Metalliala työllistää koneenasentajia

- Vastoin yleistä käsitystä metalliala työllistää uusia osaajia, toteavat TAKKin metallialan koulutuspäällikkö Marko Kankaanpää ja kouluttaja Hannu-Pekka Talvinen.

- Metallialan koulutuksia toteutetaan TAKKissa nonstop-periaatteella, ja osaajia alalle valmistuu viikottain.

Eläköitymisten myötä uutta työvoimaa tarvitaan tasaiseen tahtiin. Työnantajilla ja Teknologiateollisuus ry:llä on pikemminkin huoli työntekijöiden riittävyydestä, kun alan koulutuksiin ei löydy hakijoita. Vaikka ala on tunnetusti suhdanneherkkä, on työvoimantarve tasainen pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.

Tilanne on yhtä hyvä sekä koneistuksessa ja hitsauksessa että koneenasennuksessa ja kunnossapidossa.

Viimeaikaisen taantuman vaikutus näkyy Kankaanpään ja Talvisen mukaan siinä, että nyt yrityksille ei riitä hyvä tyyppi, vaan myös osaamisen täytyy olla kohdallaan.

Osaaja saa paikan

Yrityksissä halutaan osaavia tekijöitä. TAKKissa opiskelijoiden etuna on tekemällä oppiminen eli oikeita töitä päästään tekemään jo oppilaitoksessa. Opiskelu on yksilöllistä, ja opiskelija saa harjoitella tiettyä työvaihetta tai koneen käyttämistä niin kauan, että homma on varmasti hallussa. Valmistuvilla on jo vankka käytännön osaaminen,kertoo Kankaanpää.

- Työllistyminen on tavoitteena koko koulutuksen ajan. Monen opiskelijan kohdalla jo työssäoppiminen on palkallinen, ja osa työllistyy heti ensimmäiseen työssäoppimispaikkaansa, toteaa Hannu-Pekka Talvinen.

Metallin koulutukset toteutetaan pääosin työvoimakoulutuksena ja niihin on käynnissä jatkuva haku. Uudet alalle tulijat ohjataan tutustumisjaksolle, jossa metallialaa pääsee kokeilemaan monipuolisesti. Jakson jälkeen on helpompi päättää, onko oma juttu koneistus, hitsaus tai koneenasennus vai ehkä sittenkin kunnossapito.

Joka toinen tiistai tarjoamme mahdollisuutta tulla tutustumaan koulutustiloihin ja kouluttajiin. Ilmoittaudu ja tule itse katsomaan: Ilmoittaudu tutustumiskäynnille


Lue lisää kone- ja metallitekniikasta