Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnosta valmistuu tarjoilijoita ja baarimestareita. Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa: baarin asiakaspalvelun osaamisalalta valmistuu baarimestareita ja ravintolan asiakaspalvelun osaamisalalta  tarjoilijoita.

Tarjoilija ja baarimestari ovat asiakaspalvelun sekä ruoka- ja/tai juomatuotteiden ammattilaisia, jotka saavat asiakkaat viihtymään. Ravintola-alalla työskentely edellyttää joustavaa asennetta työtä kohtaan, ja työajat ovat vaihtelevia. Tärkeää on kyky työskennellä nopeasti, muuttuvien työaikojen puitteissa ja halua oppia uutta.

Ravintolan asiakaspalvelun osaamisalan suorittaneet tarjoilijat työskentelevät erilaisin liikeideoin toimivien ravintoloiden, kahviloiden yms. ravitsemisliikkeiden asiakaspalvelutehtävissä.

Baarin asiakaspalvelun osaamisalan suorittaneet baarimestarit työskentelelevät erityyppisten hotellien ja ravintoloiden baarin asiakaspalvelutehtävissä.

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon sisältö

Ravintolan asiakaspvelelun ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä.

Pakolliset tutkinnon osat

  • ravintolan tarjoilutyössä toimiminen, 40 osp

Osaamisalavalinnasta riippuen suoritetaan joko

  • ruokaravintolassa toimiminen, 45 osp (Ravintolan asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija)
    tai
  • baarityössä toimiminen, 45 osp (Baarin asiakaspalvelun osaamisala, baarimestari)

Lisäksi suoritetaan valinnaisia tutkinnon osia vähintään 35 osp

  • Cocktailbaarissa toimiminen, 35 osp
  • Juhlapalvelussa toimiminen, 20 osp
  • Henkilöstöravintolassa toimiminen, 20 osp
  • Kahvilan asiantuntijana toimiminen, 35 osp
  • Olutravintolassa toimiminen, 35 osp
  • Ravintolan tuotteen kehittäminen, 15 osp
  • Tilaustarjoilussa toimiminen, 20 osp
  • Viinibaarissa toimiminen, 35 osp
  • Ammatillinen tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta

ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta | 10-15 osp

Katso lisätiedot ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon ePerusteista

Alkavat koulutukset

Nimi Tyyppi Ajankohta
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, Baarimestari / Tarjoilija (oppisopimus) Tutkintokoulutus
Oppisopimuskoulutus
Joustava aloitus

Kohderyhmä

Koulutus suuntautuu ravintolan asiakaspalvelun tarjoilijan ja baarimestarin työtehtäviin. Koulutuksessa on tavoitteena on suorittaa tutkinto tai tutkinnon osia.

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma.

Koulutus on tarkoitettu kaikille oppisopimuskoulutukseen haluaville henkilöille, joilla on työpaikka jo tiedossa.

Ajankohta

01.06.2021—31.12.2023

Hinta

Koulutus on opiskelijalle maksutonta, mutta opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suoritettamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassi (à 10 €).

Opintojen laajuus ja rahoitus

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.

Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:

  • Ravintolanasiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija
  • Baarinasiakaspalvelun osaamisala, baarimestari

Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleet perusteet ja tutkinnonosat voit katsoa seuraavien linkkien kautta:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/4551090

Hakeutuminen

Hakuaika: 11.06.2021—31.12.2022

Koulutuksen voi aloittaa joustavasti pitkin vuotta. Aloituksista sovitaan henkilökohtaisesti.
Huomioithan, että oppisopimuskoulutukseen voita hakea vain mikäli sinulla on tiedossa oppisopimuspaikka. Mikäli työpaikkaa ei ole tiedossa katso  muut koulutusvaihtoehtomme.

 

Hakulomakkeeseen

Lisätiedot

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!
TAKK Tampereen Aikuiskoulutuskeskus

  • Koulutuspäällikkö Eija Järvilahti, puh. 044 7906 305
  • Kouluttaja Tapio Määttänen, puh. 044 7906 384
  • Kouluttaja/koulutustarkastaja Maiju Aro, puh. 044 7906 411

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@takk.fi.

Verkkototeutus Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto (tarjoilija tai baarimestari) Verkko-opiskelu
Tutkintokoulutus
22.08.2022—22.08.2023

Koulutuksessa hankitaan riittävät taidot Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon suorittamiseksi. Suoritettuasi tutkinnon erikoistut tarjoilijan tai baarimestarin työhön.

Toteutus

Opintoihin voit osallistua mistäpäin Suomea tahansa. Huomioi kuitenkin, että työssäoppimisjaksot vaativat tutkinnon perusteiden mukaisen harjoittelupaikan.

  • Koulutuksen aloituspäivä pidetään oppilaitoksessa
  • Teoriaopinnot toteutetaan verkko-opintoina Moodle oppimisalustalla sekä Teams luentoina verkossa
    • Moodlen alustan käyttö opetetaan koulutuksen alussa.
    • Opiskelujen ajaksi saat käyttöösi koululta käyttäjätunnukset ja ohjelmistot.
    • Koulutuksen aikana saat tarvittaessa tukea tietokoneen käyttöön.
  • Koulutus toteutetaan suomeksi, joten suomen kielen osaaminen tulee olla riittävällä tasolla.
  • Koulutus on päätoimista ja valtaosa koulutuksesta tapahtuu käytännön harjoitteluna työssäoppimispaikalla.

Ajankohta

22.08.2022—22.08.2023

Paikka

  • Koulutus toteutetaan verkko-opiskeluna ja käytännön harjoitteluna työssäoppimispaikalla.
  • Aloituspäivä: Tampereen valtatie 15, 33100 Tampere

Hinta

  • Koulutus on opiskelijalle maksutonta.
  • Tutkintoon vaadittavat pätevyystodistukset hygienia- ja anniskelupassit suoritetaan lähipäivässä.
    • Korttimaksu TAKKissa opiskelijalle on 10 €/kpl.

Sisältö

Verkko-opintojen aikana saat perustietämystä mm.

  • erikoiskahvien valmistukseen
  • erilaisiin juomasekoituksiin
  • viineihin ja oluisiin
  • asiakaspalveluun
  • työyhteisötaitoihin

Hakeutuminen

Hakuaika: 17.05.2022—31.07.2022

Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa alan osaamista tai tuntemusta. Hakijassa arvostamme positiivista otetta asiakaspalveluun ja sitoutumista opintoihin.

Ajankohdat:
Haluaika päättyy 31.7.2022
- Haastattelut 4.8.2022 ja 8.8.2022 (toteutus videopuheluina WhatsApp / Teams)
- Koulutuksen oletuskesto: 22.8.2022- 22.8.2023

Loma-ajat:
27.6.2022 - 3.7.2022
- 26.12.2022 - 1.1.2023

 

Hakulomakkeeseen

Lisätiedot

  • koulutussuunnittelija Tapio Määttänen, tapio.maattanen@takk.fi, puh. 044 7906 384
  • sihteeri Helena Nikkilä, helena.nikkila@takk.fi, puh. 044 7906 405
  • rahoitus- ja opintoneuvonta opintoneuvonta@takk.fi, puh. 044 7906 400