Ikealla hiottiin henkilöstön sähköturvallisuustaitoja

Sähkötöitä tehdessä turvallisuus on kaiken a ja o. Tampereen Ikealla havahduttiin hiljattain sähköturvallisuuskoulutuksen tarpeeseen. 

– Meillä on tietyt osastot, joilla työntekijät tekevät pieniä maallikkosähkötöitä eli pääasiassa kytkevät valaisimia. Töitä tehdessä sattui kuitenkin usein pieniä vahinkoja. Otimme tavoitteeksi saada turvallisuuden kohdilleen, kertoo Tampereen Ikean turvallisuuspäällikkö Pirjo Raiski.

Ikealla työskentelevä puuseppä Petri Kalenius sai aiemmin valaistusosastolta usein avunpyyntöpuheluita, kun kytkennät menivät pieleen. Niinpä hän päätti olla yhteydessä TAKKin sähköalan kouluttaja Jyrki Lempiseen tavattuaan tämän eräässä koulutuksessa. 

– Kysyimme, onko olemassa sähkökoulutusta kädettömille, Petri naurahtaa.

Jyrki otti asian hoitaakseen ja pian syntyikin uusi paikallinen tutkinnon osa Sähkön perusteet maallikolle.

Paikalliset tutkinnon osat ovat pirkanmaalaisten työnantajien ja työpaikkojen tarpeisiin kehitettyä koulutusta, jota voi hyödyntää henkilöstön kehittämisessä tai rekrytointien yhteydessä. Laajuudeltaan ne ovat 5–15 osaamispistettä. Osa TAKKin paikallisista tutkinnon osista sopii mille alalle tahansa, kun taas osa on selkeästi tietylle ammattiryhmälle tai -alalle tarkoitettuja.

– Sähkön perusteet maallikolle sopii hyvin kaikkiin yrityksiin, joissa ollaan tekemisissä sähkön kanssa tavalla tai toisella. Tällaisia ovat esimerkiksi kiinteistönhoitoyritykset ja rautakaupat. On tärkeää, että henkilö, jolla ei ole sähköalan koulutusta mutta myy esimerkiksi sähkölaitteita, tietää sähkön vaarat ja tuntee myymänsä tarvikkeet, kouluttaja Jyrki Lempinen kertoo

Kytkentöjä haluttiin harjoitella käytännössä

Sähkön perusteet maallikolle -koulutuksen, kuten kaikkien muidenkin paikallisten tutkinnon osien, sisällöt voidaan räätälöidä yrityksen toiveiden mukaisiksi. Ikeassa koulutuksen sisällöiksi poimittiin sähkötekniikan perusteet, turvallisuusmääräykset, työkalut, piirrosmerkit ja liitostekniikat. Koulutus toteutettiin päivän mittaisena. Se pidettiin kahdelle ryhmälle. Teorian lisäksi sähkötöitä harjoiteltiin myös käytännössä.

– Halusimme, että kouluttaja näyttää paikan päällä, miten kytkennät tehdään, ja kaikki osallistujat saivat harjoitella myös itse. Liikkeelle lähdettiin johdon kuorimisesta, kuinka se voidaan holkittaa ja laittaa turvallisesti sokeripalaan kiinni, Petri kertoo.

Osallistujille korostettiin, ettei lyhyt koulutus tee kenestäkään sähköalan ammattilaista vaan opastetun maallikon. Innostus turvallista sähkötyöskentelyä kohtaan kasvoi siinä määrin, että osallistujat pistivät tilaukseen ison määrän työkaluja, jotka havaitsivat koulutuksen myötä tarpeellisiksi.

– Koulutus tuli tarpeeseen. Sen jälkeen ei ole kuulunut yhtään puhelua, että tuletko nostamaan sulakkeen ylös, Petri naurahtaa. 

Parhaillaan Ikeoissa suunnitellaan koko Suomen laajuisesti, kuinka eri kaupunkien henkilöstöä voitaisiin perehdyttää turvallisten sähkötöiden pariin.

– TAKKin järjestämä koulutus oli hyvä esimerkki siitä, millä tavalla koulutus pitää toteuttaa, Pirjo ja Petri kiittelevät.