Erikoiskahvien valmistusta harjoitellaan ravintolapalvelujen ammattitutkinnossa.

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnosta valmistuu tarjoilijoita ja baarimestareita. 

Tarjoilijat ja baarimestarit ovat ruoka- ja/tai juomatuotteiden sekä asiakaspalvelun ammattilaisia, jotka saavat asiakkaat viihtymään. Ravintola-alalla työskenteleviltä odotetaan halua oppia jatkuvasti uutta, tarvittaessa kykyä ripeään työtahtiin sekä joustavuutta - toisinaan nopeasti muuttuvissa työtilanteissa. 

Tarjoilijat työskentelevät tavallisesti erityyppisissä ruokaravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, ruokaa tarjoavissa kahviloissa ja tilaustarjoilun parissa esimerkiksi juhlapalveluyrityksissä. 

Baarimestareiden työpaikkoina voivat toimia erilaiset hotellien baarit, alkoholijuomia anniskelevat kahvilat, viini- ja cocktailbaarit sekä olutravintolat.

Tarjoilijan ja baarimestarin koulutuksen sisältö

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä. Siinä on kaksi osaamisalaa: baarin asiakaspalvelun osaamisalalta valmistuu baarimestareita ja ravintolan asiakaspalvelun osaamisalalta tarjoilijoita.

Tutkinto muodostuu tutkinnon osista. Koko tutkinnon suorittamisen sijaan voi opiskella osatutkinnon ja työllistyä alalle nopeasti.
Osatutkinnon voi täydentää koko tutkinnoksi myöhemmin. 

Koko tutkintoa suorittaville pakolliset tutkinnon osat

  • ravintolan tarjoilutyössä toimiminen, 40 osp

Osaamisalasta riippuen 

  • ruokaravintolassa toimiminen, 45 osp (Ravintolan asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija)
    tai
  • baarityössä toimiminen, 45 osp (Baarin asiakaspalvelun osaamisala, baarimestari)

Valinnaisia tutkinnon osia (väh. 35 osp) muun muassa

  • Cocktailbaarissa toimiminen, 35 osp
  • Juhlapalvelussa toimiminen, 20 osp
  • Henkilöstöravintolassa toimiminen, 20 osp
  • Kahvilan asiantuntijana toimiminen, 35 osp
  • Olutravintolassa toimiminen, 35 osp
  • Ravintolan tuotteen kehittäminen, 15 osp
  • Tilaustarjoilussa toimiminen, 20 osp
  • Viinibaarissa toimiminen, 35 osp.

Opiskelijalle laaditaan koulutuksen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa tarkennetaan koulutuksen lopullisia tavoitteita ja määritellään suoritettavat tutkinnon osat.

Tutustu ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon perusteisiin ja tutkinnon osiin ePerusteissa

Alkavat koulutukset

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, osatutkinto (työvoimakoulutus)
Työvoimakoulutus
Tutkintokoulutus
Ajankohta:
6.10.2025—29.5.2026
Hakuaika:
19.6.2025—10.8.2025

Koulutus suuntautuu ravintolan asiakaspalvelun ammattihenkilökunnan työtehtäviin. 

Tavoite

Tavoitteena on saavuttaa ensin riittävä ammattiosaaminen, suorittamalla ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon osatutkinto (kaksi tutkinnon osaa), ja sen jälkeen työllistyä alalle. Osatutkinnon suorittamisen jälkeen opintoja on mahdollista täydentää kokotutkinnoksi esimerkiksi oppisopimuskoulutuksessa.

Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleisiin perusteisiin ja tutkinnon osiin voit tutustua täällä.

Kohderyhmä

Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti työttömät ja työttömyysuhan alaiset henkilöt, jotka ovat henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan soveltuvia ja sitoutuneita työllistymään koulutuksen jälkeen ravintoloihin, kahviloihin tai suurtalouden toimipisteisiin, ja joiden työnhaku on voimassa. Hakijalla voi olla aiempaa tarjoilu- tai ruoanvalmistusosaamista.

Ravintola-alalla työskentelevältä henkilöltä edellytetään joustavuutta ja oikeaa asennetta työtä kohtaan. Ala työllistää henkilöitä, joilla on palava halu työskennellä ihmisten kanssa. Ravintola-alalla pidetään tärkeänä kykyä työskennellä nopeasti muuttuvien työaikojen puitteissa ja halua oppia uusia asioita.

