Kilpaurheilun ja opiskelun yhdistäminen

Tutkinto, vakityö ja 5 mitalia SM-kisoista

Teemu Viitanen hankki opiskelupaikan, suoritti teoriaopinnot, työharjoittelun ja koneenasentajan ammattitutkinnon, solmi vakituisen työsopimuksen ja pokkasi puolenkymmentä mitalia uinnin SM-kisoista. Aikaa kului 16 kuukautta.

Viitanen haki TAKKin Tampereen Teollisuusoppilaitoksen rekrykoulutukseen, jolla hankittiin koneenasentajia Metsolle. Koulutukseen valittiin viisi lupaavaa konepajatulokasta ja Viitanen kuului porukkaan.

Takana oli automaatioasentajan tutkinto ja työuraa paperitehtailla.

- Työt oli vähän pätkittäisiä ja halusin tilalle pysyvämpiä kuvioita.

Työssäoppimisjakson alkuvaiheessa koko ryhmä kiersi Metson eri osastoilla.

- Juuri kun työ alkoi luistamaan, niin siirryttiin seuraavaan kohteeseen ja perehtyminen alkoi alusta. Olihan se raskasta, mutta siinä sai tuotannosta selkeän kokonaiskuvan.

Automaatioasentajan tutkinnon ansiosta Teemun oli luontevaa keskittyä Metsolla sähköasennuksiin. Kun opinnot päättyivät ja työharjoittelu vaihtui vakityöksi, hänen toimenkuvakseen oli vakiintunut sähköjen asentaminen kaivostoiminnassa käytettäviin, teloilla liikkuviin kivimurskaimiin.

- Lokotrack-murskauslaitos on virallinen termi, asentaja tarkentaa.

Viitasen mukaan suurin ero aiemmissa ammattikouluopinnoissa ja TAKKissa / Tampereen Teollisuusoppilaitoksessa opiskelussa on TAKKin käytännönläheisyys. Aivan aluksi alan perusteet käytiin läpi teoriatunnilla, mutta työssäoppimispaikkaan Metsolle siirryttiin nopeasti, ja teorian pääsi hyödyntämään käytännön töissä saman tien.

- Opin parhaiten tekemällä, joten tämmöinen sopii mulle.

Kilpaurheilun ja opiskelun yhdistäminen

Uimari Viitanen treenaa arkisin kerran päivässä, viikonloppuisin joskus kahdesti. Kiirettä riittää, mutta työpaikalta tarvitaan joustoa lähinnä kilpailuja varten.

- Uinnissa esimerkiksi SM-kisat kestävät torstaista sunnuntaihin. Niihin tarvittavat pari vapaapäivää ovat järjestyneet Metsolta helposti, tuore koneenasennuksen ammattilainen kiittelee työnantajaansa.

Teemu arvostaa vakituisen työn tuomaa varmuutta ja helppoutta. Elämää voi suunnitella paremmin ja tällä hetkellä suunnitelmat ovat selvillä:

- Urheilumotivaatio on juuri nyt nousujohteista, joten uintiura jatkuu työn ohessa toistaiseksi.


Lue lisää kone- ja metallitekniikasta