Ruokapalvelujen ammattitutkinto, ravintolakokki tai suurtalouskokki

Ruokapalvelujen ammattitutkinnosta valmistuu kokkeja ja suurtalouskokkeja
Ravintola- ja suurtalouskokit ovat ruoanvalmistuksen ammattilaisia. Ravintola-alalla työskenteleviltä odotetaan halua oppia jatkuvasti uutta, tarvittaessa kykyä ripeään työtahtiin sekä joustavuutta - toisinaan nopeasti muuttuvissa työtilanteissa.
Ravintolakokit työskentelevät erityyppisissä ruokaravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, tilaus- ja juhlapalveluyrityksissä, matkustajalaivojen keittiöissä tai yrittäjinä.
Suurtalouskokit työskentelevät ammattikeittiöissä, joissa ruokien valmistusmäärät ovat isoja, esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja vanhusten palveluyksiköissä.
Kokkikoulutuksen sisältö
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa: ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala, ravintolakokki ja suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala, suurtalouskokki.
Tutkinto muodostuu tutkinnon osista. Koko tutkinnon suorittamisen sijaan voi opiskella osatutkinnon ja työllistyä alalle nopeasti. Osatutkinnon voi täydentää koko tutkinnoksi myöhemmin.
Koko tutkintoa suorittaville pakollinen tutkinnon osa, 60 osp
Osaamisalasta riippuen
- Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä, 60 osp (Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala)
tai - Ruoanvalmistus suurtaloudessa, 60 osp (Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala).
Valinnaisia tutkinnon osia (yht. 90 osp) muun muassa
- Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen, 50 osp
- Kasvisruokien valmistaminen, 40 osp
- Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, 50 osp
- Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä, 30 osp
- Ruoanvalmistus tilauspalvelussa, 40 osp.
Opiskelijalle laaditaan koulutuksen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa tarkennetaan koulutuksen lopullisia tavoitteita ja määritellään suoritettavat tutkinnon osat.
Tutustu ruokapalvelujen ammattitutkinnon perusteisiin ja tutkinnon osiin ePerusteissa.
Alkavat koulutukset
Ruokapalvelujen ammattitutkinto, kokki (oppisopimus)
Tutkintokoulutus Oppisopimuskoulutus
Ajankohta:
Joustava aloitus
Hakuaika:
28.1.2025—30.6.2025
|
||
Koulutus suuntautuu ravintola- ja suurtalouskokkien ammattihenkilökunnan työtehtäviin. Tavoitteenasi voi olla Ruokapalvelujen ammattitutkinto (koko tutkinto) tai voit halutessasi suorittaa vain tietyn tutkinnon osan tai tutkinnon osia (osatutkinto). Opiskelijalle laaditaan koulutuksen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa tarkennetaan koulutuksen lopullisia tavoitteita sekä kestoa. KohderyhmäKaikki, jotka ovat kiinnostuneita hankkimaan tutkinto- tai osatutkintokoulutusta ruokapalvelualalta, oppisopimuskoulutuksena. Huomioithan, että opiskellaksesi oppisopimuskoulutuksessa, sinulla tulee olla työpaikka/ työsopimus, sisältäen vähintään 25 h/ vko. AjankohtaJoustava aloitus PaikkaTampereen valtatie 15, 33100 Tampere HintaKoulutus on opiskelijalle maksutonta, mutta opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suorittamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassi kulloinkin voimassaolevan opiskelijahinnaston mukaan (esim. 1.1.2025 á hinta 20€). ToteutusTyöpaikkasi voi olla suuntautunut joko ravintola- tai suurtalousruoanvalmistukseen. Opiskelu tapahtuu pääosin työpaikallasi. Lähiopiskelupäivistä (määrä ja sisällöt) sovitaan kanssasi tarkemmin henkilökohtaisesti. Ammattiosaaminen näytetään tutkinnon osittain näyttösuorituksissa työpaikalla, käytännön työtehtäviä toteuttaen. Opintojen laajuus ja rahoitusRuokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Ruokapalvelujen ammattitutkinto (koko tutkinto), laajuus 150 osp (=osaamispistettä).