Kesto

Koulutusaika on n. kahdeksan kuukautta, kestoon vaikuttaa mahdollinen aiempi osaaminen. Opiskelijalle tehdään henkilökohtaisesti osaamisen kehittämissuunnitelma ja opiskelu etenee sen mukaan.

Ajankohta

6.10.2025—29.5.2026

Hinta

Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suorittamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassit (á 20 €).

Koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta. Lisätietoa työvoimakoulutuksesta voit lukea työmarkkinatorilta.

Sisältö

Koulutukseen sisältyy kaksi Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon tutkinnon osaa. Voit valita toisen näistä vaihtoehdoista:

Vaihtoehto 1
Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen (40 osp) ja Ruokaravintolassa toimiminen (45 osp)

Vaihtoehto 2
Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen (40 osp) ja Baarityössä toimiminen (45 osp)

 

Toteutus

Koulutus alkaa kahdeksan viikon mittaisella tutustumisjaksolla, jonka aikana tutustutaan yleisellä tasolla ammattialaan. Tutustumisjakson aikana laaditaan myös henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa huomioidaan opiskelijan yksilölliset toiveet ja tavoitteet koulutuksen suhteen. Tutustumisjaksoon sisältyy lisäksi työssäoppimista alan yrityksessä, joka auttaa opiskelijaa muodostamaan käsityksen soveltuvuudestaan alalle.

Lähiopetus toteutetaan pääsääntöisesti klo 9-16 välisenä aikana. Työssäoppimisen aikana noudatetaan työnantajan työaikoja, mikä edellyttää joissain tapauksissa vuorotyövalmiutta.

Hakeutuminen

Hakuaika: 19.6.2025—10.8.2025

AIKATAULU

  • Haku päättyy 12.9.2025
  • Esivalinta tehdään 16.9.2025
  • Valintahaastattelut järjestetään 24.9.2025
    • haastattelukutsut toimitetaan tekstiviestinä tai sähköpostitse (kutsutuilla tiedot näkyvät myös Asiointi -palvelussa)
    • haastatteluaikojen muuttaminen tai siirtäminen ole mahdollista, koska koulutuksen haastatteluaikataulu on nopea ja tiivis
    • kutsun saaneilla tulee olla valmius osallistua haastatteluun annettuna ajankohtana
      • jos saat kutsun, mutta et voi osallistua, varaudu toimittamaan sairauslomatodistus, todistus työssäolosta tai muut poissaolotodistus oman työllisyysalueesi työvoimaviranomaisille
  • Koulutus alkaa 6.10.2025.
  • Koulutukseen sisältyy loma ajalla 22.12-31.12.2025.

Työvoimakoulutukseen haetaan www.te-palvelut.fi sivujen kautta omilla pankkitunnuksilla. Koulutuksen numero on 25005661hakemaan pääset TÄSTÄ.

Täytä hakemus 'Hae tähän koulutukseen' -painikkeen kautta. Jos täytät sähköisen hakemuksen ilman vahvaa tunnistautumista, pitää sinun vahvistaa hakemuksesi oman työllisyysalueesi työllisyyspalveluissa ennen hakuajan päättymistä. Tarvittaessa katso oman kuntasi työllisyyspalvelujen yhteystiedot kotikuntasi verkkosivuilta.

Valintahaastatteluun kutsutaan koulutushakemuksen perusteella, joten täytäthän hakemuksesi huolellisesti.

  • Kerro hakemuksesi tarkemmissa perusteluissa kiinnostuksestasi koulutukseen ja mahdollisesta aikaisemmasta kokemuksestasi alalta.
  • Perustele lisäksi, miksi sinusta tulisi hyvä osaaja alan ammattiin ja kerro millaiseen työpaikkaan haluaisit työllistyä.

Puutteelliset tiedot heikentävät mahdollisuuksiasi tulla kutsutuksi haastatteluun. Tampereen seudun ulkopuolelta hakevien kannattaa tuoda hakemuksessaan esiin, miten opiskelun aikainen majoittautuminen tai kulkeminen koulutukseen järjestyy. Oppilaitoksella ei ole asuntolaa.

Voit seurata hakemuksesi tilannetta ja tarkistaa valintatietosi Asiointi -palvelussa osoitteessa www.tyomarkkinatori.fi.

 

It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

TAKK
Koulutussuunnittelija/kouluttaja Juha Alajoki, 044 7906 100, juha.alajoki@takk.fi

Tampereen seudun työllisyyspalvelut
Asiantuntija Anne Maijala, anne.maijala1@tampere.fi