Ruokapalvelujen ammattitutkinnosta valmistuu kokkeja ja suurtalouskokkeja

Ravintola- ja suurtalouskokit ovat ruoanvalmistuksen ammattilaisia. Ravintola-alalla työskenteleviltä odotetaan halua oppia jatkuvasti uutta, tarvittaessa kykyä ripeään työtahtiin sekä joustavuutta - toisinaan nopeasti muuttuvissa työtilanteissa. 

Ravintolakokit työskentelevät erityyppisissä ruokaravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, tilaus- ja juhlapalveluyrityksissä, matkustajalaivojen keittiöissä tai yrittäjinä. 

Suurtalouskokit työskentelevät ammattikeittiöissä, joissa ruokien valmistusmäärät ovat isoja, esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja vanhusten palveluyksiköissä.

Kokkikoulutuksen sisältö

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa: ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala, ravintolakokki ja suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala, suurtalouskokki.

Tutkinto muodostuu tutkinnon osista. Koko tutkinnon suorittamisen sijaan voi opiskella osatutkinnon ja työllistyä alalle nopeasti. Osatutkinnon voi täydentää koko tutkinnoksi myöhemmin. 

Koko tutkintoa suorittaville pakollinen tutkinnon osa, 60 osp

Osaamisalasta riippuen

  • Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä, 60 osp (Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala)
    tai
  • Ruoanvalmistus suurtaloudessa, 60 osp (Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala).

Valinnaisia tutkinnon osia (yht. 90 osp) muun muassa

  • Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen, 50 osp
  • Kasvisruokien valmistaminen, 40 osp
  • Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, 50 osp
  • Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä, 30 osp
  • Ruoanvalmistus tilauspalvelussa, 40 osp.

Opiskelijalle laaditaan koulutuksen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa tarkennetaan koulutuksen lopullisia tavoitteita ja määritellään suoritettavat tutkinnon osat.

Tutustu ruokapalvelujen ammattitutkinnon perusteisiin ja tutkinnon osiin ePerusteissa.

Alkavat koulutukset

Ruokapalvelujen ammattitutkinto, osatutkinto (työvoimakoulutus)
Työvoimakoulutus
Tutkintokoulutus
Ajankohta:
6.10.2025—29.5.2026
Hakuaika:
19.6.2025—10.8.2025

Tämä koulutus suuntautuu keittiön ammattihenkilökunnan työtehtäviin. Tavoitteena on saavuttaa ensin riittävä ammattiosaaminen, suorittamalla ruokapalvelujen ammattitutkinnon osatutkinto, ja sen jälkeen työllistyä.

Tavoite

Tavoitteena on saavuttaa ensin riittävä ammattiosaaminen, suorittamalla ruokapalvelujen ammattitutkinnon osatutkinto (kaksi tutkinnon osaa valitsemastasi vaihtoehdosta), ja sen jälkeen työllistyä alalle. Osatutkinnon suorittamisen jälkeen opintoja on mahdollista täydentää kokotutkinnoksi esimerkiksi oppisopimuskoulutuksessa.

Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleisiin perusteisiin ja tutkinnon osiin voit tutustua täällä.

Kohderyhmä

Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti työttömät ja työttömyysuhan alaiset henkilöt, jotka ovat henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan soveltuvia ja sitoutuneita työllistymään koulutuksen jälkeen ravintoloihin tai suurtalouden toimipisteisiin, ja joiden työnhaku on voimassa. Opiskelijalla voi olla aiempaa ruoanvalmistusosaamista.

Ravintola-alalla työskentely on usein kiireistä, joten työntekijältä edellytetään myös joustavuutta sekä oikeanlaista asennetta työtä kohtaan. Ala työllistää henkilöitä, joilla on hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky sitoutua työpaikan toimintatapoihin. Ravintola-alalla pidetään tärkeänä kykyä työskennellä nopeasti muuttuvien työaikojen puitteissa ja halua kehittää itseään sekä oppia uusia asioita.

Kesto

Koulutusaika on n. kahdeksan kuukautta, riippuen aiemmasta osaamisesta. Opinnot etenevät henkilökohtaisen osaamisen suunnitelman mukaan.

