Kuljetusalan ammattitutkinnon henkilökuljetusten osaamisalan suorittanut ammattilainen hallitsee linja-autonkuljettajan tehtävät rahastuksesta matkustajien ja rahdin kuljettamiseen. Asiakaspalvelu on merkittävä osa kuljettajan ammattitaitoa ja työtä. Työmaat vaihtelevat kaupunki- ja palveluliikenteestä kauko- ja tilausajoliikenteeseen.

Linja-autonkuljettaja on tiellä kuin kotonaan. Hän ajaa turvallisesti kalustoa ja kustannuksia säästäen. Hän tuntee liikenteen vaaratilanteet ja asiakaspalvelun ongelmatilanteet ja osaa toimia niissä oikein. Kuljettaja tuntee myös autonsa ja sen varusteiden teknisen toiminnan niin hyvin, että osaa tunnistaa tyypillisimmät toimintahäiriöt ja hallitsee tavallisimmat huoltotoimenpiteet.

Kuljetusalan ammattitutkinnon opiskeluun sisältyvät D-luokan ajokortin ja henkilöliikenteen ammattipätevyyden suorittaminen.

Kenelle sopii?

Kuljetusalan ammattitutkinnon opiskelijan on täytettävä seuraavat vaatimukset

  • vähintään 21 vuoden ikä
  • B- tai C-luokan ajo-oikeus (jatko-opetus suoritettu)
  • ajokorttiasetuksen mukainen terveys: D-kortissa on vaatimuksia esimerkiksi varsinkin näkö- ja kuuloaisteille.

Tutkinnon suorittaminen

Koulutuksen alussa opiskellaan 4-5 kuukautta TAKKin tiloissa. Tästä noin puolet on teoriaopiskelua ja puolet ajoharjoittelua TAKKin kalustolla. Tämän jälkeen siirrytään yrityksiin työssäoppimisjaksoille. Työssäoppimisjakso kestää noin 2,5-3 kuukautta.

Ammattitutkinto suoritetaan näyttöillä, eli  ammattitaito osoitetaan aidoissa työtehtävissä työpaikalla. Käytännössä linja-autonkuljettajat suorittavat viimeiset ammattitutkinnon osat ja saavat tutkintotodistukset oltuaan opintojen jälkeen töissä vähintään vuoden verran.

Kuljetusalan ammattitutkinto, henkilökuljetusten osaamisalan sisältö

Kuljetusalan ammattitutkinnon henkilökuljetusten osaamisalaa varten suoritetaan kaksi pakollista ja vähintään kaksi valinnaista osaa.

Pakolliset tutkinnon osat

  • Kuljettajana toimiminen
  • Kuljetusalan perustason ammattipätevyys.

Valinnaiset tutkinnon osta, joista suoritetaan vähintään kaksi

  • Aikataulunmukainen säännöllinen reittiliikenne
  • Palveluliikenne
  • Tilausliikenne
  • Henkilöliikenteen rahdinkuljetus.

Alkavat koulutukset

Nimi Tyyppi Ajankohta
Ei alkavia koulutuksia.