Valinnaiset tutkinnon osat esim:
Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleet perusteet ja tutkinnonosat voit katsoa seuraavien linkkien kautta: HakeutuminenHakuaika: 28.1.2025—30.6.2025Koulutuksen voi aloittaa joustavasti pitkin vuotta. Aloituksista sovitaan henkilökohtaisesti. Huomioithan, että voit hakea oppisopimuskoulutukseen vain, mikäli sinulla on tiedossa oppisopimustyöpaikka. Mikäli sinulla ei ole työpaikkaa, tutustu muihin koulutusvaihtoehtoihimme! It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more. Lisätiedot
|
||
Ruokapalvelujen ammattitutkinto, osatutkinto (työvoimakoulutus)
Työvoimakoulutus Tutkintokoulutus
Ajankohta:
6.10.2025—29.5.2026
Hakuaika:
19.6.2025—10.8.2025
|
||
Tämä koulutus suuntautuu keittiön ammattihenkilökunnan työtehtäviin. Tavoitteena on saavuttaa ensin riittävä ammattiosaaminen, suorittamalla ruokapalvelujen ammattitutkinnon osatutkinto, ja sen jälkeen työllistyä. TavoiteTavoitteena on saavuttaa ensin riittävä ammattiosaaminen, suorittamalla ruokapalvelujen ammattitutkinnon osatutkinto (kaksi tutkinnon osaa valitsemastasi vaihtoehdosta), ja sen jälkeen työllistyä alalle. Osatutkinnon suorittamisen jälkeen opintoja on mahdollista täydentää kokotutkinnoksi esimerkiksi oppisopimuskoulutuksessa. Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleisiin perusteisiin ja tutkinnon osiin voit tutustua täällä. KohderyhmäKohderyhmänä ovat ensisijaisesti työttömät ja työttömyysuhan alaiset henkilöt, jotka ovat henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan soveltuvia ja sitoutuneita työllistymään koulutuksen jälkeen ravintoloihin tai suurtalouden toimipisteisiin, ja joiden työnhaku on voimassa. Opiskelijalla voi olla aiempaa ruoanvalmistusosaamista. Ravintola-alalla työskentely on usein kiireistä, joten työntekijältä edellytetään myös joustavuutta sekä oikeanlaista asennetta työtä kohtaan. Ala työllistää henkilöitä, joilla on hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky sitoutua työpaikan toimintatapoihin. Ravintola-alalla pidetään tärkeänä kykyä työskennellä nopeasti muuttuvien työaikojen puitteissa ja halua kehittää itseään sekä oppia uusia asioita. KestoKoulutusaika on n. kahdeksan kuukautta, riippuen aiemmasta osaamisesta. Opinnot etenevät henkilökohtaisen osaamisen suunnitelman mukaan. Ajankohta6.10.2025—29.5.2026 HintaTyövoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suorittamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassit (á 20 €). Koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta. Lisätietoa työvoimakoulutuksesta voit lukea työmarkkinatorilta. ToteutusKoulutus alkaa kahdeksan viikon mittaisella tutustumisjaksolla, jonka aikana tutustutaan yleisellä tasolla ammattialaan. Tutustumisjakson aikana laaditaan myös henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa huomioidaan opiskelijan yksilölliset toiveet ja tavoitteet koulutuksen suhteen. Tutustumisjaksoon sisältyy lisäksi työssäoppimista alan yrityksessä, joka auttaa opiskelijaa muodostamaan käsityksen soveltuvuudestaan alalle. Lähiopetus toteutetaan pääsääntöisesti klo 9-16 välisenä aikana. Työssäoppimisen aikana noudatetaan työnantajan työaikoja, mikä edellyttää joissain tapauksissa vuorotyövalmiutta. Voit valita kahdesta vaihtoehdosta toisen ja siitä kaksi tutkinnon osaa seuraavasti: VAIHTOEHTO 1
VAIHTOEHTO 2
Voit tutustua tarkemmin tutkinnon perusteisiin täällä. HakeutuminenHakuaika: 19.6.2025—10.8.2025AIKATAULU
Koulutukseen sisältyy loma ajalla 22.-31.12.2025. Työvoimakoulutukseen haetaan työmarkkinatorin sivujen kautta omilla pankkitunnuksilla. Koulutuksen numero on 25005653, hakemaan pääset TÄSTÄ. Täytä hakemus 'Hae tähän koulutukseen' -painikkeen kautta. Jos täytät sähköisen hakemuksen ilman vahvaa tunnistautumista, pitää sinun vahvistaa hakemuksesi oman työllisyysalueesi työllisyyspalveluissa ennen hakuajan päättymistä. Tarvittaessa katso oman kuntasi työllisyyspalvelujen yhteystiedot kotikuntasi verkkosivuilta. Valintahaastatteluun kutsutaan koulutushakemuksen perusteella, joten täytäthän hakemuksesi huolellisesti.
Puutteelliset tiedot heikentävät mahdollisuuksiasi tulla kutsutuksi haastatteluun. Tampereen seudun ulkopuolelta hakevien kannattaa tuoda hakemuksessaan esiin, miten opiskelun aikainen majoittautuminen tai kulkeminen koulutukseen järjestyy. Oppilaitoksella ei ole asuntolaa. Voit seurata hakemuksesi tilannetta ja tarkistaa valintatietosi Asiointi -palvelussa osoitteessa www.tyomarkkinatori.fi.
It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more. LisätiedotTAKK Tampereen seudun työllisyysalue |
||

-
Joustava aloitus Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, Baarimestari / Tarjoilija (oppisopimus) -
Joustava aloitus Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinto -
Joustava aloitus Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinto, Vuoropäällikkö -
4.7.2025 Hygieniaosaamiskoulutus ja -testi -
14.8.2025 Hygieniapassitesti