Konetekniikan tutustumisjakso toimii väylänä metallialan perustutkintokoulutuksiin ja sopii hyvin myös alaa vaihtaville henkilöille. Tutustumisjakso tarjoaa Kone- ja metallialan perustietämystä, jota tutkintokoulutukseen hakeutuvalla tulee olla. Perustietämyksen voi saada myös työkokemuksen tai muun sopivan koulutuksen kautta.

Metalliteollisuus on noussut maamme suurimmaksi teollisuustoimialaksi sekä viennissä että työllistäjänä. Kone- ja metallialan tuotteiden valmistuksessa käytetään hyväksi kehittyneitä, osittain tai kokonaan automatisoituja (CNC) tuotantomenetelmiä. Osavalmistuksen keskeisiä menetelmiä ovat koneistus, hitsaus ja levytyöt.

Osavalmistetut tuotteet yhdessä kone-elimien (laakerit, moottorit, anturoinnit, jne.) kanssa muodostavat kokonaisuuden, jossa niiden asennus, kunnossapito sekä huolto vaativat koneenasentajan osaamista.

Kenelle konetekniikan tutustumisjakso sopii?

Konetekniikan tutustumisjakso on tarkoitettu peruskoulun suorittaneille työttömille tai työttömyysuhan alaisille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita metallialasta ja suunnittelevat konetekniikan koulutuksiin (koneistaja/levyseppähitsaaja/asentaja) hakeutumista.

Konetekniikan tutustumisjaksolle hakeutuvalla ei saa olla sellaista perussairautta, joka vaarantaa omaa tai kanssaihmisten työturvallisuutta. Kone- ja tuotantotekniikoiden ammattialoilla on oltava valmius vähintään 2-vuorotyöhön.

Konetekniikan tutustumisjakson tavoite ja toteutus

Konetekniikan tutustumisjaksolla opiskelija pääsee seuraamaan alan ammatteihin valmistavan koulutuksen toteutusta sekä ammattitaitovaatimuksia. Tavoitteena on, että opiskelijalla on oikea kuva alan ammattitaitovaatimuksista hänen hakiessaan tutkintotavoitteisiin koulutuksiin (koneistaja, levyseppähitsaaja, asentaja).

Opetus on kokonaan lähiopetusta, jossa opiskelija osallistuu työhallissa ammattityön opetukseen.

Konetekniikan tutustumisjakson sisältö

  • Metallialaan tutustuminen
  • Kouluttautumismahdollisuudet (eri tutkinnot)
  • Alan koulutuksen toteutus
  • Metallialan koulutuksen perusvalmiudet
    • alan käsitteet
    • ammattitekniikka
    • ammattilaskento
    • ammattipiirustus
    • raaka-aineet
  • Työsuojelu
  • Opiskeluvalmiudet.

Alkavat koulutukset

Konetekniikan tutustumisjakso (työvoimakoulutus)
Työvoimakoulutus
Muu ammatillinen koulutus
Ajankohta:
8.9.2025—19.9.2025
Hakuaika:
23.5.2025—17.8.2025

Tavoite

Konetekniikan tutustumisjakso antaa mahdollisuuden seurata alan ammatteihin valmistavan koulutuksen toteutusta. Tavoitteena on, että opiskelijalle muodostuu kuva alan keskeisistä ammattitaitovaatimuksista.


Kohderyhmä

Konetekniikan tutustumisjakso on suunnattu peruskoulun suorittaneille henkilöille, jotka suunnittelevat hakeutuvansa konetekniikan tutkintotavoitteisiin koulutuksiin: levyseppähitsaajaksi tai koneistajaksi. Tutustumisjakso toimii väylänä alan perustutkintokoulutuksiin ja sopii hyvin esimerkiksi alan vaihtamista suunnitteleville henkilöille.

Hakijalla tulee olla valmiudet työskennellä vähintään kaksivuorotyössä, eikä hänellä saa olla sellaista perussairautta, joka vaarantaa omaa tai kanssaihmisten työturvallisuutta. Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille peruskoulun suorittaneille henkilöille, joiden työnhaku on voimassa.

Kesto

Tutustumisjakso kestää kaksi viikkoa , jonka jälkeen opiskeijalla on mahdollisuus edetä tutkintotavoitteisiin koulutuksiin.

Ajankohta

8.9.2025—19.9.2025

Paikka

TAKK, Nirvan kampus, Kurssikeskuksenkatu 11, Tampere

Hinta

Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta. Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille. Lisätietoa työvoimakoulutuksesta voit lukea osoitteesta https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat/koulutus/eri-tavat-opiskella/opiskelu-tyottomana

Sisältö

Opetus toteutetaan lähiopetuksena, jossa opiskelija osallistuu työhallissa ammattityön opetukseen.

Lukusuunnitelmaan kuuluvat
- metallialaan tutustuminen,
- kouluttautumismahdollisuudet eri tutkinnoilla,
- alan koulutuksen toteutus,
- metallialan koulutuksen perusvalmiudet: alan käsitteet, ammattitekniikka, ammattilaskento, ammattipiirustus, raaka-aineet,
- työsuojelu ja
- opiskeluvalmiudet.


Hakeutuminen

Hakuaika: 23.5.2025—17.8.2025

Koulutukseen haetaan Työmarkkinatorin www-sivujen kautta, seillä hae koulutukseen ja "täytä hakemus" -painikkeen kautta. Sivulle ja hakemukselle pääset tästä. Koulutustunnus 727002.

Haastatteluun kutsutaan koulutushakemuksen perusteella. Jos olet hakenut myös muihin työvoimakoulutuksiin, merkitsethän koulutukset tärkeysjärjestykseen. Pirkanmaan alueen ulkopuolelta hakevien kannattaa tuoda hakemuksessaan esiin, miten opiskelun aikainen majoittautuminen tai kulkeminen koulutukseen järjestyy. Haastatteluun jatkaville hakijoille lähetetään haastattelukutsut tekstiviestillä hakuajan päätyttyä.
Seuraa hakemuksesi tilannetta ja tarkista valintatietosi Työmarkkinatorin Asiointi-verkkopalvelun kautta osoitteessa www.tyomarkkinatori.fi -> Asiointi -henkilöasiakas. Kirjaudu sisään vahvalla tunnistautumisella. Kirjauduttuasi sisään löydät haastatteluajan näin => Katsele koulutuksiasi ja palveluitasi => Koulutushakemusten tilanne => Siirry hakemusten tilanteeseen.

It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus
Koulutussuunnittelija Jari Turpeinen jari.turpeinen@takk.fi  p. 0447906130