Linja-autonkuljettajan ammatissa yhdistyvät palveluammatti ja kuljetustyö. Linja-autonkuljettajat kuljettavat matkustajia joko reittien ja aikataulujen mukaan tai asiakkaan tilauksen mukaisesti. Työhön kuuluu matkalippujen myyntiä ja tarkastamista sekä asiakkaiden opastamista ja neuvomista. Ammatissa tarvitaan joustavaa palveluasennetta, hyvää ajotaitoa, tarkkuutta ja teknistä osaamista. Koulutuksen suoritettuaan opiskelija selviytyy itsenäisesti linja-autonkuljettajan perustehtävistä.

Linja-autonkuljettaja kuljettaa matkustajia esimerkiksi paikallisliikenteessä ja tilausliikenteessä. Tehtäviin kuuluu ajamisen lisäksi matkustajien neuvomista, lippujen myymistä ja rahdin käsittelyä. Kuljettajilla on yleensä käytössään sähköinen rahastuslaite. Joukkoliikenteen busseissa on käytössä myös automaattiset matkakortinlukijat.

Tavoite

Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle sellaiset tiedolliset ja taidolliset valmiudet, että hän suoriutuu tavallisimmista linja-autonkuljettajan tehtävistä kaupunki- ja palveluliikenteessä, kauko- ja tilausajoliikenteessä. Koulutus antaa valmiudet osallistua Logistiikan perustutkinnon osatutkintoon.

Kohderyhmä

Vähintään 21 vuoden ikä, B- tai C-luokan ajo-oikeus (muu kuin lyhytaikainen), ajokorttiasetuksen mukainen terveysvaatimus. Soveltuu linja-autonkuljettajan ammattiin.

Tähän tutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu terveydentilavaatimuksiin ennen hakemuksen jättämistä. Lue lisää: Sora-tiedote

Toteutus

Ennen lopullisia opiskelijavalintoja tullaan hakijoilta edellyttämään ajokortin valvontaote, joka tulostettavissa Trafin sivulta: https://asiointi.trafi.fi/web/asiointi/henkiloasiakkaat/tieliikenne/kuljettajatietopalvelut

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena. Opetus tapahtuu suomen kielellä.
Tähän koulutukseen sisältyy opiskelijalounas oppilaitoksen ravintolassa.

Koulutus on omaehtoinen päätoiminen monimuotokoulutus ja siihen on mahdollista hakea opintoetuutta. Koulutus ei sisällä lomia.

Päätoiminen opiskelu voidaan rahoittaa mm. kelan opintotuella tai jos olet työtön ja yli 25-vuotias, voit kysyä TE-toimistosta mahdollisuutta opiskella työttömyysetuudella. Huomioi, että opiskelun tukemisesta on aina sovittava TE-toimistossa työllistymissuunnitelmassa ennen opintojen aloittamista. 

Opintoetuuksista saa neuvoa myös TAKKin Opiskelijapalveluista: opintoneuvonta@takk.fi, p. 044 7906400

Sisältö

Suoritettavat logistiikan perustutkinnon osat:
Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, linja-auton tavarankuljetusten hallinta, linja-autokuljetukset ja ulkomaanliikenteen kuljetukset.

Ajankohta

10.01.2022—12.08.2022

Kesto

B-kortin omaavien aloitus 10.1.2022 ja C-kortin omaavien aloitus 24.1.2022.

Koulutuksen kesto 7 kuukautta.

Paikka

Nirvan kampus, Kurssikeskuksenkatu 11, Tampere

Hinta

Koulutus on maksutonta, mutta koulutuksen aikana tulee opiskelijan itse maksettavaksi viranomaismaksuja noin 100 euroa.
Oppilaitoksella ei ole majoitusmahdollisuutta.

Hakeutuminen

Hakuaika: 04.11.2021—12.12.2021

Hakeutuminen sähköisellä hakulomakkeella.

Opiskelijavalinnat tehdään hakuajan päätyttyä.
Haastatteluun pääsevät valitaan hakemusten pohjalta.

Haastatteluun valituille tulee viikolla 50 sähköpostilla kutsulinkki haastatteluajan valintaan.
Haastattelupäivä on 20.12.2021

 

Hakulomakkeeseen

Lisätiedot

Koulutussuunnittelija Tero Suutarinen p. 044 7906 249

Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@takk.fi