Mikäli haluat oppia uusia asioita tekniikasta ja hyödyntää kädentaitojasi, ammatillinen valintasi on hyötyajoneuvoasentaja ja opinnoiksi sopii ajoneuvoalan perustutkinto. Koulutuksessa keskityt nykyaikaisten alustarakenteiden, hallintalaitteiden, moottorin ja voimansiirron sekä autoelektroniikan vaatimien testilaitteiden hallintaan ja hyödyntämiseen.


Ajoneuvoalan perustutkinnon suoritettuasi

  • selviydyt itsenäisesti ammattialan perustehtävistä ja ohjattuna keskeisistä ammattitöistä
  • osaat toimia asennus- ja asiakaspalvelutehtävissä
  • valitset oikeat öljylaadut ja suoritat hydrauliikka- ja pneumatiikkajärjestelmän korjaustöitä
  • osaat tehdä paine- ja virtausmittaukset sekä huoltaa järjestelmän
  • tunnet hydrauliikan ja pneumatiikan yleisimmät piirrosmerkit ja osaat lukea järjestelmäkaavioita
  • hallitset sähköisen vianetsinnän ja esiohjauksen perusperiaatteet


Ajoneuvoalan perustutkintoa suorittaessasi valitset toisen seuraavista suuntautumisvaihtoehdoista:

  •  työkoneasentaja
  • kuorma-autoasentaja tai linja-autoasentaja


Työkoneasentaja

Työkoneasentajana työskentelet työkoneiden varaosamyynnin, huoltojen sekä korjauksien ja asiakaspalvelun parissa. Työkoneissa nopeasti kehittyvät, sähköllä ja elektroniikalla esiohjattavat ja toimivat hydrauliikka, pneumatiikka ja mekaniikka asettavat sinulle uusia vaatimuksia.


Kuorma-autoasentaja tai linja-autoasentaja

Kuorma-autoasentajana tai linja-autoasentajana työskentelet pääasiassa hyötyajoneuvojen huoltojen sekä korjauksien parissa. Työnkuvaasi kuuluu myös asiakaspalvelua, mikäli työskentelet opintojesi ajan kaupallisessa korjaamossa.  


Kohderyhmä

Koulutus sopii sinulle, jos olet kiinnostunut raskaista työkoneista tai kuorma- ja linja-autoista tai työskentelet jo niiden parissa. Opiskelu tapahtuu yhteistyöyrityksessä työn ohessa oppimalla.
Koulutus henkilökohtaistetaan koulutustarpeittesi ja aiemman koulutuksesi sekä työkokemuksesi mukaan. Suoritat siis vain tarvittavat tutkinnon osat sekä niihin liittyvät opinnot. Työtehtäviisi soveltuvaa aiempaa osaamista olet voinut hankkia esimerkiksi ajoneuvo-, kone- ja metalli-, sähkö-, tai logistiikka-aloilta.


Ajoneuvoalan perustutkinnon sisältö

Koulutuksen sisältö ja suoritettavat tutkinnon osat määräytyvät valitsemasi osaamisalan ja kulloinkin järjestettävän koulutuksen mukaan. Katso tarkemmat tiedot alta haussa olevien koulutusten tiedoista.
 

Alkavat koulutukset

Nimi Tyyppi Ajankohta
Ajoneuvoalan perustutkinto, työvoimakoulutus Tutkintokoulutus
Työvoimakoulutus
Joustava aloitus

Hyötyajoneuvojen asentajista on pulaa Pirkanmaalla. Asentajan koulutus on tarkoitettu hyötyajoneuvojen kuten työkoneiden, kuorma-ja linja-autojen asennus- ja huoltotehtävistä kiinnostuneille henkilöille. Koulutuksessa opiskelet pääosin käytännön työtehtävissä jossakin oppilaitoksen yhteistyöyrityksistä. Yhteistyöyrityksissä on valittavissa työtehtäviä taitojesi mukaan aina huollosta kokoonpanoon ja vaativiin koneenrakennustehtäviin

Kesto

Koulutuksen sisältö ja kesto tarkentuvat opiskelijan kanssa laaditun henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman perusteella.
Enimmillään koulutuksen kesto on 74 viikkoa. Kuuden kuukauden koulutusjaksoon kuuluu viiden arkipäivän lomajakso, joten koulutukseen kuuluu koulutuksen kestosta riippuen enintään kaksi lomajaksoa. Mahdolliset loma-ajat ovat  23.12.2022-1.1.2023. Muita lomia ei työvoimakoulutuksessa voida myöntää.

Ajankohta

01.08.2022—31.12.2022

Paikka

Nirvan kampus, Kurssikeskuksenkatu 11, 33820 Tampere

Hinta

Työvoimakoulutus on maksutonta.

Sisältö

Hyötyajoneuvoasentajan työ käsittää yhä useammin koko prosessin tilauksen vastaanottamisesta työn toteuttamiseen ja luovutukseen. Asentajan työhön kuuluvat diagnosointi, huollot ja korjaukset sekä asiakaspalvelu. Työ edellyttää yrittäjämäistä otetta.

