Hoiva-alan suomea (työvoimakoulutus)
Oletko kiinnostunut opiskelemaan ja työskentelemään sosiaali- ja terveysalalla, mutta suomen kielen taitosi tarvitsee vielä vahvistusta? Uusi koulutus tarjoaa nyt mahdollisuuden harjoitella suomen kieltä ja vuorovaikutustaitoja suomeksi. Samalla opit lisää hoiva-alasta ja pääset tutustumaan alan työhön.
Kohderyhmä
Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti maahanmuuttajataustaisille työttömille ja työttömyysuhan alaisille hakijoille, jotka ovat kiinnostuneita hakeutumaan sosiaali- ja terveysalan koulutukseen, mutta tarvitsevat lisätukea suomen kielellä pärjäämiseen. Koulutukseen voidaan valita myös hakijoita, joilla on jo sosiaali- ja terveysalan koulutus/tutkinto, mutta heillä on vielä tarvetta suomen kielitaidon vahvistamiseen.
Koulutuksen tavoitteena on parantaa erityisesti opiskelijoiden kielellisiä valmiuksia hakeutua sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin tai työskennellä sosiaali- ja terveysalan työtehtävissä.
Pääsyvaatimukset
- Vähintään 20 vuoden ikä
- Suoritettu perusopetuksen oppimäärä tai vastaavat tiedot ja taidot
- Riittävä suomen kielen taito
- Alalle soveltuva terveydentila ja toimintakyky
Hakijan tulee olla alalle soveltuva henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan ja terveydentilaltaan – hoiva-alan työ edellyttää kohtuullisen hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ovat ammattitaidon keskeinen osa.
Tähän tutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu terveydentilavaatimuksiin ennen hakemuksen jättämistä: Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa.
Koulutuksen aikana opiskelijaa voidaan pyytää esittämään rikostaustaote.
Huomioithan, että rokotuslainsäädäntö on tiukentunut: Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä työoppimiseen osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan, sekä imeväisikäisiä hoitavilla rokotuksen antama suoja hinkuyskää vastaan. Lisäksi edellytetään influenssarokotuksia, joiden ottamisesta saat ohjeita opiskeluaikana. (Tartuntatautilaki 1227/2016 48§) Vaadittavat rokotukset ovat maksuttomia sosiaali- ja terveydenhuoltoalan opiskelijoille. Suosittelemme myös koronrokotteen ottamista, sillä työnantajat voivat edellyttää myös sitä työssäoppimisjaksolla.
Valintakriteerit
Opiskelijavalinta perustuu kokonaisharkintaan, jossa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin:
- Soveltuvuus alalle
- Motivaatio ja sitoutuminen opintoihin
- Oppimisvalmiudet (sis. tietotekniset valmiudet)
- Alalle soveltuva terveydentila ja toimintakyky
- Vuorovaikutustaidot
- Opiskeluun soveltuva elämäntilanne
- Koulutustarve
- Alaan liittyvät vahvuudet.
Toteutus
Koulutuksessa vahvistetaan suomen kieltä ja vuorovaikutustaitoja suomeksi. Koulutukseen sisältyvä työelämässä oppimisen jakso toimii myös alaan tutustumisjaksona niille, jotka vasta suunnittelevat sosiaali- ja terveysalalle hakeutumista.
Koulutus voi auttaa myös hoiva-avustajakoulutuksen käynyttä etenemään lähihoitajakoulutukseen, jossa tämä suoritettu tutkinnon osa voidaan tunnistaa osaksi lähihoitajatutkintoa (valinnainen tutkinnon osa) ja näin lyhentää koulutusaikaa lähihoitajakoulutuksessa.
Koulutuksessa suoritetaan osatutkinto Osaajana suomalaisessa työelämässä 15 osp (sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon paikallinen tutkinnon osa). Hyväksytysti suoritetusta koulutuksesta ja näytöstä opiskelija saa virallisen osatutkintotodistuksen.
• Päätoimista päivä-monimuotokoulutusta, johon sisältyy työpaikalla tapahtuvaa oppimista, lähi-, etä- ja verkko-opiskelua. Osa opetuksista voidaan pitää TEAMS-etäyhteydellä, johon opiskelijat perehdytetään opintojen alussa.
• Lähiopetuspäivinä opiskellaan arkisin pääsääntöisesti klo 9-14 tai 9-15 TAKKissa Tampereella (Tampereen valtatie 15).
• Työssäoppimisjaksolla voidaan edellyttää vuorotyötä (aamu-, ilta- ja viikonloppuvuoroja). Jakso voi olla myös päivähoidossa.
Sisältö
- Orientointi ja kielitaidon kartoitus
- Suomen kielellä viestiminen
- kirjallinen ja suullinen viestintä
- alan ammattisanasto
- eri viestintäkanavat, kuten sähköposti, puhelin - Digitaidot
- perusdigitaidot
- tietoturva ja salassapito - Suomalaisessa työyhteisössä toimiminen
- työlainsäädäntö, työsopimukset, työntekijän vastuut ja velvollisuudet
- suomalainen työkulttuuri ja tapakulttuuri - Työelämässä oppiminen ja tutkinnon osan näyttö
Opintojen laajuus ja rahoitus
Opintojen laajuus on 15 osp (osaamispistettä).
Ajankohta
15.9.2025—9.12.2025
Hinta
Koulutus on työttömälle maksutonta. Koulutuksen ajalta opiskelijan on mahdollista saada työttömyysetuutta ja kulukorvausta.
Hakeutuminen
Hakuaika: 30.4.2025—14.8.2025- Kielitaidon kartoitus ja haastattelut 28.8.2025: TAKK, Tampereen valtatie 15, Tampere (kutsu tekstiviestinä ja se merkitään myös Asiointi-palveluun)
- Koulutus alkaa 15.9.2025. Huomioi, että pystyt aloittamaan opiskelut em. päivänä.
Koulutukseen haetaan työmarkkinatorista löytyvällä sähköisellä koulutuksen sähköisellä hakulomakkeella. Koulutusnumero on 726571.
Voit seurata hakemuksesi tilannetta ja tarkistaa valintatietosi Työmarkkinatorin Asiointi -palvelussa (https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat). Kaikille hakemuksen hakuaikana lähettäneille toimitetaan kirjallinen valintapäätös valintamenettelyn jälkeen.
LISÄTIEDOT
Tietoa työvoimakoulutuksista ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista voit kysyä koulutusneuvonnasta ma-pe klo 9-16 puh. 0295 020 702.
It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.
Lisätiedot
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus
Sihteeri Tiina Eeva, puh. 044 7906 401, tiina.eeva@takk.fi
Tampereen seudun työllisyysalue
Asiantuntija Pirkko Levonen, pirkko.e.levonen@tampere.fi
-
Joustava aloitus Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen - Liiketoiminnan perustutkinto, osatutkinto (verkkokurssi) -
13.8.2025 Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto, koulunkäynnin ohjauksen osaamisala (oppisopimus) -
25.8.2025 Onnistutaan yhdessä - Tiiminvetäjän valmennus -
1.9.2025 Varhaiskasvatuksen avustaja (omaehtoinen) -
1.9.2025 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja (omaehtoinen)