Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto

Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto -opinnoissa opiskelija hankkii valmiudet työnjohtotason tehtäviin ja omien esimiestaitojensa ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Hän hallitsee monipuoliset esimiestehtävät ja toimii esimerkiksi esimiehenä, vuoropäällikkönä tai yksikön päällikkönä.

Mara-alan esimiehen erikoisammattitutkinnon opinnot sopivat majoitus- ja ravitsemisalalla työskenteleville ammattilaisille, joilla on ammattialan peruskoulutus ja useamman vuoden työkokemus sekä alan työpaikka. Opiskelijavalintaan vaikuttaa aikaisempi alan työ- ja esimiestyökokemus. Lisäksi edellytetään soveltuvuutta esimiestehtäviin ja mahdollisuutta työskennellä tutkinnon perusteiden mukaisissa esimiestehtävissä koulutuksen aikana.

Opiskelu ja matkailu- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkintoon

Opintojen alussa opiskelija laatii kouluttajan kanssa itselleen henkilökohtaisen suunnitelman opiskelua ja tutkinnon suorittamista varten. Suunnitelmassa huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen (esim. työkokemus ja aiemmat opinnot) eikä tuttuihin asioihin tarvitse tuhlata aikaa.

Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina. Lähiopetusta on 2 - 3 päivää kuukaudessa. Lisäksi opintoihin kuuluu ohjattua verkko- ja etäopiskelua sekä omaan työhön liittyviä kehittämistehtäviä.

Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto suoritetaan näytöillä, eli esimiestason työtehtävien hallinta osoitetaan aidoissa työtehtävissä työpaikalla.

Opintojen sisältö ja tutkinnon muodostuminen

Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkintoa varten suoritetaan neljä tutkinnon osaa.

Pakolliset osat

 • Päivittäisten toimintojen ohjaaminen
 • Esimiehenä toimiminen
 • Asiakas- ja sidosryhmäsuhteiden hoitaminen.

Valinnaiset osat, joista valitaan yksi

 • Työpaikkaohjaajana ja arvioijana toimiminen
 • Kehittämisprojektin toteuttaminen
 • Monimuotoisen työyhteisön johtaminen
 • Tutkinnon osa Yrittäjän ammattitutkinnosta
 • Tutkinnon osa muusta erikoisammattitutkinnosta.

Lue lisää
Nimi Ala Tyyppi Ajankohta
Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto, oppisopimuskoulutus Matkailu- ja ravitsemisala Tutkintoon valmistava;Oppisopimuskoulutus 17.08.2018—21.02.2020

Esimiestehtäviin!

Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinnossa osoitetaan alan esimiestason työtehtävien hallinta. Tutkinnon suorittaneella henkilöllä on laaja-alaiset taidot työskennellä joustavasti erilaisissa esimiestehtävissä sekä edellytykset ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan. Tutkinnon suorittaneet toimivat esimiehenä, vuoropäällikkönä tai yksikön päällikkönä ja heillä on vähintään kaksi johdettavaa alaista.

Aloitukset 19.1.2018 alkaen joustavasti kuukausittain loppuvuoden ajan sekä yksilölliset aloitukset ryhmille ja työyhteisöille.

Aloituspäivät: 27.4., 18.5., 15.6., 17.8., 14.9., 19.10., 16.11., 14.12.2018

Tavoite

Tavoitteena on saada valmiudet työnjohtotason tehtäviin ja omien esimiestaitojen kehittämiseen. Lisäksi tavoitteena on majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinnon suorittaminen.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu majoitus- ja ravitsemisalalla työskenteleville ammattilaisille, joilla on ammattialan peruskoulutus ja useamman vuoden työkokemus sekä ammattialan työpaikka. Lisäksi edellytämme soveltuvuutta esimiestehtäviin ja mahdollisuutta työskennellä tutkinnon perusteiden
mukaisissa esimiestehtävissä koulutuksen aikana.

Toteutus

Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina, lähiopetusta on 1–3 iltapäivää (klo 12.30–16.00) kuukaudessa. Lisäksi opintoihin kuuluu ohjattua verkko- ja etäopiskelua sekä omaan työhön liittyviä kehittämistehtäviä. Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto suoritetaan osoittamalla ammattitaito tutkintotilaisuuksissa työpaikoilla.

Sisältö

Koulutuksen eteneminen ja koulutusaika räätälöityy jokaisen henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti alla olevan tutkintorakenteen perusteella.

Tutkinnon pakolliset osat

 • Päivittäisten toimintojen ohjaaminen
 • Esimiehenä toimiminen
 • Asiakas- ja sidosryhmäsuhteiden hoitaminen

Valinnaiset osat (valittava yksi)

 • Työpaikkaohjaajana ja arvioijana toimiminen
 • Kehittämisprojektin toteuttaminen
 • Monimuotoisen työyhteisön johtaminen
 • Tutkinnon osa Yrittäjän ammattitutkinnosta
 • Tutkinnon osa muusta erikoisammattitutkinnosta
Kesto

noin 1,5 vuotta

Paikka

Tampereen valtatie 15, 33100 Tampere

Hinta

Oppisopimuskoulutus on maksutonta.

Henkilöllä, joka on suorittanut ammattitutkinnon, on mahdollisuus anoa ammattitutkintostipendiä, jonka arvo vuonna 2018 400 €. Tutustu netissä www.koulutusrahasto.fi

Hakeutuminen
Hakuaika: 21.12.2017—14.12.2018

Koulutukseen on jatkuva haku ja voit aloittaa koulutuksen joustavasti kuukausittain.

Hakulomakkeeseen
Lisätiedot

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!
TAKK Tampereen Aikuiskoulutuskeskus

Koulutuspäällikkö Eija Järvilahti, puh. 044 7906 305, eija.jarvilahti@takk.fi

Kouluttaja Tapio Määttänen, puh. 044 7906 384, tapio.maattanen@takk.fi

Oppisopimuspäällikkö Harri Huhdanpää, puh. 044 7906 473, harri.huhdanpaa@takk.fi