Koulutuksen painopistealueina ovat erilaiset kädentaidot ja käsityövälineet sekä nykyaikaisten alustarakenteiden, ohjauslaitteiden, moottorin sekä autoelektroniikan vaatimat testilaitteet ja niiden käyttö huolto- ja korjaustöissä. Kuorma- ja linja-autoissa sekä työkoneissa nopeasti kehittyvät, sähköllä ja elektroniikalla toimivat hydrauliikka, pneumatiikka ja mekaniikka asettavat uusia vaatimuksia työkoneasentajille. Koulutuksen sisältö muodostuu opetushallituksen määrittelemien tutkinnon perusteiden mukaan. Tutkinnon perusteisiin voit tutustua verkossa osoitteessa https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/3397336/reformi/rakenne .

Koulutus on kokoaikaista ja opiskelet pääosin koulutustyöpaikallasi. Teoriaopintoja suoritat oppilaitoksessa lähiopetuksessa kolme päivää joka kolmas viikko.

Toteutus

Koulutus alkaa kestävällä aloitusjaksolla, jonka aikana pääset näyttämään omaa osaamistasi ja hakemaan itsellesi sopivan yhteistyöyrityksen. Aloitusjakson jälkeen koulutuksen jatkuminen edellyttää yhteistyöyritystä, jonka kanssa oppilaitos tekee koulutussopimuksen.
Koska koulutuksen yhteistyöyritykseen siirrytään jo lyhyen aloitusjakson jälkeen, koulutettavalla tulee olla jo vähän työn tai koulutuksen kautta kertynyttä kokemusta asennustehtävistä auto-, kone-, metalli- tai sähköalalla. Myös kuljetusalan työkokemus voi soveltua, jos työtehtäväsi ovat sisältäneet kuljetuskaluston päivittäistä huoltoa ja kunnossapitoa.

Alalla toimiminen edellyttää teknisten taitojen lisäksi hyviä työelämävalmiuksia ja yhteistyötaitoja. Esteen alan työskentelylle voivat muodostaa pölyallergia tai tuki- ja liikuntaelinsairaudet hankalien työasentojen vuoksi. Alalle työllistyminen edellyttää yleisesti vähintään B-luokan ajokorttia.

Koulutuksen tavoitteena on täydentää osaamistasi siten, että työllistyt koulutuksen yhteistyötyritykseen. Voit suorittaa vähintäänkin osatutkintoja Autoalan perustutkinnosta autotekniikan osaamisalalla.

Hakeutuminen

Hakuaika: 16.05.2022—30.12.2022

Tähän koulutukseen hakeutumiseksi täytetään TE-palveluiden koulutushakemuksen liitteeksi myös yhteydenottolomake oppilaitoksen verkkosivuilla. Koulutuksen numero on 703613.
1. Täytä hakemus 'Hae tähän koulutukseen' -painikkeen kautta. Jos täytät sähköisen hakemuksen ilman vahvaa tunnistautumista, pitää sinun vahvistaa hakemuksesi TE-toimistossa ennen hakuajan päättymistä.
2. Täytä koulutushakemuksesi liitteeksi oppilaitoksen yhteydenottolomake Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK:n verkkosivuilla osoitteessa https://www.takk.fi/fi/koulutukset/ammattialat/autoala/viesti-autoalan-perustutkinnosta .

Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille työnhakijoille, joilla on tarve kouluttautua työllistyäkseen. Koulutuksen valintahaastatteluun kutsutaan muun muassa koulutushakemuksen perusteella, joten täytäthän sen huolellisesti. Kerro hakemuksesi tarkemmissa perusteluissa, miksi olet kiinnostunut hyötyajoneuvojen parissa tehtävästä työstä ja miksi soveltuisit mielestäsi alan tehtäviin. Kerro esimerkiksi, miten voit hyödyntää aiempaa työkokemustasi tai koulutustasi koulutusalan tehtävissä. Jos sinulla on jo tiedossa yhteistyöyritys, ilmoita se hakemuksessa tai kerro millaisiin tehtäviin haluaisit työllistyä. Valintahaastatteluaika sovitaan usein puhelimitse, joten tarkistathan, että hakemukseen kirjaamasi puhelinnumero on oikein.

Koulutusvalinnat ja koulutuksen aloitus toteutuu noin kolmen viikon välein. Voit seurata hakemuksesi tilannetta ja tarkistaa valintatietosi Oma asiointi -palvelussa osoitteessa www.te-palvelut.fi .

Lisätiedot

Tietoa koulutukseen hakeutumisesta ja sen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saat TE-palveluiden koulutusneuvonnasta puhelimitse maanantaista perjantaihin klo 9.00-16.15 numerosta 0295 020 702. Koulutusneuvonnan löydät myös Facebookista osoitteella www.facebook.com/koulutusneuvonta .

Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta. Lisätietoa työvoimakoulutuksesta voit lukea osoitteesta https://www.te-palvelut.fi/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta-koulutus/tyovoimakoulutus/haku-ja-valinta . Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille, joiden työnhaku on voimassa.

Koulutuksen yhteyshenkilöt
- Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK, koulutussuunnittelija Teemu Pisto, puh. 044 7906 243, teemu.pisto@takk.fi