Turvallisuusalan moniosaaja - Mestarivartija-kisan pronssimitalisti Riku Järvinen

Mestarivartijan tittelistä kamppailtiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Silloin TAKKissa vartijaksi opiskellut Riku Järvinen selvitti tiensä pronssille.

Rikua voi hyvällä syyllä kutsua turvallisuusalan moniosaajaksi. Nuoruuden haaveena Rikulla oli poliisin ura. Ensimmäisenä askeleena kohti tavoitetta toimi TAKKissa suoritettu vartijan ammattitutkinto. Valmistumisensa jälkeen Riku työskenteli vajaan vuoden vartijana Securitas oy:llä ennen kuin ovet poliisikouluun avautuivat.

Kun Riku sai poliisin tutkintopaperit taskuunsa, näytti alan työtilanne huolestuttavalta. Riku palasikin töihin tutuksi tulleeseen firmaan. Sillä tiellä ollaan edelleen eikä paluu poliisiksi näytä enää todennäköiseltä. Tällä hetkellä Riku työskentelee vuoropäällikkönä Securitaksella. Sijoituspaikkana on Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, jossa hän vastaa kuuden sairaalan operatiivisesta vartioinnista.

Vartiointialalla työnkuva on monipuolinen ja kouluttautumismahdollisuudet nykyisessä työssä ovat hyvät. Parhaillaan Riku suorittaa turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkintoa. Kaikki koulutus ja alaan liittyvä tekeminen ovat Rikun kokemuksen mukaan hyväksi. 

Poliisikoulusta sai vartijan työhön uutta, erilaista näkemystä - samoin vartiointialan osaaminen toi näkökulmaa poliisin työhön.

Kisa on hyvä tilaisuus testata omia taitoja

Mestarivartija-kisaan Riku lähti mukaan treenimielellä. Kisan tehtävärastit ja harjoitteet oli toteutettu laadukkaasti ja ne toimivat hyvänä harjoituksena erityisesti tilanteisiin, joita ei vartijan arkityössä usein kohtaa. Rasteilla mitattiin vartijan työn eri osa-alueita kuten voimankäyttöä ja lain tuntemusta.

Arvokuljetusryöstöä osuu harvoin kohdalle tosielämässä, mutta harjoittelumielessä sitäkin tilannetta oli hyvä kerrata.

Kisassa selvitettiin työssä tarvittavia taitoja monipuolisesti, mutta yleisön kannalta näyttävimmät rastit liittyvät voimankäyttötilanteisiin. Rikun mielestä tärkeää on kuitenkin nostaa esiin alan monimuotoisuus. Työkohteet ja -tehtävät ovat vaihtelevia ja esimerkiksi sairaalavartijan työssä on omat erityispiirteensä. Sairaalavartija voi olla samojen asiakkaiden kanssa tekemisissä päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia, kun monessa muussa työkohteessa asiakaskontaktit ovat lyhyitä. Hyvät vuorovaikutustaidot ovat tarpeen, kun tehdään töitä lähellä asiakkaita ja sairaalan muuta henkilökuntaa.

Rikun tyypillinen työpäivä sisältää perusvartiointia, yhteydenpitoa PSHP:n yhteyshenkilöihin ja osallistumista sairaanhoitopiirin vartiointipalveluiden kehittämistyöhön sekä henkilöstön kouluttamista turvallisuusasioissa. Kouluttamiseen Rikulla on kova polte ja sitä voisi tulevaisuudessa tehdä enemmänkin.


Lue lisää turvallisuusalasta

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!