Taksikuski Yusof on ollut myös putkimies, rakentaja, kokki, tarjoilija,  asioimistulkki ja kuorma-autonkuljettaja

Yusof Mehteri on kotoisin Iranin kurdialueelta. Hän opiskeli insinööriksi, mutta koska oli mennyt mukaan politiikkaan, ei voinut päättää opintojaan, vaan päätyi putkimieheksi. Tätä työtä hän ei kuitenkaan ehtinyt tehdä pitkään; Iranissa tapahtui vallankumous, Ajatollah Khomeini nousi valtaan ja kurdien tilanne huononi entisestään. Koska Yusof oli ollut aktiivinen kurdiasioissa, hän päätyi vankilaan, jossa kurjissa olosuhteissa vietti elämästään kaksi ja puoli vuotta. Tämän jälkeen oli vuorossa taas aktiiviaika, joka oli monia vaaroja täynnä. Esim. yhdeltä varmalta kiinniotolta hän välttyi vain sillä, että eräänä ratkaisevana yönä yöpyikin setänsä luona, ei kotonaan. Sitten seurasi eräänlainen vaellusaika, jolloin hän kylä kylältä siirtyi kohti pääkaupunkia, jossa hän asui seuraavat kolme ja puoli vuotta. Kun Teheranistakin oli lähdettävä, Yusof matkasi Iranin ja Turkin rajaa kohti. Matka kesti viisi päivää ja osittain salakuljettajien seurassa hän ylitti korkean vuoristorajan. Rajan ylitys oli erittäin haasteellinen ja siihen kului 13 tuntia. Oli välteltävä sekä Iranin että Turkin sotilaita. Yusofin tarkoituksena oli mennä Istanbuliin ja sieltä Kreikkaan, mutta YK:n suojelusta saadakseen olikin mentävä Turkin pääkaupunkiin Ankaraan. Kaikki ei tällä kertaakaan sujunut suoraviivaisesti: haastattelujen jälkeen oli pitkä odotusaika, jolloin Yusof teki hanttihommia, oli töissä mm. rakennuksilla ja lasitehtaassa. Yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen hän sai vihdoin YK:n pakolaisstatuksen, mutta joutui odottamaan vielä Ankaran lähellä lähtöä kolmisen kuukautta.

Odotus päättyi 13. helmikuuta 1992, jolloin Yusof lensi Suomeen ja sai ensimmäisen Suomen kotinsa Tampereen Nekalasta. Pitkän ja vaaroja täynnä olleen kiertolaiselämän jälkeen hän sai kuukauden lepoaikaa, jolloin totuteltiin tamperelaiseen elämänmenoon, tutkittiin terveyttä, hoidettiin byrokraattisia asioita.

Ensimmäinen koulutus TAKKissa alkoi Hatanpään valtatie 34:ssä. Yusof laskee olleensa monella kurssilla ja sanoo, ettei ole ollut hyvä tai ahkera opiskelija. Hän opiskeli mm. kolme kuukautta kokki-tarjoilijaksi, oli harjoittelussa ravintola Haraldissa, mutta huomasi, ettei se ole hänen alaansa: itselleen hän voi kyllä laittaa ruokaa, mutta ei ravintolavieraille.

JAKK:n kuorma-autonkuljettajakoulutuksen suomen kielen opetus oli TAKKissa ja hän muistaa sieltä monet hyvät keskustelut. Silloin mm. tapahtui Konginkankaan surullinen linja-auton ja rekan yhteentörmäys. Se puhutti opiskelijoita, onnettomuudesta kertovia lehtiartikkeleita luettiin ja Yusofin mielestä niistä myös opittiin. Tarkoituksena oli jatkaa vielä linja-autonkuljettajakoulutukseen, mutta suunnitelmat muuttuivat jälleen. Yusof suorittikin kahden kuukauden taksinkuljettajakurssin ja toimi Pirkanmaan taksipalvelussa seitsemän vuotta. Vuodesta 2017 hän on kuitenkin itsellinen yrittäjä, jolla on oma taksi. Se on tuonut jonkin verran muutoksia ajamiseen: nykyisin hän ei mielellään enää ota yökyytejä, vaan ajaa mieluummin vain päiväajoja.

Yusofin monista koulutuksista täytyy mainita vielä mm. maahanmuuttajille ja suomalaisille tarkoitettu Potkupallo-ooppera sekä Bärzäch-produktio, jossa Yusof näytteli pääosaa.

Vuonna 2008 Yusof suoritti myös asioimistulkkikoulutuksen. Kurdin lisäksi hän puhuu sujuvasti mm. persiaa, turkkia ja englantia - ja tietenkin suomen kieltä, jonka taito on erityisesti taksiasiakkaiden kanssa jutellessa parantunut huomattavasti. Turkin taito kehittyi kuulemma vankilassa. Vaikka kutsuja tulkiksi vielä - esim. poliisilaitokselle - tuleekin, niin kyllä taksikuskin työ on, mitä Yusof haluaa eläkeikään saakka Tampereella tehdä.

Toivotaan Yusofille mukavia taksiasiakkaita ja leppoisia päiviä Iidesrannassa!

Teksti: Irmeli Kniivilä

Irmeli toimi TAKKissa suomen kielen kouluttajana vuodesta 1989 alkaen yli 20 vuotta.


TAKKissa on järjestetty maahanmuuttajakoulutusta 30 vuoden ajan (1989 - 2019).  Juhlavuoden kunniaksi kerromme tarinoita vuosien varrelta. Irinan tarina on yksi niistä. Seuraa sosiaalisessa mediassa: #kotoutumiskoulutus30

Lue lisää maahanmuuttajakoulutuksesta