Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnosta valmistuu tarjoilijoita ja baarimestareita. Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa: baarin asiakaspalvelun osaamisalalta valmistuu baarimestareita ja ravintolan asiakaspalvelun osaamisalalta  tarjoilijoita.

Tarjoilija ja baarimestari ovat asiakaspalvelun sekä ruoka- ja/tai juomatuotteiden ammattilaisia, jotka saavat asiakkaat viihtymään. Ravintola-alalla työskentely edellyttää joustavaa asennetta työtä kohtaan, ja työajat ovat vaihtelevia. Tärkeää on kyky työskennellä nopeasti, muuttuvien työaikojen puitteissa ja halua oppia uutta.

Ravintolan asiakaspalvelun osaamisalan suorittaneet tarjoilijat työskentelevät erilaisin liikeideoin toimivien ravintoloiden, kahviloiden yms. ravitsemisliikkeiden asiakaspalvelutehtävissä.

Baarin asiakaspalvelun osaamisalan suorittaneet baarimestarit työskentelelevät erityyppisten hotellien ja ravintoloiden baarin asiakaspalvelutehtävissä.

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon sisältö

Ravintolan asiakaspvelelun ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä.

Pakolliset tutkinnon osat

  • ravintolan tarjoilutyössä toimiminen, 40 osp

Osaamisalavalinnasta riippuen suoritetaan joko

  • ruokaravintolassa toimiminen, 45 osp (Ravintolan asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija)
    tai
  • baarityössä toimiminen, 45 osp (Baarin asiakaspalvelun osaamisala, baarimestari)

Lisäksi suoritetaan valinnaisia tutkinnon osia vähintään 35 osp

  • Cocktailbaarissa toimiminen, 35 osp
  • Juhlapalvelussa toimiminen, 20 osp
  • Henkilöstöravintolassa toimiminen, 20 osp
  • Kahvilan asiantuntijana toimiminen, 35 osp
  • Olutravintolassa toimiminen, 35 osp
  • Ravintolan tuotteen kehittäminen, 15 osp
  • Tilaustarjoilussa toimiminen, 20 osp
  • Viinibaarissa toimiminen, 35 osp
  • Ammatillinen tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta

ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta | 10-15 osp

Katso lisätiedot ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon ePerusteista

Alkavat koulutukset

Nimi Tyyppi Ajankohta
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, Baarimestari / Tarjoilija (oppisopimus) Tutkintokoulutus
Oppisopimuskoulutus
Joustava aloitus

Kohderyhmä

Koulutus suuntautuu ravintolan asiakaspalvelun tarjoilijan ja baarimestarin työtehtäviin. Koulutuksessa on tavoitteena on suorittaa tutkinto tai tutkinnon osia.

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma.

Koulutus on tarkoitettu kaikille oppisopimuskoulutukseen haluaville henkilöille, joilla on työpaikka jo tiedossa.

Ajankohta

01.06.2021—31.12.2023

Hinta

Koulutus on opiskelijalle maksutonta, mutta opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suoritettamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassi (à 10 €).

Opintojen laajuus ja rahoitus

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.

Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:

  • Ravintolanasiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija
  • Baarinasiakaspalvelun osaamisala, baarimestari

Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleet perusteet ja tutkinnonosat voit katsoa seuraavien linkkien kautta:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/4551090

Hakeutuminen

Hakuaika: 11.06.2021—31.12.2022

Koulutuksen voi aloittaa joustavasti pitkin vuotta. Aloituksista sovitaan henkilökohtaisesti.
Huomioithan, että oppisopimuskoulutukseen voita hakea vain mikäli sinulla on tiedossa oppisopimuspaikka. Mikäli työpaikkaa ei ole tiedossa katso  muut koulutusvaihtoehtomme.

 

Hakulomakkeeseen

Lisätiedot

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!
TAKK Tampereen Aikuiskoulutuskeskus

  • Koulutuspäällikkö Eija Järvilahti, puh. 044 7906 305
  • Kouluttaja Tapio Määttänen, puh. 044 7906 384
  • Kouluttaja/koulutustarkastaja Maiju Aro, puh. 044 7906 411

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@takk.fi.

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto (työvoimakoulutus) Tutkintokoulutus
Työvoimakoulutus
05.09.2022—01.09.2023

Koulutus suuntautuu tarjoilijan työtehtäviin, ja sen tavoite on laajentaa opiskelijoiden osaamista tutkintoon saakka ja edistää työllistymistä. Koulutuksessa on mahdollista suorittaa tutkinto tai tutkinnon osia. 

