Uutiset

Ensimmäiset koulutusvientitutkinnot valmistuivat

Uutiset
Kymmenen 17-18-vuotiasta eteläkorealaista nuorta on opiskellut syksyn ajan hitsausta ja koneistusta Tampereella. Korealaiset ovat ensimmäisiä, jotka suorittivat koulutusvientiin perustuvaa ammatillista tutkintoa Pirkanmaalla ja ensimmäisiä tekniikan alan tutkintoa suorittaneita koko Suomessa. Opiskelijoiden valmistujaisia vietettiin itsenäisyyspäivän aattona TAKKissa.

Opiskelijat suorittivat kolmen kuukauden aikana kaksi osatutkintoa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta. Opintoihin on sisältynyt tutkintokoulutuksta hitsausta ja konepajamittausta sekä perusasiat hydrauliikasta ja pneumatiikasta. Ammatillisten sisältöjen lisäksi koulutuksessa on opiskeltu englantia ja suoritettu tulityö- ja työturvallisuuskortit sekä hätäensiapukoulutus. Koulutus ja tutkinto on kokonaisuudessaan toteutettu englannin kielellä.

- Tampereelle tulevat opiskelijat on valittu tarkalla seulalla viidestä eri oppilaitoksesta Daegusta. Motivaatio oppimiseen on ollut korkealla ja opiskelijat ovat ottaneet tutkinnossa vaadittavat taidot nopeasti haltuun, kertoo projektissa tiiviisti mukana oleva TAKKin konetekniikan koulutussuunnittelija Hannu-Pekka Talvinen.

Opiskelijat opiskelevat kotimaassaan konetekniikkaa, mutta osa tarttui hitsauspuikkoon ensimmäistä kertaa TAKK:ssa. Siitä huolimatta kaikki saivat tutkinnon suoritettua hyvin arvosanoin. Korealaiset ovat suorittaneet koulutuksen ja tutkinnot samoilla laatuvaatimuksilla kuin suomalaisetkin opiskelijat. Englanninkielinen toteutus on edellyttänyt opetusmateriaalien ja tutkintosuoritusten kääntämistä. Koulutuksessa on opiskelijoiden ja kouluttajien tukena ollut englannin kielen kouluttaja Sanna Rantanen, joka sai opiskelijoilta kunniatittelin Mother of Finland.

Päätöstilaisuudessa TAKKin kouluttajat ja jakson järjestelyt saivat kiitosta sekä opiskelijoilta että ryhmän mukana kulkeneelta opettajalta Young Lee Joolta.

- Kaikki kouluttajat auttoivat ja tukivat ja koulussa oli kiva käydä, kertoi opiskelijan päätöspuheen pitänyt Kim Min Seo.

- Syksyn aikana on saatu unohtumattomia muistoja. Tulisin uudelleen milloin tahansa, jos tilaisuus tulee, hän kiitti.

Ei pelkkää opiskelua

Suurimmalle osalle opiskelijoista kyseessä oli ensimmäinen ulkomaanmatka. Samalla kertaa tulikin tutuksi monta maata, kun opiskelun ohessa ryhmä ehti reissata Tallinnassa, Tukholmassa ja Pietarissa. Suomessa retkeiltiin Rovaniemellä, Turussa ja Helsingissä. Vapaa-ajanohjelmaan Tampereella kuului lentopalloa TAKKin vuorolla, saunomista ja uimista sekä jääkiekko-ottelu Ilveksen vieraana. Muistoksi jääkiekkokokemuksista tekniikan toimialajohtaja Ristö Björn jakoi opiskelijoille ja opettajalle Ilves-lippikset kotiin vietäväksi. Päätöstilaisuudessa kuultujen kommenttien perusteella voi päätellä, että vapaa-ajan riennot ovat olleet opiskelijoille merkittävä osa Suomi-kokemusta.

Koulutuksesta vientiliiketoimintaa

Tutkintojen myynti EU:n ulkopuolelle tuli mahdolliseksi ammatillisen koulutuksen uudistuksen myötä vuoden alusta, ja TAKK on aktiivisesti lähtenyt kehittämään koulutusviennistä liiketoimintaa. Etelä-Korean Daegun kanssa on nyt valmistumassa ensimmäinen toteutus. Etelä-Korean lisäksi TAKKin kohdealueena on mm. Kiinan Guangzhou.

Etelä-Korean valtio vastaa kokonaisuudessaan koulutuksen kustannuksista eli kyse on aidosta koulutusliiketoiminnasta ja vientitulosta Suomelle. Koulutus ei myöskään vie koulutuspaikkoja suomalaisilta opiskelijoilta. Tutkinto-ohjelman jatkosta neuvotellaan Daegun opetusviraston edustajien kanssa 5.12. Tampereella. Etelä-Korean valtiolla on käynnissä ohjelma, jossa ostetaan koulutusta eri puolilta maailmaa, 30 eri maasta. Tampere ja TAKK on yksi kohdealue.

Koulutuksen päätöstilaisuudessa samaan kuvaan asettuivat opiskelijat sekä Daegun opetusviraston ja Etelä-Korean Suomen suurlähetystön edustajat että TAKKilaisia.

Koulutuksen päätöstilaisuudessa samaan kuvaan asettuivat opiskelijat sekä Daegun opetusviraston ja Etelä-Korean Suomen suurlähetystön edustajat että TAKKilaisia.