Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, tarjoilija tai baarimestari

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnosta valmistuu tarjoilijoita ja baarimestareita.
Tarjoilijat ja baarimestarit ovat ruoka- ja/tai juomatuotteiden sekä asiakaspalvelun ammattilaisia, jotka saavat asiakkaat viihtymään. Ravintola-alalla työskenteleviltä odotetaan halua oppia jatkuvasti uutta, tarvittaessa kykyä ripeään työtahtiin sekä joustavuutta - toisinaan nopeasti muuttuvissa työtilanteissa.
Tarjoilijat työskentelevät tavallisesti erityyppisissä ruokaravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, ruokaa tarjoavissa kahviloissa ja tilaustarjoilun parissa esimerkiksi juhlapalveluyrityksissä.
Baarimestareiden työpaikkoina voivat toimia erilaiset hotellien baarit, alkoholijuomia anniskelevat kahvilat, viini- ja cocktailbaarit sekä olutravintolat.
Tarjoilijan ja baarimestarin koulutuksen sisältö
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä. Siinä on kaksi osaamisalaa: baarin asiakaspalvelun osaamisalalta valmistuu baarimestareita ja ravintolan asiakaspalvelun osaamisalalta tarjoilijoita.
Tutkinto muodostuu tutkinnon osista. Koko tutkinnon suorittamisen sijaan voi opiskella osatutkinnon ja työllistyä alalle nopeasti.
Osatutkinnon voi täydentää koko tutkinnoksi myöhemmin.
Koko tutkintoa suorittaville pakolliset tutkinnon osat
- ravintolan tarjoilutyössä toimiminen, 40 osp
Osaamisalasta riippuen
- ruokaravintolassa toimiminen, 45 osp (Ravintolan asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija)
tai - baarityössä toimiminen, 45 osp (Baarin asiakaspalvelun osaamisala, baarimestari)
Valinnaisia tutkinnon osia (väh. 35 osp) muun muassa
- Cocktailbaarissa toimiminen, 35 osp
- Juhlapalvelussa toimiminen, 20 osp
- Henkilöstöravintolassa toimiminen, 20 osp
- Kahvilan asiantuntijana toimiminen, 35 osp
- Olutravintolassa toimiminen, 35 osp
- Ravintolan tuotteen kehittäminen, 15 osp
- Tilaustarjoilussa toimiminen, 20 osp
- Viinibaarissa toimiminen, 35 osp.
Opiskelijalle laaditaan koulutuksen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa tarkennetaan koulutuksen lopullisia tavoitteita ja määritellään suoritettavat tutkinnon osat.
Tutustu ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon perusteisiin ja tutkinnon osiin ePerusteissa.
Alkavat koulutukset
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, Baarimestari / Tarjoilija (oppisopimus)
Tutkintokoulutus Oppisopimuskoulutus
Ajankohta:
Joustava aloitus
Hakuaika:
28.1.2025—30.6.2025
|
||
Koulutus suuntautuu ravintolan ja/ tai baarin ammattihenkilökunnan työtehtäviin. Tavoitteenasi voi olla Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto (koko tutkinto) tai voit halutessasi suorittaa vain tietyn tutkinnon osan tai tutkinnon osia (osatutkinto). Opiskelijalle laaditaan koulutuksen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa tarkennetaan koulutuksen lopullisia tavoitteita sekä kestoa. KohderyhmäKaikki, jotka ovat kiinnostuneita hankkimaan tutkinto- tai osatutkintokoulutusta ravintolan ja/ tai baarin asiakaspalvelutyötehtäviin , oppisopimuskoulutuksena. Huomioithan, että opiskellaksesi oppisopimuskoulutuksessa, sinulla tulee olla työpaikka/ työsopimus, sisältäen vähintään 25 h/ vko. AjankohtaJoustava aloitus PaikkaTampereen valtatie 15, 33100 Tampere HintaKoulutus on opiskelijalle maksutonta, mutta opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suorittamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassi kulloinkin voimassaolevan opiskelijahinnaston mukaan (esim. 1.1.2025 á hinta 20€). ToteutusTyöpaikkasi toiminnot voivat painottua joko ruokaravintolan/ ravintolan tarjoilutyötehtäviin tai baarin työtehtäviin. Opiskelu tapahtuu pääosin työpaikallasi. Lähiopiskelupäivistä (määrä ja sisällöt) sovitaan kanssasi tarkemmin henkilökohtaisesti. Ammattiosaaminen näytetään tutkinnon osittain näyttösuorituksissa työpaikalla, käytännön työtehtäviä toteuttaen. Opintojen laajuus ja rahoitusRavintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto (koko tutkinto), laajuus 120 osp (=osaamispistettä).
Valinnainen tutkinnon osa, esim.
Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleet perusteet ja tutkinnonosat voit katsoa seuraavien linkkien kautta: HakeutuminenHakuaika: 28.1.2025—30.6.2025Koulutuksen voi aloittaa joustavasti pitkin vuotta. Aloituksista sovitaan henkilökohtaisesti.
