Do Mau - Vietnamista autokorjaamoyrittäjäksi Tampereelle

Do Mau oli vain 16-vuotias nuori poika, kun hän pakeni Vietnamista Thaimaahan äitinsä siskon kanssa. Thaimaan aikaa kesti viisi ja puoli vuotta. Täti lähti Yhdysvaltoihin, mutta nuoreksi aikuiseksi varttunut Do Mau saapui ensimmäisen, runsaan 30-henkisen vietnamilaisryhmän kanssa Suomeen Tampereelle kesän lopussa 1989.

Syyskuun alussa alkoi TAKK:ssa viiden kuukauden suomen kielen kurssi  ja heti sen jatkoksi vielä toinen viiden kuukauden TYKO-kurssi. Nämä ensimmäiset Tampereen vietnamilaiset olivat mediassa usein ja positiivisesti esillä, heillä oli työntekijöinä hyvä maine, ja kun vielä 90-luvun alussa sekä harjoittelu- että työpaikkoja löytyi melko helposti, pääsi Do Maukin heti työn makuun. Nuori mies halusi kuitenkin ammatin, joten hän meni ammattikouluun, valmistui kolmen vuoden koulutuksen jälkeen autonasentajaksi, toimi kolmisen vuotta koneistajana, meni sitten pieneen autokorjaamoon töihin ja omistajan jäädessä eläkkeelle, osti korjaamon itselleen. Do Mau on viihtynyt koko Tampereella olonsa ajan Hervannassa. Korjaamo oli aluksi Hepolammininkadulla, mutta nykyisin hänen yhden miehen korjaamonsa toimii Ruskossa.

Nuori Do Mau kävi  vuonna 1994 hakemassa vaimon itselleen Vietnamin Saigonista, josta hän itsekin on kotoisin ja jossa hänen äitinsä ja veljensä vieläkin elävät. Perheeseen syntyi seitsemän lasta, kuusi tyttöä ja yksi poika. Vanhimmat lapset ovat jo lentäneet kotipesästä, neljä nuorimmaista on vielä kuoluiässä ja asuu kotona.

Aluksi perhe asui kerrostalossa, mutta vajaat 20 vuotta sitten, kun markka muuttui euroksi, Do Mau osti Casino-raaputusarvan, sai päävoiton ja osti perheelleen omakotitalon Ruovedenkadulta.

Onni on ollut monessa asiassa myötä, mutta myös vastoinkäymisiä on ollut, vaimo sairastui viime vuonna vakavasti, joten Do Maun on osallistuttava nykyisin entistä enemmän kotitöihin. Omaan terveydenhoitoon on myös  kiinnitettävä tarkemmin huomiota, sillä diabetekseen sairastuminen vaatii sekä päivittäisiä pistoksia ja huomion kiinnittämistä terveelliseen ruokailuun että tarkkojen ruoka-aikojen noudattamasta. Oman korjaamon pitämisestä ja itsensä työstämisestä on kuitenkin se hyvä puoli, että  Do Mau voi nykyisin tehdä lyhyempää työpäivää ja lähteä kotiin, kun tarve vaatii.

Koko perhe kävi viimeksi vuonna 2007 Vietnamissa. Do Mau sanoo, että Suomi ja Tampere tuntuu kuitenkin nykyisin omalta paikalta; Vietnamissa oli liian kuumaa, myös katujen melu ja hälinä oli liikaa hänen korvilleen.

Tampereelle tulleiden vietnamilaisten määräksi Do Mau arvelee 400-500. Joitakin 30 vuotta sitten tulleita hän tapaa satunnaisesti, monet heistä asuvat edelleen Hervannassa ja koko vietnamilaisyhteisö suunnittelee suurta juhlaa ensi vuoden puolelle, jolloin aiotaan juhlia myös 30 vuotta sitten Tampereelle tulleita.

Teksti: Irmeli Kniivilä

Irmeli toimi TAKKissa suomen kielen kouluttajana vuodesta 1989 alkaen yli 20 vuotta.


TAKKissa on järjestetty maahanmuuttajakoulutusta 30 vuoden ajan (1989 - 2019).  Juhlavuoden kunniaksi kerromme tarinoita vuosien varrelta. Irinan tarina on yksi niistä. Seuraa sosiaalisessa mediassa: #kotoutumiskoulutus30

Lue lisää maahanmuuttajakoulutuksesta