Uutiset

Uutta - tarjoilijaksi tai baarimestariksi verkossa

Uutiset
Matkailu- ja ravintola-alalla starttaa tammikuussa 2022 ensimmäinen lähes kokonaan verkossa toteutettava ammattitutkintokoulutus, josta valmistuu tarjoilijoita ja baarimestareita.

Koulutuksen teoriaopinnot suoritetaan lähes kokonaan verkossa. Vain ensimmäisenä päivänä käydään lähiopetuksessa TAKKissa, ja muuten opinnot suoritetaan verkossa ja työssäoppimispaikoissa. Koulutuksessa suoritetaan ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto tarjoilijan tai baarimestarin osaamisalalta. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen vahvasti verkkoon painottuva alan ammattitutkinto Suomessa.  

Haku koulutukseen on käynnissä 31.12.2021 saakka. Tutustu koulutukseen ja hae mukaan! Koulutus on päätoimista, omaehtoista koulutusta.

Mukaan opintoihin mistä päin Suomea vaan 

Koulutuksessa järjestetään luentoja Teams-sovelluksella, jolloin kouluttajat ja opiskelijat ovat verkossa yhtä aikaa. Virtuaalisena oppimisalustana käytetään eri oppilaitoksista tuttua Moodle-sovellusta. Moodleen rakennetaan kurssikokonaisuuksia, jotka sisältävät linkkejä, videoita, kuvia tai tekstiä, ja joissa materiaalien jakaminen, tehtävien palauttaminen sekä vuorovaikutus onnistuvat eri tavoin.  

Opiskelija voi esimerkiksi ensin katsoa opetusvideon erikoiskahvien valmistamisesta, ja sitten palauttaa kuvaamansa videon, jossa hän itse valmistaa espresson työssäoppimispaikassaan.  

– Periaatteessa työssäoppimispaikka voi olla missä päin Suomea vain, koska matkustaa ei tarvitse. Tehtäviä voi tehdä vaikka älypuhelimella silloin, kun itselle sopii, kertoo matkailu- ja ravintola-alan kouluttaja-koulutussuunnittelija Tapio Määttänen.  

Lisäksi koulutukseen luodaan digitaalisia oppimisympäristöjä hotellista ja ravintolasta. 

– 3D-videoiden pohjalle luodut tehtävät avaavat esimerkiksi baari- ja kahvilatoimintoja paremmin kuin pelkkä kuva tai teksti, Määttänen kertoo.

Moodlen käyttö opetetaan koulutuksen alussa, ja opiskelija saa käyttöönsä tarvittavat käyttäjätunnukset ja ohjelmistot koulun puolesta. Koulutuksen aikana on lisäksi tarjolla tukea tietokoneen ja ohjelmistojen käyttöön.  

Joustavasti verkossa 

TAKKissa panostetaan parhaillaan vahvasti verkko-opintoihin. TAKKin näkökulma verkko-opintojen kehittämiseen on monimuoto-opetus, jossa etä- ja lähiopetusta yhdistetään opintojen tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla. Monimuoto-opetus mahdollistaa opiskelun helposti töiden ohella, myös muille kuin pirkanmaalaisille. Lisäksi se monipuolistaa opetusta ja laskee opiskelijoiden matkakustannuksia. Samalla mahdollistuu joustava reagointi pandemiatilanteen mukaan.  

TAKKissa voi opiskella useilla aloilla verkkopainotteisia monimuoto-opintoja. Tyypillisesti tämä tarkoittaa teoriaopintoja verkossa ja käytännön harjoittelua lähiopiskeluna. Matkailu- ja ravitsemialan lisäksi kokonaisia tutkintoja voi verkkopainotteisesti tai kokonaan verkossa suorittaa myös yrittäjyyden, liiketalouden ja kaupan aloilla. Tutustu TAKKin verkkokoulutuksiin.