It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more. Lisätiedot
|
||
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, osatutkinto (työvoimakoulutus)
Työvoimakoulutus Tutkintokoulutus
Ajankohta:
6.10.2025—29.5.2026
Hakuaika:
19.6.2025—10.8.2025
|
||
Koulutus suuntautuu ravintolan asiakaspalvelun ammattihenkilökunnan työtehtäviin. TavoiteTavoitteena on saavuttaa ensin riittävä ammattiosaaminen, suorittamalla ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon osatutkinto (kaksi tutkinnon osaa), ja sen jälkeen työllistyä alalle. Osatutkinnon suorittamisen jälkeen opintoja on mahdollista täydentää kokotutkinnoksi esimerkiksi oppisopimuskoulutuksessa. Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleisiin perusteisiin ja tutkinnon osiin voit tutustua täällä. KohderyhmäKohderyhmänä ovat ensisijaisesti työttömät ja työttömyysuhan alaiset henkilöt, jotka ovat henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan soveltuvia ja sitoutuneita työllistymään koulutuksen jälkeen ravintoloihin, kahviloihin tai suurtalouden toimipisteisiin, ja joiden työnhaku on voimassa. Hakijalla voi olla aiempaa tarjoilu- tai ruoanvalmistusosaamista. Ravintola-alalla työskentelevältä henkilöltä edellytetään joustavuutta ja oikeaa asennetta työtä kohtaan. Ala työllistää henkilöitä, joilla on palava halu työskennellä ihmisten kanssa. Ravintola-alalla pidetään tärkeänä kykyä työskennellä nopeasti muuttuvien työaikojen puitteissa ja halua oppia uusia asioita. KestoKoulutusaika on n. kahdeksan kuukautta, kestoon vaikuttaa mahdollinen aiempi osaaminen. Opiskelijalle tehdään henkilökohtaisesti osaamisen kehittämissuunnitelma ja opiskelu etenee sen mukaan. Ajankohta6.10.2025—29.5.2026 HintaTyövoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suorittamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassit (á 20 €). Koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta. Lisätietoa työvoimakoulutuksesta voit lukea työmarkkinatorilta. SisältöKoulutukseen sisältyy kaksi Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon tutkinnon osaa. Voit valita toisen näistä vaihtoehdoista: Vaihtoehto 1 Vaihtoehto 2
ToteutusKoulutus alkaa kahdeksan viikon mittaisella tutustumisjaksolla, jonka aikana tutustutaan yleisellä tasolla ammattialaan. Tutustumisjakson aikana laaditaan myös henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa huomioidaan opiskelijan yksilölliset toiveet ja tavoitteet koulutuksen suhteen. Tutustumisjaksoon sisältyy lisäksi työssäoppimista alan yrityksessä, joka auttaa opiskelijaa muodostamaan käsityksen soveltuvuudestaan alalle. Lähiopetus toteutetaan pääsääntöisesti klo 9-16 välisenä aikana. Työssäoppimisen aikana noudatetaan työnantajan työaikoja, mikä edellyttää joissain tapauksissa vuorotyövalmiutta. HakeutuminenHakuaika: 19.6.2025—10.8.2025AIKATAULU
Työvoimakoulutukseen haetaan www.te-palvelut.fi sivujen kautta omilla pankkitunnuksilla. Koulutuksen numero on 25005661, hakemaan pääset TÄSTÄ. Täytä hakemus 'Hae tähän koulutukseen' -painikkeen kautta. Jos täytät sähköisen hakemuksen ilman vahvaa tunnistautumista, pitää sinun vahvistaa hakemuksesi oman työllisyysalueesi työllisyyspalveluissa ennen hakuajan päättymistä. Tarvittaessa katso oman kuntasi työllisyyspalvelujen yhteystiedot kotikuntasi verkkosivuilta. Valintahaastatteluun kutsutaan koulutushakemuksen perusteella, joten täytäthän hakemuksesi huolellisesti.
Puutteelliset tiedot heikentävät mahdollisuuksiasi tulla kutsutuksi haastatteluun. Tampereen seudun ulkopuolelta hakevien kannattaa tuoda hakemuksessaan esiin, miten opiskelun aikainen majoittautuminen tai kulkeminen koulutukseen järjestyy. Oppilaitoksella ei ole asuntolaa. Voit seurata hakemuksesi tilannetta ja tarkistaa valintatietosi Asiointi -palvelussa osoitteessa www.tyomarkkinatori.fi.
It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more. LisätiedotTAKK Tampereen seudun työllisyyspalvelut
|
||

-
Joustava aloitus Ruokapalvelujen ammattitutkinto, kokki (oppisopimus) -
Joustava aloitus Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinto -
Joustava aloitus Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinto, Vuoropäällikkö -
4.7.2025 Hygieniaosaamiskoulutus ja -testi -
14.8.2025 Hygieniapassitesti