Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnosta potkua uralle

Tuotekehittäjän opinnot TAKKissa antoivat uuden potkun Mikko Mäntylän uralle. Mies suoritti tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon TAKKissa ja reissasi Helsingistä asti Tampereelle viikoittain opintojen perässä. Mitä eväitä reppuun jäi reissaamisen lisäksi?

Koulutuksen parasta antia oli monipuolinen kouluttajien joukko, he olivat kaikki oman alansa asiantuntijoita. Tärkein oppi oman työni kannalta oli, että asioita kannattaa rohkeasti tehdä ja testata, Mikko Mäntylä kertoo.

Mäntylä työskentelee tällä hetkellä projektipäällikkönä Suomen Koripalloliitossa. Lajina koripallo on hänelle lähellä sydäntä ja Mäntylällä onkin kokemusta niin pelaajan, päätoimisen valmentajan kuin seuraorganisaationkin tossuissa toimimisesta.

Miehen tämän hetkisenä työsarkana Koripalloliitossa on kehittää uusia tapoja lasten liikkumiseen heidän omilla kouluillaan koulupäivän jälkeen. Projektia tehdään yhteistyössä Suomen Voimisteluliiton kanssa.

Tavoitteenamme on luoda toimintamalli, joka toimii ikään kuin franchising-periaatteella. Seurat saavat valmiin paketin, jota pääsevät toteuttamaan, Mikko Mäntylä kuvailee.

Koulutehtävästä palkkatyö

Koripalloliiton työn lisäksi Mäntylä työllistää itseään kouluttamalla ja konsultoimalla tuotekehityksen saralla. Useimmat asiakkaista löytyvät liikunnan parista, mutta joukkoon mahtuu toimijoita myös muilta aloilta. Koripallosta mies ei ole vielä tyystin luopunut, vaan Mäntylä toimii yhtenä iltana viikossa ammattivalmentajana koripallon parissa.

Kun asiakas toimii liikunta-alalla, tuo vahva taustani liikunnan parissa uskottavuutta ja tietysti alaan liittyvästä substanssiosaamisesta on hyötyä. Tunnen asiakkaiden arjen, Mäntylä kertoo.

Toisaalta tuotekehityksen lainalaisuudet on kaikilla aloilla samat ja sellaista alaa ei olekaan, jolla ei olisi tarvetta tuotekehitykselle tai innovaatioille, hän jatkaa.

Kehitystehtävän rooli opinnoissa oli Mäntylän mielestä olennainen. Hän kertoo, että oli tärkeää päästä testaamaan ajatuksia ja ideoita käytännössä, koulun seinien ulkopuolelle. Mäntylän nykyinen työ Koripalloliitossa juontaa itse asiassa juurikin tuotekehitysopintojen kehitystehtävään, sillä kehitystehtävästä kehkeytyi päätyö opiskelujen jälkeen.

Tuotekehittäjänä pärjäävät sellaiset henkilöt, joilla on yrittäjämäinen asenne. Täytyy uskaltaa kokeilla ja mennä asiakkaiden luokse ja myös epäonnistua. Tuotekehitykseen kuuluu olennaisesti se, että osa hankkeista epäonnistuu. Uskon, että erityisesti palveluiden tuotekehitykselle on tilausta tulevaisuudessa, hän päättää.


Lue lisää tuote- ja palvelukehityksestä

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!