Komponenttikeittiössä toimiminen (omaehtoinen)
Tavoite
Koulutus antaa perusvalmiudet ammattikeittiön eri osa-alueilla toimimiseen. Koulutuksen jälkeen hallitset ammattikeittiön perustoimintoja, mikä auttaa sinua työskentelemään komponenttiruoanvalmistuksessa sekä muilla peruskeittiötyön eri osa-alueilla sujuvasti. Tavoitteena on työllistyä matalalla kynnyksellä ammattikeittiön monipuolisiin työtehtäviin.
Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu henkilöille, jotka haluavat oppia yhä yleistyvän komponenttiruoanvalmistuksen perusperiaatteita. Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta keittiöstä työympäristönä. Riittää, että haluat oppia uutta. Voit myös olla jo ammattilainen, joka kokee tarvetta lisäkouluttautumiseen sekä tietojen päivittämiseen.
Komponenttikeittiö = keittiö, jossa valmistetaan ruokaa, joko osin, tai kokonaan hyödyntäen puolivalmisteita tai vaihtoehtoisesti täysin valmiita tuotteita ja raaka-aineita.
Toteutus
Koulutus on työssäoppimispainotteista ja valtaosa siitä suoritetaan komponenttiruoanvalmistusta hyödyntävässä alan yrityksessä työssäoppimisena, koulutussopimuksella. Työssäoppimisyritykset ovat pääasiassa erilaisia palvelukeittiöitä, mutta myös erityyppiset henkilöstöravintolat sekä suurtalouskeittiöt soveltuvat harjoittelupaikoiksi.
Koulutus on päätoimista ja kokopäiväistä opiskelua. Lähiopetuspäivät sisältävät sekä teoriaa että käytäntöä. Lisäksi koostat oppimispäiväkirjaa koulutuksen ajalta. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa tutkinnon osa Komponenttikeittiössä toimiminen, 15 osp (Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon paikallinen tutkinnon osa).
Sisältö
Koulutus sisältää
- hygieniapassin suorittaminen
- toiminta työyhteisössä
- keittiön puhtaanapito ja omavalvonta
- työturvallisuus
- erityisruokavalioiden perusteet
- reseptien käyttö ruoanvalmistuksessa
- työn suunnittelu ja aikataulutus
- koneiden ja laitteiden käyttö
- omavalvonta ammattikeittiössä
- liikeidean merkitys työskentelyssä
- kypsennysmenetelmät
- ruoan maustaminen ja maistaminen
- varastonhallinta ja hävikki
Opintojen laajuus ja rahoitus
Opintojen laajuus on 15 osp (osaamispistettä).
Ajankohta
3.11.2025—30.4.2026
Hinta
Ammatillinen perustutkintokoulutus on osallistujille maksutonta.
Hakeutuminen
Hakuaika: 1.5.2025—5.10.2025Aikataulu
- Valintahaastatteluaika päivitetään tänne myöhemmin.
- Koulutus alkaa 3.11.2025.
Huomioithan hakulomaketta täyttäessäsi, että
- Valintahaastatteluun kutsutaan koulutushakemuksen perusteella, joten täytäthän hakemuksesi huolellisesti.
- Kerro hakemuksesi tarkemmissa perusteluissa kiinnostuksestasi koulutukseen ja mahdollisesta aikaisemmasta kokemuksestasi alalta. Mieti valmiiksi, millaista osaamista tarvitset ja ilmoita siitä hakemuksessasi. Kerro hakemuksessasi myös, minne haluaisit työllistyä? Puutteelliset tiedot heikentävät mahdollisuuksiasi tulla kutsutuksi haastatteluun.
- Tampereen seudun ulkopuolelta hakevien kannattaa tuoda hakemuksessaan esiin, miten opiskelun aikainen majoittautuminen tai kulkeminen koulutukseen järjestyy. Oppilaitoksella ei ole asuntolaa.
- Koulutuksen haastattelukutsut toimitetaan sähköpostitse tai tekstiviestinä. Varmista, että sähköpostiosoitteesi on hakemuksella oikein.
- Kutsun saaneilla tulee olla valmius osallistua haastatteluun annettuna ajankohtana.
- Koulutuksen nopean ja tiiviin haastatteluaikataulun vuoksi haastatteluaikojen muuttaminen tai siirtäminen ei ole mahdollista.
- Koulutukseen valituille tieto ilmoitetaan sähköpostilla ja tekstiviestillä.
It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.
Lisätiedot
Koulutusasiat
Koulutussuunnittelija Juha Alajoki, puh. 044 7906 100, juha.alajoki@takk.fi
Opintotukiasiat
Opintoneuvoja, puh. 044 7906 400, opintoneuvonta@takk.fi
-
Joustava aloitus Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinto -
Joustava aloitus Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, Baarimestari / Tarjoilija (oppisopimus) -
Joustava aloitus Ruokapalvelujen ammattitutkinto, kokki (oppisopimus) -
Joustava aloitus Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinto, Vuoropäällikkö -
14.8.2025 Hygiene passport test, in English