Uutiset

Kuntien ja TAKKin edustajat osaamistarpeiden äärellä

Uutiset
Pirkanmaan kuntien johtajia ja TAKKilaisia kokoontui megatrendien ja muuttuvien osaamistarpeiden äärelle Kunnat muutoksessa -tilaisuuteen yrityspalvelupäällikkö Annika Peltomaan johdolla. Tampereen kaupungin sivistyspalveluiden johtaja Lauri Savisaari avasi keskustelun pohjaksi muutoksia ja megatrendejä, joiden edessä kunnat parhaillaan ovat.

- Hyvinvointialueuudistus on kunnille iso muutos, joka pakottaa määrittelemään kunnan konseptin uudelleen, Savisaari kuvasi uutta tilannetta.

- Kunnille jää edelleen tärkeitä tehtäviä, kuten sivistys- ja elinvoimapalvelut. Haasteena on jatkossakin osaavan henkilöstön riittävyys.

Osaamisen perustan muodostaa ammatillinen osaaminen, mutta sen lisäksi tarvitaan muita taitoja. Kyky uudistua ja kehittyä, itsensä johtamisen taidot sekä viestintä ja vuorovaikutustaidot ovat tämän päivän työelämässä keskeisiä.

- Muuttuviin osaamistarpeisiin ja muutosten läpiviemiseen yksi ratkaisu on koulutusten hyödyntäminen.

Lempäälä valitsi palvelumuotoilun

- Kehittämisvauhdin kiihtyminen, organisaatiokulttuurin muutos kohti oppivaa organisaatiota sekä uudet palvelumallit, mm. Lempäälä-talo ja palvelukäytävä kannustivat meidät palvelumuotoilun äärelle, kertoi Lempäälän henkilöstöjohtaja Auli Nevantie.

Kahden vuoden ajan Lempäälässä oli palkattuna palvelumuotoilija, mutta sitten todettiin, että yksi ihminen ei riitä. Kehittämistä tapahtuu joka päivä ja joka sektorilla ja projekteja on paljon.

- Johtoryhmästä neljä lähti ensin TAKKin palvelumuotoilukoulutukseen. Sen tulokset todettiin niin hyviksi, että kunnasta koottiin oma koulutusryhmä.

Koulutusten aikana kehitettiin mm. palvelukäytävän toimintoja, työkykyjohtamista, vanhuspalveluiden asiakasohjausprosessia sekä digitalisoitiin perehdytystä.

- Palvelumuotoilukoulutukset sopivat hyvin monenlaisiin kehittämistarpeisiin ja eri tehtävärooleihin, kertoi kouluttaja Tiina Vihuri esitellessään tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoa.

TAKKin valikoimista löytyy laaja palvelumuotoilun tutkintokoulutus (tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto) sekä lyhyempiä osatutkintona toteutettavia palvelumuotoilukoulutuksia, jotka rakennetaan työpaikkakohtaisesti.

- TAKKista löytyy myös muita hyviä koulutusvaihtoehtoja muutostilanteiden selättämiseen, kannustaa koulutuspäällikkö Rosa Hyvönen.

Erilaisia johtamisen ja esimiestyön koulutuksia on haussa säännöllisesti, ja niitä voidaan toteuttaa myös organisaatiokohtaisina.

- Kerromme mielellämme tarkemmin koulutusten räätälöinnistä ja siitä, kuinka TAKK voi olla tukena.


Lue lisää Lempäälän palvelumuotoilukoulutuskokemuksista TAKKin Sauma-lehdestä.

Tutustu TAKKin palvelumuotoilukoulutuksiin.

Tutustu TAKKin johtamiskoulutuksiin.

Sitran megatrendit Power Point -esityksessä.

Tampereen sivistyspalveluiden johtaja Lauri Savisaari havainnollisti, miten megatredit vaikuttavat kuntakenttään.

Lempäälän kunnan palvelumuotoilun portaat.

Lempäälässä on edetty palvelumuotoilupolulla vaiheittain, kertoo Lempäälän henkilöstöjohtaja Auli Nevantie.