Uutiset

Oppisopimuksen suosio kasvaa – uudelle alalle voi työllistyä nopeastikin osatutkinnon suorittamalla

Uutiset
Valtakunnallista oppisopimusviikkoa vietetään 3. - 9.10.2022.

–  Nyt vallitsevat työnhakijan markkinat, ja ne vallitsevat myös oppisopimuskoulutuksessa, kertoo oppisopimuspäällikkö Harri Huhdanpää Tampereen Aikuiskoulutuskeskukselta.

– Tekniikan aloista aina sote- ja kaupan aloille saakka löytyy hyvin oppisopimustyöpaikkoja.

Viime vuosina oppisopimuskoulutuksen suosio on kasvanut, mikä näkyy myös Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksella. Oppisopimuksesta on tullut yksi rekrytoinnin väline. 

–  Oppisopimusten määrä on kasvanut joka vuosi. Vuositasolla TAKKissa opiskelee noin 3000 oppisopimusopiskelijaa. Työmarkkinatilanne on sen tyyppinen, että se luo oppisopimuksille kysyntää ja kasvua, Huhdanpää kertoo.

Oppisopimusopiskelu sopii joustavuutensa ansiosta moniin elämäntilanteisiin

Yhtenä syynä oppisopimuksen suosioon on sen joustavuus. Opiskelun voi aloittaa ympäri vuoden. Opiskelijan ei tarvitse välttämättä suorittaa koko tutkintoa, vaan myös yhden tutkinnonosan suorittaminen voi riittää työllistymiseen. Esimerkiksi hitsausalalle voi päästä suorittamalla 20 osaamispisteen kokoisen tutkinnonosan kone- ja metallialan perustutkinnosta. Aikaa tähän kuluu noin neljä kuukautta.

– Osatutkinto on monelle alalle toimiva väylä.

Oppisopimusopiskelu on monelle aikuiselle ja esimerkiksi perheelliselle sujuvampi vaihtoehto kuin perinteinen opiskelu. Opiskelu on palkallista ja koulutuspäiviä oppilaitoksessa on varsin maltillisesti. Suurin osa oppimisesta tapahtuu työtehtävissä työpaikalla.

Kaksi oppisopimustarinaa: Oppisopimusopiskelija ja oppisopimustyöpaikkaohjaaja

Amin Chouaib ja Antti Stölting ovat ehdolla valtakunnallisessa Vuoden oppisopimusopiskelija - ja Vuoden oppisopimustyöpaikkaohjaaja -kisassa.

Amin Chouaib vaihtoi alaa ja opiskeli TAKKissa oppisopimuksella lähihoitajaksi. Nyt Amin työskentelee Tampereen kaupungilla kehitysvammaisten asumisyksikössä. Amin sai opinnoissa kehuja erityisesti hyvästä motivaatiostaan.

Katso Aminin Vuoden oppisopimusopiskelija -ehdokasvideo

Visura Oy:n vastaava työnjohtaja Antti Stölting toimii oppisopimusopiskelijoiden työpaikkaohjaajana. Hän tukee ja arvioi opiskelijoiden työskentelyä ja oppimista työpaikalla. Työpaikallaan Antti on lähtenyt kehittämään matematiikan opintojen integrointia työelämään. 

Katso Antin Vuoden oppisopimustyöpaikkaohjaaja -ehdokasvideo 
 

Amin nojaa valkoiseen pöytään.

Amin Chouaib vaihtoi alaa ja opiskeli TAKKissa oppisopimuksella lähihoitajaksi.

Antti huomiovärisissä työvaatteissaan työmaasuunnitelman edessä.

Työpaikkaohjaaja Antti Stölting on lähtenyt kehittämään oppisopimusopiskelijoiden matematiikan opintojen integrointia työelämään.