Ruokapalvelujen ammattitutkinto, ravintolakokki tai suurtalouskokki

Ruokapalvelujen ammattitutkinnosta valmistuu kokkeja ja suurtalouskokkeja
Ravintola- ja suurtalouskokit ovat ruoanvalmistuksen ammattilaisia. Ravintola-alalla työskenteleviltä odotetaan halua oppia jatkuvasti uutta, tarvittaessa kykyä ripeään työtahtiin sekä joustavuutta - toisinaan nopeasti muuttuvissa työtilanteissa.
Ravintolakokit työskentelevät erityyppisissä ruokaravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, tilaus- ja juhlapalveluyrityksissä, matkustajalaivojen keittiöissä tai yrittäjinä.
Suurtalouskokit työskentelevät ammattikeittiöissä, joissa ruokien valmistusmäärät ovat isoja, esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja vanhusten palveluyksiköissä.
Kokkikoulutuksen sisältö
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa: ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala, ravintolakokki ja suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala, suurtalouskokki.
Tutkinto muodostuu tutkinnon osista. Koko tutkinnon suorittamisen sijaan voi opiskella osatutkinnon ja työllistyä alalle nopeasti. Osatutkinnon voi täydentää koko tutkinnoksi myöhemmin.
Koko tutkintoa suorittaville pakollinen tutkinnon osa, 60 osp
Osaamisalasta riippuen
- Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä, 60 osp (Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala)
tai - Ruoanvalmistus suurtaloudessa, 60 osp (Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala).
Valinnaisia tutkinnon osia (yht. 90 osp) muun muassa
- Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen, 50 osp
- Kasvisruokien valmistaminen, 40 osp
- Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, 50 osp
- Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä, 30 osp
- Ruoanvalmistus tilauspalvelussa, 40 osp.
Opiskelijalle laaditaan koulutuksen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa tarkennetaan koulutuksen lopullisia tavoitteita ja määritellään suoritettavat tutkinnon osat.
Tutustu ruokapalvelujen ammattitutkinnon perusteisiin ja tutkinnon osiin ePerusteissa.
Alkavat koulutukset
Ruokapalvelujen ammattitutkinto, osatutkinto (työvoimakoulutus)
Työvoimakoulutus Tutkintokoulutus
Ajankohta:
6.10.2025—29.5.2026
Hakuaika:
19.6.2025—10.8.2025
|
||
Tämä koulutus suuntautuu keittiön ammattihenkilökunnan työtehtäviin. Tavoitteena on saavuttaa ensin riittävä ammattiosaaminen, suorittamalla ruokapalvelujen ammattitutkinnon osatutkinto, ja sen jälkeen työllistyä. TavoiteTavoitteena on saavuttaa ensin riittävä ammattiosaaminen, suorittamalla ruokapalvelujen ammattitutkinnon osatutkinto (kaksi tutkinnon osaa valitsemastasi vaihtoehdosta), ja sen jälkeen työllistyä alalle. Osatutkinnon suorittamisen jälkeen opintoja on mahdollista täydentää kokotutkinnoksi esimerkiksi oppisopimuskoulutuksessa. Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleisiin perusteisiin ja tutkinnon osiin voit tutustua täällä. KohderyhmäKohderyhmänä ovat ensisijaisesti työttömät ja työttömyysuhan alaiset henkilöt, jotka ovat henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan soveltuvia ja sitoutuneita työllistymään koulutuksen jälkeen ravintoloihin tai suurtalouden toimipisteisiin, ja joiden työnhaku on voimassa. Opiskelijalla voi olla aiempaa ruoanvalmistusosaamista. Ravintola-alalla työskentely on usein kiireistä, joten työntekijältä edellytetään myös joustavuutta sekä oikeanlaista asennetta työtä kohtaan. Ala työllistää henkilöitä, joilla on hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky sitoutua työpaikan toimintatapoihin. Ravintola-alalla pidetään tärkeänä kykyä työskennellä nopeasti muuttuvien työaikojen puitteissa ja halua kehittää itseään sekä oppia uusia asioita. KestoKoulutusaika on n. kahdeksan kuukautta, riippuen aiemmasta osaamisesta. Opinnot etenevät henkilökohtaisen osaamisen suunnitelman mukaan. Ajankohta6.10.2025—29.5.2026 HintaTyövoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suorittamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassit (á 20 €). Koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta. Lisätietoa työvoimakoulutuksesta voit lukea työmarkkinatorilta. ToteutusKoulutus alkaa kahdeksan viikon mittaisella tutustumisjaksolla, jonka aikana tutustutaan yleisellä tasolla ammattialaan. Tutustumisjakson aikana laaditaan myös henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa huomioidaan opiskelijan yksilölliset toiveet ja tavoitteet koulutuksen suhteen. Tutustumisjaksoon sisältyy lisäksi työssäoppimista alan yrityksessä, joka auttaa opiskelijaa muodostamaan käsityksen soveltuvuudestaan alalle. Lähiopetus toteutetaan pääsääntöisesti klo 9-16 välisenä aikana. Työssäoppimisen aikana noudatetaan työnantajan työaikoja, mikä edellyttää joissain tapauksissa vuorotyövalmiutta. Voit valita kahdesta vaihtoehdosta toisen ja siitä kaksi tutkinnon osaa seuraavasti: VAIHTOEHTO 1
VAIHTOEHTO 2
Voit tutustua tarkemmin tutkinnon perusteisiin täällä. HakeutuminenHakuaika: 19.6.2025—10.8.2025AIKATAULU
Koulutukseen sisältyy loma ajalla 22.-31.12.2025. Työvoimakoulutukseen haetaan työmarkkinatorin sivujen kautta omilla pankkitunnuksilla. Koulutuksen numero on 25005653, hakemaan pääset TÄSTÄ. Täytä hakemus 'Hae tähän koulutukseen' -painikkeen kautta. Jos täytät sähköisen hakemuksen ilman vahvaa tunnistautumista, pitää sinun vahvistaa hakemuksesi oman työllisyysalueesi työllisyyspalveluissa ennen hakuajan päättymistä. Tarvittaessa katso oman kuntasi työllisyyspalvelujen yhteystiedot kotikuntasi verkkosivuilta. Valintahaastatteluun kutsutaan koulutushakemuksen perusteella, joten täytäthän hakemuksesi huolellisesti.
Puutteelliset tiedot heikentävät mahdollisuuksiasi tulla kutsutuksi haastatteluun. Tampereen seudun ulkopuolelta hakevien kannattaa tuoda hakemuksessaan esiin, miten opiskelun aikainen majoittautuminen tai kulkeminen koulutukseen järjestyy. Oppilaitoksella ei ole asuntolaa. Voit seurata hakemuksesi tilannetta ja tarkistaa valintatietosi Asiointi -palvelussa osoitteessa www.tyomarkkinatori.fi.
It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more. LisätiedotTAKK Tampereen seudun työllisyysalue |
||