Koulutukseen hyväksytään ensin kahdeksan viikon tutustumisjakson ajaksi. Jakson aikana tutustutaan alaan työ- ja koulutusalana, selvitetään henkilökohtainen soveltuvuus alalle ja laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma.

Tavoite

Koulutuksen tavoitteena on koulutuksen suorittaminen sekä suorittaa hyväksytysti kokonainen ammattitutkinto tai tutkinnonosan/osien suorittaminen ja työllistyä alalle. Opiskelijalla voi olla aiempaa tarjoilu- tai ruoanvalmistusosaamista. Koulutus kestää aiemmasta osaamisesta riippuen vuoden, ja etenee henkilökohtaisesti laadittavan osaamissuunnitelman mukaisesti. Teoriakoulutus tapahtuu pääsääntöisesti päiväkoulutuksena. Työssäoppimisen aikana noudatetaan työnantajan työaikoja, edellytetään vuorotyövalmiutta.

Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleet perusteet ja tutkinnonosat voit katsoa seuraavien linkkien kautta:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/4551090

Kohderyhmä

Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti työttömät ja työttömyysuhan alaiset henkilöt, jotka ovat henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan soveltuvia ja sitoutuneita työllistymään koulutuksen jälkeen ravintoloihin, kahviloihin tai suurtalouden toimipisteisiin.

Ravintola-alalla työskentelevältä henkilöltä edellytetään joustavuutta ja oikeaa asennetta työtä kohtaan. Ala työllistää henkilöitä, joilla on palava halu työskennellä ihmisten kanssa. Ravintola-alalla pidetään tärkeänä kykyä työskennellä nopeasti muuttuvien työaikojen puitteissa ja halua oppia uusia asioita.

Kesto

Koulutusaika on 1 vuosi, riippuen aiemmasta osaamisesta. Koulutus etenee henkilökohtaisesti laadittavan osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti. Teoriakoulutus tapahtuu pääsääntöisesti päiväkoulutuksena. Työssäoppimisen aikana noudatetaan työnantajan työaikoja.

Ajankohta

05.09.2022—01.09.2023

Hinta

Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suorittamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassi (à 10 €).

Hakeutuminen

Hakuaika: 06.06.2022—14.08.2022

ALUSTAVA AIKATAULU:
- Hakuaika koulutukseen päättyy 14.8.2022
- Esivalinta tehdään 16.8.2022
- Valintahaastattelut järjestetään 24.8.2022
- Koulutus alkaa 5.9.2022

Työvoimakoulutukseen haetaan www.te-palvelut.fi sivujen kautta omilla pankkitunnuksilla. Koulutuksen numero on 707423hakemukselle pääset tästä.

Hakijat kutsutaan haastatteluun hakemusten perusteella, joten täytä hakemus huolella. Kiinnitä huomiosi erityisesti hakemuksen Omat perustelut -kohtaan. Mieti jo valmiiksi, suuntaudutko kokiksi vai tarjoilijaksi ja ilmoita se hakemuksessa. Perustele, miksi olet kiinnostunut tästä koulutuksesta ja miksi sinusta tulisi hyvä osaaja juuri tähän ammattiin. Kerro myös mihin haluaisit työllistyä. Puutteelliset tiedot heikentävät mahdollisuuksiasi tulla kutsutuksi haastatteluun. Muualta kuin Tampereen seudulta olevien hakijoiden tulee selvittää, miten majoitus järjestyy, sillä kouluttajalla ei ole asuntolaa. 
 
Koska koulutuksen haastatteluaikataulu on nopea ja tiivis, ei haastatteluaikojen muuttaminen tai siirtäminen ole mahdollista. Koulutuksen haastattelukutsut toimitetaan tekstiviestinä tai sähköpostitse. Voit seurata hakemuksesi tilannetta reaaliaikaisesti:
www.te-palvelut.fi/ > Asioi verkossa > Henkilöasiakkaalle > Koulutushakemusteni tilanne

Lisätiedot

LISÄTIETOJA:
TAKK, kouluttaja Tapio Määttänen, puh. 044 7906 384, tapio.maattanen@takk.fi 

Tietoja työvoimakoulutuksista ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saat TE-puhelinpalveluiden Koulutusneuvonnasta puh. 0295 020 702 (klo 9-16.15).