Uutiset

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa? Ponnista unelma-alallesi TAKKin kautta!

Uutiset
Korkeakoulujen valintatulosten saapuminen pistää vuosittain monien suunnitelmat uusiksi. TAKKista löydät monia mahdollisuuksia unelma-alasi tavoittelemiseksi.

Ilman opiskelupaikkaa jääminen voi olla suuri järkytys ja pettymys, jos on ollut varma omasta sisäänpääsystään. Asian sulattelemiseen menee aikaa. Pettymyksen jälkeen on hyvä rauhoittua ja purkaa paniikkia, kehottaa TAKKin opinto-ohjaaja Mari Orsmaa. Heti ei tarvitse rynnätä tekemään uusia suunnitelmia.

– Alkuperäinen suunnitelma saattaa edelleenkin olla hyvä. Mieti, mitä asioita olet tehnyt oikein, ja onko jotain mahdollista tehdä toisin seuraavan vuoden tai puolen vuoden aikana, Mari Orsmaa kannustaa.

Mitä sitten voisi tehdä toisin?

Korota mahdollisuuksiasi päästä sisään korkeakouluun

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen voi lisätä mahdollisuuksia päästä sisään ammattikorkeakouluun. Ammattikorkeassa on nimittäin oma kiintiö perustutkinnon suorittaneille.

– TAKKissa on suoritettu perustutkintoja alle vuodessakin. Jos TAKKiin tulee lukiotaustalla, saa hyväksiluettua YTO-opintoja, mikä helpottaa paljon, Orsmaa kertoo. 

TAKKissa opiskellessa ei menetä ensikertalaisuuttaan korkeakouluopintoihin. 

– TAKK on turvallinen valinta, et voi menettää mitään! Opinnot antavat lisää mahdollisuuksia, käytännön osaamista ja väylän päästä sisään ammattikorkeaan ammatillisen perustutkinnon todistuksella.

Tutustu paremmin tavoittelemaasi alaan

Entä, jos tutustuisit tavoittelemaasi alaan hieman tarkemmin, ennen kuin lähdet sitä opiskelemaan?

– Ammattikorkeakouluissa tapahtuu paljon opintojen keskeytyksiä. Tämä johtuu siitä, että kouluun hakeneilla ei ole ollut etukäteen käsitystä siitä, millainen heidän valitsemansa ala todellisuudessa on. Jos alaan tutustuu etukäteen, on paljon varmemmalla pohjalla, Orsmaa kertoo.

TAKKissa voit suorittaa esimerkiksi ammatillisen tutkinnon tai pelkän tutkinnon osan, joka antaa sinulle käsitystä tavoittelemasi alan sisällöistä. Uusia koulutuksia alkaa ympäri vuoden. Opintojen edetessä voit halutessasi suorittaa kurkistuskursseja korkeakouluun. Tutustu TAKKin koulutuksiin.

TAKKissa on tarjolla myös Uramahdollisuuksia nuorille -työvoimakoulutus, johon voivat osallistua 20–29 -vuotiaat työttömät työnhakijat. Koulutus kestää noin viisi kuukautta, ja tuon ajanjakson aikana voi käydä tutustumassa eri alojen opintoihin kuuden viikon sykleissä. Koulutukseen sisältyy mahdollisuus työssäoppimiseen, jossa pääset näkemään, millaista työskentely sinua kiinnostavalla alalla oikeasti on.

Jos epäröit ammatillisten opintojen aloittamista, kokeile aluksi osallistua TAKKissa järjestettäville, tunnin mittaisille eri alojen tutustumiskierroksille. Tulevat tutustumiskierrokset löydät TAKKin tapahtumakalenterista.

Tienaa työssä ja hanki siinä sivussa ammatti oppisopimuksella

Jos vaikuttaa siltä, että tiedossa on välivuosi, kenties useampikin, mikset suorittaisi siinä samalla ammatillista tutkintoa oppisopimuksella?

– Tutkinnon tekee hyvin kätevästi palkkatyön ohessa. Toisinaan tapaa ihmisiä, joilla on pitkä ja hyvä työura, mutta tutkintoa ei ole tullut hankittua. Mutta mitä sitten tapahtuu, kun tulee vaikkapa yt-neuvottelut? Tutkinnolla oma asema on hyvä varmistaa, Orsmaa kertoo.

Tutkintoa suoritetaan näytöillä sitä mukaa, kun työtehtävistä kertyy osaamista.

– Jos olet myöhemmin urallasi esimiehenä, monessa paikassa arvostetaan sitä, että todella tunnet työn työntekijän näkökulmasta. Siitä tulee iso plussa.

Orsmaa vinkkaa, että nuoret ovat saaneet yrityksistä loistavia oppisopimuspaikkoja, kun ovat vain uskaltaneet kysyä. 

Jäitkö työttömäksi? Työttömyysetuudellakin voi opiskella

Oletko täyttänyt 20 vuotta? On aloja, joilla voit päästä suorittamaan kokonaisen tutkinnon työvoimakoulutuksena. Työvoimakoulutuksen aikana saat työttömyysetuutta sekä kulukorvausta yhdeksän euroa päivältä.

– Esimerkiksi metalli- tai rakennusalalle opiskeleminen onnistuu näin kätevästi, Orsmaa huomauttaa. 

Yli 25-vuotiaat työttömät työnhakijat voivat hakea lupaa opiskella työttömyysetuudella omaehtoisissa opinnoissa. Lue lisää Työmarkkinatorin verkkosivuilla.

TAKKin opintoneuvonta auttaa jo silloin, kun vasta suunnittelet hakua

TAKKissa opinto-ohjaajat neuvovat ja opastavat kouluun hakijoita henkilökohtaisesti.

– Autamme miettimään alavalintaa ja rahoitusmuotoa, sekä sitä, millä tavalla koulutukseen pääsisi parhaiten kiinni. Meille voi laittaa sähköpostia tai soittaa, ja meiltä voi myös kysyä tapaamista TAKKissa tai Teamsissa, Orsmaa kertoo. 

TAKKin opinto-ohjaajat tavoitat:
opintoneuvonta@takk.fi
puh. 044 7906 400

 

Hakeminen opiskelijaksi