Uutiset

Valimoalan osaamiskeskus TAKKiin

Uutiset
TAKKiin helmikuussa valmistunut Valimoalan osaamiskeskus kokoaa yhteen ammatillisen toisen asteen koulutuksen sekä yliopisto- ja ammattikorkeakoulutasot. TAKKin valimo on Suomen ainoa teknisesti teollisuusvalimoa vastaava opetus- ja tutkimusympäristö.

Valimokoulutuksen jatkuminen ja siirtyminen TAKKiin tarkoitti suuria muutoksia tiloihin. Valimon rakentamiseen saatiin strategiarahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Samoihin tiloihin valimon kanssa muutti vuokralaiseksi valualan yritys Hetitec Oy. Se mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön.

- Tämän tyyppiset hybriditoteutukset ovat tulevaisuutta ammatillisessa koulutuksessa, kertoo TAKKin rehtori Teppo Tapani.

- Ala kehittyy voimallisesti ja yhteistyökuviolla pystytään varmistamaan se, että koulutuksissa on käytössä ajanmukainen – jopa ennakoiva varustus. Koulutus ja työelämä elävät ritirinnan tiiviissä vuorovaikutuksessa.

- Valimoalan ammatillisen koulutuksen jatkuminen on tärkeää. Tällä hetkellä alalle ei valmistu lainkaan osaajia vaan uudet työntekijät on koulutettava itse. Tämä koskee kaikkia työntekijäryhmiä ammattityöntekijästä suunnitteluun, kertoo teollisuusvaluja valmistavan Peiron Oy:n toimitusjohtaja Marko Telenius.

- On hienoa, että TAKK otti valimokoulutuksen hoitaakseen ja vie asiaa eteenpäin laajemminkin yhteistyössä yliopiston ja ammattikorkeakoulun kanssa, Telenius jatkaa.

Koulutus palvelee koko Suomea

- Ala itsessään on Suomessa sen verran pieni, että koulutuksen ja tutkimuksen keskittäminen yhteen paikkaan on järkevää, toteaa Marko Telenius, joka toimii myös alan yrityksiä edustavan Valimoteollisuus ry:n puheenjohtajana.

- Koulutusten suunnittelussa ja toteutuksessa on tärkeä varmistaa, että koulutus palvelee koko Suomea – kaikkia paikkakuntia, joissa valimoita on.

Ammatilliset koulutukset tullaan toteuttamaan oppisopimuksella, ja lähipäivät voidaan järjestää joustavasti yritysten tiloissa, verkon yli tai Tampereella.

- Prosessiteollisuuden ammattitutkinto vahvistaa ja laajentaa alalla jo työskentelevien osaamista. Tarjolle tulee myös lisä ja täydennyskoulutusta, mm. menetelmäsuunnittelusta ja metallurgiasta, kertoo TAKKin valimoalan koulutussuunnittelija Jouni Lehto.

TAKK on ainoa valimotekniikan ammatillinen kouluttaja Suomessa. Korkea-asteella on tarjolla yksittäisiä valimotekniikan opintojaksoja Aalto-yliopistossa, Tampereen Yliopistossa ja Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Valimoalalle voidaan osaamiskeskuksen ansiosta järjestää jatkossa myös rekrytoivia koulutuksia, joiden tavoitteena on taata osaavat työntekijät yrityksiin.

Avajaisia viettiin helmikuussa

Valimoalan osaamiskeskuksen virtuaalisia avajaisia vietettiin 24.2.2021. Tilaisuus striimattiin valimolta. Tapahtuman tallenne on katsottavissa TAKKin Youtube-kanavalla, Oman näkökulmansa valimoalan tulevaisuuteen loivat rehtori Teppo Tapani, TEM:n alivaltiosihteeri Petri Peltonen, Tampereen Kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen, Hetitecin toimitusjohtaja Ville Moilanen sekä professori Juhani Orkas Aalto-yliopistosta.

Tutustu TAKKin valimoalaan

Teppo Tapani puhujapöntön takana.

Oppilaitosten ja yritysten yhteiset oppimis- ja työympäristöt tulevat yleistymään tulevaisuudessa, viestitti Teppo Tapani avajaispuheessaan.

Jani Nieminen ja Antti Eskelinen puhujapöntön ääressä.

Valimon avajaiset juonsi TAKKin koulutustarkastaja Jani Nieminen, joka haastatteli Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelistä puheenvuoron päätteeksi.

Juhani Orkas puhujapöntön takana.

Professori Juhani Orkkaan mukaan Suomessa tarvitaan valimoalan osaajia ja valimoita niin kauan kuin Suomessa on valua käyttävää teollisuutta.

Teppo Tapani ja Juhani Orkas paljastavat valimon nimikyltin, Jani Nieminen seuraa vieressä.

TAKKin valimon nimeksi paljastettiin avajaisissa Valimoalan osaamiskeskus. Kunniatehtävän hoitivat Juhani Orkas ja Teppo Tapani.