Uutiset

Ensimmäinen darin kielen oikeustulkki valmistui ja palkittiin stipendillä

Uutiset
Aziza Hossaini on ensimmäinen dari-suomi-yhdistelmällä oikeustulkkauksen erikoisammattitutkinnon suorittanut oikeustulkki. Polaris Kielipalvelut palkitsi Hossainin opiskeluansioistaan stipendillä.

- Aziza on malliesimerkki siitä, kuinka motivaatio vie eteenpäin, kiittelevät kouluttajat Ekaterina Tsavro ja Tuija Hildén TAKKista.

Polaris Kielipalvelut palkitsee stipendillä TAKKin oikeus- ja asioimistulkkauksen koulutuksista valmistuneita.

- Tällä pienellä eleellä haluamme kertoa, että arvostamme tulkkien opiskelua ja ammatillista pätevöitymistä, kertoo Polariksen toimitusjohtaja Cyrus Jebraeil.

”Ilman koulutusta ei pärjää”

Hossaini on tehnyt oikeustulkkauksia jo aiemmin, joten hänellä on ensikäden kokemusta oikeustulkkikoulutuksen tärkeydestä.

- Oikeustulkkaustilanteet ovat vaativia ja oikeusistunnot etenevät nopealla tahdilla. Koulutus toi varmuutta: tiedän hallitsevani tilanteen kuin tilanteen.

- Osaan valmistautua, perehtyä aiheeseen liittyvään lainsäädäntöön ja termeihin ennakkoon. Koulutuksen aikana kokosin mittavan sanaston, jota edelleen täydennän. Tulkin työssä sanaston kokoaminen on jatkuvaa työtä, samoin uusiin tulkkausalueisiin perehtyminen.

- Koulutuksesta sain myös tulkkiverkoston, jossa osaamista jaetaan.

Kaikki mitä oikeustulkki tarvitsee

Hossaini liittyi heti valmistumisensa jälkeen Opetushallituksen ylläpitämään oikeustulkkirekisteriin. Rekisteriin voidaan hyväksyä tulkki, joka on suorittanut oikeustulkkauksen erikoisammattitutkinnon tai tulkin tehtävään soveltuvan korkeakoulututkinnon täydennettynä 35 opintopisteen oikeustulkkauksen opinnoilla.

- Rekisteriä kannattaisi hyödyntää paljon nykyistä laajemmin, Hossaini kannustaa.

- Ammattitaitoisen, koulutetun tulkin kanssa työskentely säästää aikaa ja verorahoja, mutta ennen kaikkea se takaa oikeusturvan toteutumisen. Asiat hoituvat nopeammin ja kaikki osapuolet tulevat ymmärretyiksi.

- Mediasta on voitu lukea siitä, kuinka oikeudenkäyntejä joudutaan toisinaan keskeyttämään epäpätevän tulkkauksen takia, Hossaini kertoo.

- Ilman koulutusta ei pärjää. Oikeudenkäynneissä tulee eteen niin monenlaisia tilanteita, tahti on nopea, lait ja pykälät on tunnettava.

- Koulutus kokonaisuudessaan oli timantti, kokonaisvaltainen paletti juridiikasta, oikeusjärjestelmästä ja -prosesseista. Kaikki mitä oikeustulkki työssään tarvitsee, löytyy tästä koulutuksesta.

TAKK on ainoa oppilaitos Suomessa, jossa voi suorittaa oikeustulkkauksen erikoisammattitutkinnon. Koulutus käynnistyy aina vuosittain tammikuussa ja hakuaika päättyy lokakuussa. Tutkinto on kuulut TAKKin valikoimiin vuodesta 2015 alkaen.

Tutustu koulutukseen ja tutkintoon