Luokkahitsaajalle riittää töitä

Henrik Kähkösen piti suunnata uusille urille, kun työt muovialan yrityksessä loppuivat helmikuussa 2019. Aluksi hän oli kolmen kuukauden ajan harjoittelijana ammattiliittonsa toimistossa. Kun toimistohommat loppuivat, vei miehen tie työvoimaneuvojan luo.

- Häneltä kuulin TAKKissa järjestettävästä metallialan työvoimakoulutuksesta. Hitsauksen lisäkoulutus kesti noin kahdeksan kuukautta syyskuusta 2020 huhtikuuhun 2021, Kähkönen kertoo.

Metallikäsityöt isän perintönä

Kähkösellä on 18 vuoden kokemus metalli-, konepaja- ja rakennusteollisuudesta, koulutusta aloittaessaan 38-vuotias tamperelaismies siis jo oli metallialan osaaja. Lisäksi alalla tarvittavia taitoja oli tullut perintönä.

- Metallikäsitöiden taitoni on vahva, koska pyörin pienestä pitäen isäni yrityksessä. Hänellä oli rakennuspeltisepänliike, jossa vietin paljon aikaani.

TAKKin koulutus räätälöitiin Kähkösen osaamisen ja pitkän kokemuksen mukaan. Koulutus päivitti hitsaajan pätevyyden, joka oli vanhentunut. Pätevyys on voimassa enintään kaksi vuotta, jonka jälkeen hitsaajan on suoritettava pätevyyskokeet uudelleen.

Kähkönen hankki itse palkallisen harjoittelupaikan Suomen työmaa-apu Oy:stä, johon hän myös työllistyi koulutuksen jälkeen. Opiskelu toteutettiin suurelta osin työssäoppimisena.

Koulutus antoi miehelle hitsaajan pätevyyden, vakituisen työpaikan sekä uusia kavereita. TAKKin kouluttajilta voi edelleen kysyä apua pulmatilanteissa.

- Kouluttajat panostivat opetukseen ja ohjasivat tarvittaessa kädestä pitäen.

Aikuiskoulutuksesta ammattilaisia

Aikuiskoulutuksella saadaan korjattua hitsaajapulaa työmailla. Kenttähitsauksia tekevä Kähkönen rohkaisee kädentaitoisia hakeutumaan hitsaajan koulutukseen, sillä hänen kurssiltaan kaikki ovat työllistyneet metallialalle.

- Hitsaajan työ on puhdasta hommaa ja siinä saa haastaa itseään. Päivät ovat aina erilaisia ja varsinkin reissuhommissa näkee monenlaista, Kähkönen kuvailee.


Lue lisää kone- ja metallitekniikasta