Urheilun ehdoilla koneistajaksi

Joustava opiskelumalli mahdollistaa sen, että painija Jussi-Pekka Niemistö opiskelee parhaillaan koneistajaksi TAKKissa. Niemistöllä on kreikkalais-roomalaisen painin Pohjoismaiden mestaruus vuodelta 2012, ja kokemuslistalla ovat myös EM- ja MM-turnaukset sekä olympiakarsintaturnaus. Loukkaantumisten takia urheilu-uraan on tullut katkoksia, mutta urheilu on edelleen ykkönen ja muun elämän täytyy taipua sen ympärille.

- Olen hakenut lukion jälkeen muutamia kertoja opiskelemaan, mutta valinta ei ole osunut aiemmin kohdalle, kertoo 27-vuotias Niemistö.

- Tämä olympiadi on ainakin tarkoitus vielä vääntää ja tavoitteena on edustaa Suomea arvokisoissa. On kuitenkin hyvä, kun pystyn samalla valmistautumaan tulevaan ja hankkimaan ammatin.

Joku opiskelupaikka olisi mukava

TAKKiin Niemistö päätyi opiskelemaan Varalan urheiluopiston kautta: Varala kutsui kaikki olympiakarsintaturnauksiin osallistuvat keskusteluihin. Tavoitteena oli selvittää, miten harjoitusolosuhteita voitaisiin jatkossa parantaa.

- Kerroin, että olisi mukava, kun olisi joku opiskelupaikka.

- Minua kiinnosti koneistus tai asennus, ja Varalasta otettiin sen perusteella yhteyttä TAKKiin.

Koneistus osoittautui paremmaksi vaihtoehdoksi, koska opiskelun pystyi järjestämään hyvin joustavasti, oman rytmin mukaan.

- Tulen koululle kello kymmeneen mennessä aamutreenien jälkeen. Koulupäivä kestää kolmeen ja siitä ehdin hyvin iltatreeneihin.

Alkuun uusi tiiviimpi rytmi tuntui vähän raskaalta, mutta totutteluvaihe ei kestänyt kauaa. Urheilijana Niemistö on tottunut tavoitteellisuuteen ja omistautuu samalla tavalla myös opiskeluun.

Joustavaa opiskelua

Teoriaopintoja Niemistö on opiskellut jonkun sopivan ryhmän mukana, ja jyrsinnän teorian kouluttaja Timo Koski veti henkilökohtaisena opetuksena. Käytännön opiskelu koneistushallissa suoritetaan itsenäisesti kouluttajan ohjauksessa. Koulutus painottuu käytännön työskentelyyn, jolla haetaan rutinoitumista työtehtäviin.

- Olen suorittanut jo jyrsintä- ja sorvausnäytöt ja seuraavana etappina on CNC-jyrsintä.

Ala tuntuu omalta, kun työtä saa tehdä käsillä ja tekeminen on itsenäistä. Tavoitteena on valmistua kone- ja metallialan perustutkintoon, CNC-koneistajaksi vuoden loppuun mennessä.

- Opiskelun suhteen ei ole mitään huonoa sanottavaa. Sen ajan, kun miettisin, mitä tekisin, teen itselleni tulevaisuutta.


Lue lisää kone- ja metallitekniikasta