Apteekkiala ja TAKK - 15 vuotta koulutusyhteistyötä

Apteekki on monessa suhteessa erilainen toimintaympäristö perusyritykseen verrattuna. Perustamista säädellään erikoislainsäädännöllä, samoin varsinaista yritystoimintaa. Yritysmuoto on aina toiminimi ja yrityslupa henkilösidonnainen.

Apteekkiyrittäjäksi ryhtyminen edellyttää pitkäjänteistä, suunnitelmallista etenemistä. Yrittäjä- ja johtamiskoulutukset ovat tärkeitä etappeja matkalla proviisorista apteekkariksi ja apteekkarille pienestä apteekista suurempaan.

– Erityistarpeista johtuen haluttiin kehittää apteekkialalle räätälöityä koulutusta, kertoo Taivalkosken apteekkari ja silloinen Tampereen proviisoriseuran puheenjohtaja Jouni Virtanen, joka on itse ollut aktiivinen opiskelija ja kouluttaa nyt osioita yrittäjäkoulutuksessa.

Proviisoriseura on ollut aktiivisesti mukana suunnittelemassa, kehittämässä ja toteuttamassa koulutuksia yhteistyössä TAKKin kanssa jo 15 vuoden ajan. 

Vahvistusta johtamiseen

– Liikkeelle lähdettiin yrittäjän ammattitutkintokoulutuksilla. Sen jälkeen ovat käynnistyneet apteekeille räätälöidyt johtamisen erikoisammattitutkinto (JET) ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, muistelee koulutuspäällikkö Tuija Pohjansaari-Kirmo.  

– Tänä vuonna käynnistyi ensimmäinen apteekeille räätälöity myynnin ammattitutkinto.

Tesoman apteekki on ollut yksi aktiivisista kouluttajista: apteekkari Eila Tervola, entinen proviisori Jouni Virtanen ja Villilän sivuapteekin hoitaja, proviisori Anna Nurmi ovat kaikki suorittaneet tutkintoja TAKKissa.

– Proviisorikoulutuksessa sivutaan hyvin vähän, jos ollenkaan, yritysjohtamista. Nimenomaan siihen ja erityisesti henkilöstöjohtamiseen sain JET-koulutuksesta vahvistusta, kertoo Tervola.

Yrittäjävalmiudet kuntoon

Virtanen ja Nurmi ovat suorittaneet TAKKissa yrittäjän ammattitutkinnon.

– Tein projektityönä liiketoimintasuunnitelman Tesoman apteekkiin ja olen nyt voinut hyödyntää saatua osaamista omassa apteekissani, toteaa Virtanen, joka on suorittanut lisäksi JETin ja tekee parhaillaan yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa.

Nurmi puolestaan koki erityisen hyödyllisiksi koulutukseen sisältyneen talousosion ja yrityksen pyörittämiseen liittyvän suunnitelmallisen toiminnan.

– Sain hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon apteekkitoiminnan aloittamisessa ja onnistuneessa pyörittämisessä. Koulutus antoi varmuutta oman apteekin hakemiseen, ja ensimmäiset apteekkiluvan hakupaperit lähtivät elokuussa Fimeaan, hän kertoo.

Jatkuvaa kehittämistä

Apteekkien toimintaympäristö elää jatkuvassa muutoksessa, ja apteekkien on pysyttävä mukana, samoin koulutuksen.

Tesoman apteekissa toimintaa on koulutusten myötä kehitetty monipuolisesti. Liiketoimintasuunnitelman lisäksi kuntoon on laitettu mm. markkinointisuunnitelma, uusittu tuotteiden tilaus- ja hyllytysjärjestelmät sekä laitettu pystyyn verkkokauppa.

Vastaavasti koulutusten sisältöjä kehitetään palautteiden ja alan muuttuvien tarpeiden pohjalta.

– TAKKin näkökulmasta pitkäjänteinen yhteistyö samojen yritysten kanssa on palkitsevaa. Koulutuksen konkreettiset vaikutukset näkee, kun meillä opiskellut proviisori saa oman apteekin tai vaihtaa isompaan, Pohjansaari-Kirmo hymyilee. 


Lue lisää johtamisesta ja esimiestyöstä