Uutiset

Betonielementtikoulutusta kenialaisille

Uutiset
TAKK toi kenialaisen kumppanin kanssa 10 kenialaista tilauskoulutusopiskelijaa opiskelemaan betonielementtien valmistusta. Kenialainen tilaaja maksoi koulutuksen, ja ryhmälle opetettiin TAKKin oppimisympäristöissä n. 5 viikkoa ammatin perusteita. Aiheita olivat mm. työturvallisuus, piirustukset, raudoitus ja valutekniikat.

Koulutus jatkuu useamman kuukauden työssäoppimisjaksolla, jonka tarkoituksena on perehdyttää opiskelijat käytännön työhön sekä suomalaiseen työyhteisöön ja toimintatapoihin. TAKKin kumppanina toimiva Värväämö reagoi lyhyellä varoitusajalla ja sai järjestettyä opiskelijoille harjoittelupaikat haastavasta uudisrakentamisen suhdannetilanteesta huolimatta.

Värväämön aluepäällikkö Murat Salin kävi haastattelemassa opiskelijoiden ohjaajia sekä kollegoita, ja ahkerat opiskelijat saivat paljon kehuja sekä positiivista palautetta. Opiskelija Robert Kipruto (alemmassa kuvassa neljäs vasemmalta) kehui työpaikan kattavaa perehdytystä ja työyhteisön tukea.

- Visionamme on tuoda tilauskoulutuksen keinoin kv-opiskelijoita koulutuksiin Suomeen ja tarjota työssäoppimisen kautta mahdollisuus työllistyä tänne. Malli on työnantajille riskitön tapa kokeilla henkilön soveltuvuutta työyhteisöön, kertoo TAKKin Director of International Partnerships Peter Perttula.

- Betonielementtikoulutus oli ensimmäinen tällä mallilla toteutettu kuuden kuukauden tilauskoulutus EU:n ulkopuolelle. Työstämme parhaillaan vastaavia kokonaisuuksia eri teollisuuden aloille, ja tarkoituksena on tarjota tällä mallilla apua eri alojen työvoimapulaan. Opiskelijoita tuodaan Kenian lisäksi mm. Turkista ja Filippiineiltä. Tämä pilottiprojekti opetti meille ajoituksen tärkeyttä, ja nyt osaamme ennakoida mm. maahantuloprosessin kestoa tarkemmin, Perttula summaa.


Ensimmäiset tilauskoulutukset käynnistyivät marraskuussa 2021, kun 25 kenialaista opiskelijaa aloitti lähihoitajaopinnot. Tämän vuoden aikana Keniasta on tullut sosiaali- ja terveysalan lisäksi opiskelijoita mm. hitsaukseen, matkailu- ja ravitsemisalalle sekä valimoalalle. Sotealalle on opiskelijoita tullut myös Filippiineiltä. Tavoitteena on, että osa opiskelijoista jäisi koulutuksen jälkeen töihin Suomeen.

Viisi henkilöä työvaatteissa kypärät päässä.

TAKKin kouluttaja ohjeistaa nosturin käyttöä.

Ryhmä työvaatteissa seisomassa teollisuuslaitoksen edustalla.

Kenialaisia opiskelijoita Kotkassa Värväämön työmaalla.