Uutiset

Selkeä kielenkäyttö on avain yhteiseen ymmärrykseen – TAKK järjestää selkeäkielisyyden koulutusta työllisyyspalvelujen henkilöstölle

Uutiset
TAKK kouluttaa Tampereen seudun työllisyyspalvelujen henkilöstöä selkeän kielenkäytön saloihin asiakkaiden ohjaamisen sujuvoittamiseksi. Selkeäkielisyyden tarve on kasvanut myös työllistymisen palveluissa.

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen ja Tampereen seudun työllisyyspalvelujen yhteinen, ESR+-rahoitteinen HYVÄ TYÖ -ryhmähanke järjestää työllisyyspalvelujen henkilöstölle selkeän kielenkäytön koulutusta. Vieraskielisten työllistymistä tukevan hankkeen yhtenä tavoitteena on lisätä työllisyyspalvelujen henkilöstön selkeän kielenkäytön osaamista asiakasohjauksen sujuvoittamiseksi.

Ensimmäinen selkeäkielisyyden henkilöstökoulutus työllisyyspalveluissa käynnistyi syksyllä 2024 ja tuli päätökseen tänä keväänä. Koulutukseen hakeutui kymmenkunta osallistujaa, heidän joukossaan Ohjaamolla palveluohjaajana työskentelevä Kristina Granlund.

– Me palveluohjaajat haastattelemme Ohjaamolle tulevia alle 30-vuotiaita nuoria. Kysymme, mihin nuori tarvitsee apua, ja autamme häntä Ohjaamolla tai ohjaamme hänet eteenpäin. Maahanmuuttajataustaisia asiakkaita käy meillä paljon, ja siksi tulin selkeän kielenkäytön koulutukseen, Kristina kertoo.

Kristinan mukaan koulutus on ollut mukavan työpajahenkinen ja keskusteleva. Koulutukseen kuuluvana kehittämistehtävänään Kristina laati Ohjaamolle palvelutarvearvion tekemisessä käytettävän kysymysrungon selkokielellä.

Koulutuksen myötä Kristina on alkanut kiinnittää työssään yhä enemmän huomiota siihen, millaisia sanoja käyttää. 

– Selkeän kielenkäytön ydin on se, että toinen ihminen ymmärtää, mitä sanot.

Selkeäkielisyyden tarve työelämässä on kasvanut

TAKKin suomen kielen kouluttaja Riikka Kulonen kertoo, että selkeäkielisyyden osaamisen tarve on kasvanut työelämässä yleisesti. 

– Enää ei ajatella niin, että vieraskieliset opiskelevat ensin suomen kielen ja lähtevät vasta sitten opiskelemaan ammattia tai töihin, vaan yhä enenevissä määrin kielen oppiminen tapahtuu opintojen edetessä tai työpaikalla. Työpaikoilla työntekijöiden täytyy olla valmiita vastaanottamaan vieraskielisiä kollegoita.

Kulonen muistuttaa, että on harhaluulo, että englanti olisi tilanteessa kuin tilanteessa hyvä apukieli. 

– Kaikilla ei ole englannin kielen osaamista. Silloin, kun ei ole yhteistä kieltä, täytyy löytyä jokin keino, jolla lisätä yhteistä ymmärrystä. Siinä selkeäkielisyys on avain, Kulonen jatkaa.

Kulonen on iloinen siitä, että työllisyyspalvelujen selkeän kielenkäytön koulutukseen hakeutuneet työntekijät olivat itse havahtuneet selkeäkielisyyden tarpeeseen ja huomanneet, että selkeä kielenkäyttö on tärkeä työkalu arjessa selviytymiseen. Kulonen toivoo, että koulutuksen myötä osallistujille jäisi mieleen ainakin se oppi, että vähemmän on enemmän.

– Tärkeää on osata poimia olennainen, kertoa se tärkein asia, ja edetä rauhallisesti. Ja sanoja valitessa tulee pitää mielessä, kuka siellä minua kuuntelee.

HYVÄ TYÖ -hankkeen järjestämät, Tampereen seudun työllisyyspalvelujen henkilöstölle suunnatut selkeän kielenkäytön koulutukset jatkuvat ensi vuodelle saakka. Tulevana syksynä käynnistyy kaksi koulutusta, ja vuonna 2026 käynnistyy vielä kaksi lisää.

 

HYVÄ TYÖ -hankkeen tavoitteena on nopeuttaa vieraskielisten työhön siirtymistä, parantaa vieraskielisten työnhakijoiden ja työnantajien välistä kohtaantoa sekä edistää työelämän vastaanottavuutta ja kaksisuuntaista kotoutumista. Hanke rakentaa konkreettista yhteistyötä työnantaja- ja henkilöasiakaspalveluiden välille ja tarjoaa välineitä kielitaidon karttumiseen työssä sekä tukee työnantajaa vieraskielisen työntekijän rekrytoinnissa. Lisäksi hanke kehittää ohjaustyötä tekevien selkosuomella tapahtuvaa ohjausosaamista. Hanke on EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman ESR+ toimintalinja 4:n Erityistavoite 4.1.:n Polkuja töihin osarahoittama. Lue lisää HYVÄ TYÖ -hankkeesta.
 

Henkilö istuu tuolilla marjapuuron värinen neulepaita yllään, taustalla maisematapetti.

Ohjaamolla palveluohjaajana työskentelevä Kristina Granlund hakeutui selkeäkielisyyden koulutukseen, koska koki sille olevan tarvetta päivittäisessä työssään.

Koulutukseen osallistuvat henkilöt istuvat pitkän pöydän äärellä, taustalla ikkunat.

Viimeisessä lähiopetuspäivässä koulutukseen osallistuneet kertoivat toisilleen, kuinka selkeäkielisyyden koulutuksen opit ovat alkaneet näkyä omassa työssä. Kuulolla myös suomen kielen kouluttaja Riikka Kulonen (oik.).