Tarjoilijasta koneenasentajaksi

Kaisu Harvala kävi lukiota ja ravintolassa töissä. Yo-lakin saatuaan hän jatkoi ravintolahommia muutaman vuoden ja opiskeli alaa. Useat työkohteet ja nopeat lähdöt tulivat vuokratyöläiselle tutuiksi. Samanaikaisesti tapahtui kolme asiaa

  • Kaisu sai valmiiksi tarjoilijan ammattitutkinnon
  • ajatus alanvaihdosta kypsyi
  • naisia houkuteltiin teknologia-aloille Virina-hankkeella.

Virina-hankkeen puitteissa tarjoilija tutustui metallialan töihin oppilaitoksissa ja yrityksissä kahden kuukauden ajan. Rauta totteli, joten alan koulutukseen ”uskalsi” hakea.

Hitsaus oli aluksi ykkösvaihtoehto, mutta lopulta koneenasennuksen monipuolisuus vei voiton.

”Opinnot pois alta ja palkkatöihin”

Kone- ja metallialan perustutkinnon mukaiset koneenasentajan opinnot sujuivat vuodessa - kohtuullisen rivakka tahti alanvaihtajalle.

Silmissä vilkkui tutkinto, työpaikka ja dollarin kuvat, asentaja virnistää.

Opiskeluun kuuluvan kahden kuukauden harjoittelujakson Kaisu suoritti Bend Finland Oy:ssä. Yritys kokoaa kaivoksissa käytettäviä kallionporauskoneita. Työ on käytännössä vaativia hydrauliikka- ja sähköasennuksia. Kaikki uudet työntekijät perehtyvät erikoisosaamista vaativaan työhön tekemällä aluksi pienempiä osakokoonpanoja.

Parissa päivässä kävi selväksi, että Kaisun voi ottaa mukaan isompiinkin asennuksiin, Bend Finlandin varatoimitus- ja tuotantojohtaja Jari Peltola kertoo.

Mekaanisia ja hydraulisia asennuksia tekevän naisen mukaan haastavinta alalle tulossa oli, että omat virheet piti oppia myöntämään välittömästi. Virheen piilottaminen kostautuu varmasti. Jos jotakin asiaa ei ymmärrä, pitää tutkia ja kysyä niin monta kertaa, että varmasti osaa tehdä oikein.

Toisaalta juuri uuden haltuun otto on palkitsevinta. Paperisia ja digitaalisia manuaaleja selataan ja työkavereilta ammennetaan tietotaitoa jatkuvasti.

Työsopimus Bend Finland Oy:n kanssa

Harjoittelujakso päättyi maaliskuun lopussa ja Kaisu kävi pokkaamassa tutkintotodistuksen. Seuraavana päivänä työt jatkuivat samassa firmassa normityösopparilla.

Tuore koneenasentaja sanoo, ettei ole vielä suunnitellut jatko-opiskelua. Heti perään hän kuitenkin jatkaa:

Tunnen itseni ja tiedän, että se alkaa kiinnostaa. Ammattitutkinto ehkä. Jos vaikka oppisopimuksella


Lue lisää kone- ja metallitekniikasta


Kouluttajan kommentti: Naisenergiaa äijien alalle

Asentajan sukupuolella ei ole työnantajalle merkitystä. Oleellista on laadukas työ ja motivaatio uuden oppimiseen. Kouluttaja Maria Sjöholmin mukaan koneenasennuksen parissa työskenteleekin aiempaa enemmän naisia.

Meillä on ollut viime vuosina useita naisia opiskelemassa ja he ovat työllistyneet hyvin. työnantajilta on tullut positiivista palautetta.

Maria torppaa vanhan kuvitelman, että työ vaatisi paljon fyysistä voimaa. Apuvälineitä esimerkiksi nostoihin löytyy laidasta laitaan. Hän arvioi myös, että naiset ovat usein tarkempia kuin miehet.

Se on erinomainen ominaisuus, koska useissa työtehtävissä edellytetään tarkkuutta ja puhtautta. Työpaikatkin ovat aiempaa siistimpiä eikä päivän päätteeksi olla enää ”yltä päältä” rasvoissa ja öljyissä.