Uutiset

Hitsauskoulutuksen laatu auditoitiin

Uutiset
Hitsauskoulutuksen tilat ja -laitteet sekä kouluttajien pätevyys on elokuussa tehdyissä vuositarkastuksissa todettu laatustandardien mukaiseksi. Hitsauskoulutuksen tilat, laitteet ja kouluttajien pätevyys on arvioitava ja tarkastettava säännöllisin väliajoin. Hitsaussaumojen on kestettävä kulutusta ja sääolosuhteita.

TAKK on PäteWin Oy:n valtuuttama hitsauskouluttaja, jolla on oikeus ottaa vastaan kansainvälisen painelaitedirektiivin mukaisia pätevyyskokeita ja antaa niistä pätevyystodistuksia. Siihen liittyen PäteWin Oy tekee sisäisen auditoinnin vuosittain. Elokuussa toteutetussa auditoinnissa arvioija, tekninen asiantuntija Timo Reunamo totesi toiminnan standardien mukaiseksi. Auditoinnissa otetaan kantaa mm. kouluttajien pätevyyteen, kalibroidaan mittarit ja validoidaan hitsauslaitteet sekä hitsausaineiden säilytys ja demonstroidaan hitsauskokeen valvontanäyttö. Toiminta todettiin kaikilta osin standardien mukaiseksi.

Elokuulle ajoittui tänä vuonna myös Kiwa Inspectan tekemä auditointi, jolla varmistetaan testauslaitoksen asianmukainen toiminta. Hitsaussaumat eli hitsit tarkistetaan röntgenkuvaamalla ja testauslaitos vastaa hitsien kuvaamisesta ja tarkastuspöytäkirjasta.

Testauslaitoksen pitkäaikainen röntgentarkastaja Eero Seppälä jäi ansaitulle eläkkeelle kesällä, ja TAKKin testauslaitoksen tarkastustoiminnasta vastaa nyt NDT-Team Oy. NDT-Team muutti toimitilansa elokuussa saman katon alle TAKKin hitsauskoulutuksen kanssa.

- Oma testauslaitos on kilpailuetu, kun hitsit saadaan kuvattua ja tarkastuspöytäkirja tehtyä samana päivänä, kertoo testauslaitoksen johtajana toimiva yrityspalvelujohtaja Olli-Pekka Tuomi.

- Pätevyyskokeiden tekijät tulevat meille aamulla ja lähtevät usein jo samana päivänä työmaille todistukset taskussa.

NDT-Teamin mukaan tulon myötä testauslaitoksessa on otettu käyttöön digiröntgentekniikka, kun tähän asti kuvaukset on hoidettu röntgenlaitteilla ja kehitetty perinteisin menetelmin röntgenkuviksi. Digiaikaan siirtyminen nopeuttaa hitsien kuvaamista entisestään.

Kiwa Inspectan auditoinnissa todettiin, että testauslaitoksen laitteet, toimintatavat ja dokumentointi on hoidettu järjestelmällisesti. Loppupäätelmänä on, että järjestelmä ja toiminta täyttävät ISO 9001:2015-vaatimukset.

Kiwa Inspectan Business Manager Hannu Haapaniemi, NDT-Teamin toimitusjohtaja Jukka Hakala ja kouluttaja Vesa Mäenpää.

Kiwa Inspectan Business Manager Hannu Haapaniemi, NDT-Teamin toimitusjohtaja Jukka Hakala ja kouluttaja Vesa Mäenpää testauslaitoksen auditoinnin äärellä.

Kouluttaja Vesa Mäenpää, PäteWin Oy:n tekninen vastuuhenkilö Timo Reunamo, kouluttaja Antti Lehtimäki ja testauslaitoksen johtaja, yrityspalvelujohtaja Olli-Pekka Tuomi vetivät yhteen pätevyyslaitoksen auditoinnin tuloksia.

Kouluttaja Vesa Mäenpää, PäteWin Oy:n tekninen vastuuhenkilö Timo Reunamo, kouluttaja Antti Lehtimäki ja testauslaitoksen johtaja, yrityspalvelujohtaja Olli-Pekka Tuomi vetivät yhteen pätevyyslaitoksen auditoinnin tuloksia.