Uudistuva taloushallinto kysyy ajantasaista osaamista

Aikuisena suoritettu ammattitutkinto yhdessä siihen liittyvän työharjoittelun kanssa tasoittaa tietä uuteen työhön ja ammattiin myös monella muulla alalla. Sähköisten palveluiden kehittyminen osana digitalisaatiota, toimialan ja osaamisen murros sekä lainsäädännön muutokset vaikuttavat erityisen voimakkaasti taloushallinnon tehtävissä.

Vuonna 2003 perustettu suomalainen Staria Oy on taloushallinnon uudistuskumppani, joka haluaa digitalisaation ja robotiikan avulla lisätä työpaikkoja Suomessa ja tuoda talouspalveluita takaisin Suomeen. TAKKin taloushallinnon osaaja -koulutuksesta valmistunut kirjanpitäjä Satu Kaipio on nyt töissä Staria Oy:llä.

- Aiemmalta koulutukseltani olen markkinoinnin KTM, mutta työelämä vei taloushallinnon suuntaan. Kun aikaisempi työsuhteeni päättyi kesällä 2016, lähdin TAKKiin opiskelemaan lisää taloushallintoa.

Opintoihin sisältyneestä työharjoittelusta tuli polku uuteen työhön. Harjoittelun Kaipio aloitti tammikuussa 2017, työsuhde alkoi kesäkuun alussa 2017.

- Koulu tarjoaa alan vaihtajille perusymmärryksen uudesta alasta. Työpaikan vastuulle muuten jäisi uuden työntekijän alusta pitäen opettaminen.

- Lähdin hakemaan lisää kirjanpito-osaamista ja sitä myös sain. Lisäksi opetukseen sisältyi ajankohtaisia muuttuvia aiheita, kuten kirjanpitolain muutokset ja verottajan palveluissa tapahtuneet uudistukset, Kaipio listaa.

Digitalisaation ja robotiikan myötä kirjanpitäjän ja reskontran hoitajan työ on muuttunut. Perinteiset tiliristikot pitää tietää ja osata, mutta käytännön työssä kirjanpitäjästä on tullut asiakaspalvelija, neuvonantaja ja ongelman ratkaisija. Rutiini kirjaustyö häviää, ja talouspalvelussa on siirrytty tiedon jalostamiseen ja tulkintaan yritysjohdolle.

Taloushallinnon osaaja -koulutus oli TE-toimiston tilaamaa koulutusta, ja siihen osallistuneista peräti 98 prosenttia työllistyi.

- Ammattitutkinnon suorittamiseen liittyvä työharjoittelu on kouluttajalle, työnantajalle ja opiskelijalle kaikki voittaa -tilanne, luonnehtii TAKKin taloushallinnon kouluttaja Minna Kulmala.

Myös opiskelijan Itsetunto ja käsitys omasta osaamisesta vahvistuu. Opiskelija on voinut joutua esimerkiksi ulkoistuksen kautta pois työelämästä. Hänellä voi olla ennestään paljonkin osaamista taloushallinnon alalta, mutta työllistyminen jää jostakin pienestä asiasta kiinni.

- Päivitämme muutamassa kuukaudessa heidän perusosaamisensa, minkä jälkeen opiskelijat siirtyvät työharjoitteluun.

- Koska he ovat tehneet opintojensa aikana juuri sitä mitä oikeastikin työelämässä tehdään, he löytävät varsin hyvin työharjoittelupaikkoja ja ovat erittäin haluttuja työntekijöitä.

- Työharjoittelu on työnantajan kannalta myös saamista eikä vain antamista. Lisäksi kun työharjoittelu on riittävän pitkä, työnantajalla on motivaatio perehdyttää työntekijä tehtäväänsä, Kulmala sanoo.