Työllistymisprosentti hipoo sataa
TAKKin ja Tempron uusi malli löytää motivoituneita ammattilaisia asbestinpurkuun
Uusi malli, jossa henkilöstönvuokrausyritys toimii oppisopimuskoulutuksen työnantajayrityksenä, on poikinut hyviä tuloksia rakennusalalla. Yhteistyökokeilu sai alkunsa syksyllä 2019 takkilaiseen tapaan: ketterästi ja suoraviivaisesti.
Henkilöstövuokrausyritys Tempron Pirkanmaan aluepäällikkö Sami Karppinen tunnisti tuolloin asbestinpurun rakennusalan erityisalaksi, jossa tarvitaan sekä uusia tekijöitä että uusia rekrytointiratkaisuja. Karppisella oli aiemman työtehtävänsä myötä valmiit yhteydet TAKKiin, josta löytyi yrityspalvelupäällikkö Kari Kaikkonen kumppaniksi pallottelemaan ratkaisuja.
Oppisopimus onnistui yli odotusten ja työllistymisprosentti hipoi sataa.
- 11 työntekijää on edelleen hommissa samalla yrityksellä, Sami Karppinen kertoo.
Hän näkee oppisopimuskoulutuksen erittäin hyvänä ratkaisuna rakennusalan työvoimatarpeisiin. Siellä tarvitaan paljon uusi tekijöitä esimeriksi purkualalla, jossa työntekijöiden ikärakennetta Karppinen kuvaa vanhemman puoleiseksi.
- Malli on kiinnostava yrityksille, sillä ne pääsevät kouluttamaan itse omat työntekijänsä. Ja meillä on täällä puolestaan paljon hyviä nälkäisiä ammattilaisia odottamassa mahdollisuuksia, Karppinen kertoo.
- Oppisopimuksen myötä yritykset ovat rohjenneet antaa mahdollisuuksia erilaisille tekijöille, myös naisille. Miesmäisen ajatusmaailman muuttuminen on ollut erittäin positiivista.
Toinen asbestinpurun oppisopimusjakso on alkanut kesällä, ja kysyntä on ollut myös siihen hyvää. Oppisopimus on Karppisen mukaan tullut Tempron portfolioon jäädäkseen.
Yhteistyöhön TAKKin kanssa Karppinen on ollut hyvin tyytyväinen.
- Olin yllättynyt, miten nopeasti koulutus saatiin liikkeelle. Yhteistyö on ollut sujuvaa ja TAKK on räätälöinyt meidän ja asiakkaidemme tarpeisiin soveltuvia ratkaisuja. Joustavuus ja ketteryys ovat ominaisia sekä TAKKille että Temprolle.
Ketterästi etukenossa uusia aluevaltauksia
TAKKin näkökulmasta opiskelijoiden hyvä työllistymisprosentti on koulutuksen onnistumisen yksi tärkeimmistä mittareista. Nyt toteutetussa uudenlaisessa oppisopimusyhteistyössä TAKKin yrityspalvelupäällikkö Kimmo Rintala näkee antoisana mahdollisuutena erityisesti sen, että henkilöstönvuokrausyritys haastattelee koulutukseen hakijat ja selvittää heidän soveltuvuuttaan alalle ja työnantajayritykseen.
- Tässä mallissa opiskelijat hakevat oppisopimuskoulutukseen haastattelujen jälkeen, mikä poikkeaa normaalista käytännöstämme. Koulutuksiin on saatu mukaan hyvin motivoituneita opiskelijoita, Rintala kertoo.
Hyväksi havaitun mallin laajeneminen turva-alalle on parhaillaan työn alla. Turvasuojausasentajien oppisopimuskoulutuksessa on siinäkin tarkoitus vastata suoraan työelämästä nousseisiin tarpeisiin – ketterästi ja etukenossa.
- Turvasuojaustekniikka yleistyy koko ajan ja asentajien on osattava järjestelmät, tietosuoja-asiat, turvallisuuslainsäädäntö ja asiakaspalvelun perusasiat. Aiempi mekaaninen työ on muuttunut nopeasti, Rintala kertoo.
TAKK laati turvallisuusalalle paikallisen tutkinnonosan, jonka osaaminen on suunnattu suoraan turvasuojausalan yrityksille.
- Turva-alalla uudet tutkinnon perusteet tulevat voimaan syksyllä 2022, joten toimimme etukenossa. Haluamme olla edelläkävijöitä siinä, että tartumme tarpeisiin heti ja reagoimme niihin mahdollisimman nopeasti, Rintala summaa.
Kiinnostuitko?
Lisätietoa turvallisuusalan koulutuksista antaa koulutussuunnittelija Jukka Mertaniemi, p. 044 7906 302, jukka.mertaniemi@takk.fi.