Ajankohta

6.10.2025—29.5.2026

Hinta

Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suorittamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassit (á 20 €).

Koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta. Lisätietoa työvoimakoulutuksesta voit lukea työmarkkinatorilta.

Toteutus

Koulutus alkaa kahdeksan viikon mittaisella tutustumisjaksolla, jonka aikana tutustutaan yleisellä tasolla ammattialaan. Tutustumisjakson aikana laaditaan myös henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa huomioidaan opiskelijan yksilölliset toiveet ja tavoitteet koulutuksen suhteen. Tutustumisjaksoon sisältyy lisäksi työssäoppimista alan yrityksessä, joka auttaa opiskelijaa muodostamaan käsityksen soveltuvuudestaan alalle.

Lähiopetus toteutetaan pääsääntöisesti klo 9-16 välisenä aikana. Työssäoppimisen aikana noudatetaan työnantajan työaikoja, mikä edellyttää joissain tapauksissa vuorotyövalmiutta.

Voit valita kahdesta vaihtoehdosta toisen ja siitä kaksi tutkinnon osaa seuraavasti:

VAIHTOEHTO 1

  1. Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä (60 osp) 
    sekä toinen alla olevista tutkinnon osista
  2. Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen (50 osp) TAI Kasvisruokien valmistaminen (40 osp) 

VAIHTOEHTO 2

  1. Ruoanvalmistus suurtaloudessa (60 osp)
    sekä toinen alla olevista tutkinnon osista
  2. Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen (50 osp) TAI Kasvisruokien valmistaminen (40 osp)

 Voit tutustua tarkemmin tutkinnon perusteisiin täällä.

Hakeutuminen

Hakuaika: 19.6.2025—10.8.2025

AIKATAULU

  • Esivalinta tehdään 12.9.2025
  • Valintahaastattelut järjestetään 24.9.2025
    • haastattelukutsut toimitetaan tekstiviestinä tai sähköpostitse (kutsutuilla tiedot näkyvät myös Asiointi -palvelussa)
    • haastatteluaikojen muuttaminen tai siirtäminen ole mahdollista, koska koulutuksen haastatteluaikataulu on nopea ja tiivis
    • kutsun saaneilla tulee olla valmius osallistua haastatteluun annettuna ajankohtana
      • jos saat kutsun, mutta et voi osallistua, varaudu toimittamaan sairauslomatodistus, todistus työssäolosta tai muut poissaolotodistus oman työllisyysalueesi työvoimaviranomaisille
  • Koulutus alkaa 6.10.2025.

Koulutukseen sisältyy loma ajalla 22.-31.12.2025.

Työvoimakoulutukseen haetaan työmarkkinatorin sivujen kautta omilla pankkitunnuksilla. Koulutuksen numero on 25005653hakemaan pääset TÄSTÄ.

Täytä hakemus 'Hae tähän koulutukseen' -painikkeen kautta. Jos täytät sähköisen hakemuksen ilman vahvaa tunnistautumista, pitää sinun vahvistaa hakemuksesi oman työllisyysalueesi työllisyyspalveluissa ennen hakuajan päättymistä. Tarvittaessa katso oman kuntasi työllisyyspalvelujen yhteystiedot kotikuntasi verkkosivuilta.

Valintahaastatteluun kutsutaan koulutushakemuksen perusteella, joten täytäthän hakemuksesi huolellisesti.

  • Kerro hakemuksesi tarkemmissa perusteluissa kiinnostuksestasi koulutukseen ja mahdollisesta aikaisemmasta kokemuksestasi alalta.
  • Ilmoita hakemuksessasi myös, että kumman vaihtoehdoista valitset.
  • Perustele lisäksi, miksi sinusta tulisi hyvä osaaja alan ammattiin ja kerro millaiseen työpaikkaan haluaisit työllistyä.

Puutteelliset tiedot heikentävät mahdollisuuksiasi tulla kutsutuksi haastatteluun. Tampereen seudun ulkopuolelta hakevien kannattaa tuoda hakemuksessaan esiin, miten opiskelun aikainen majoittautuminen tai kulkeminen koulutukseen järjestyy. Oppilaitoksella ei ole asuntolaa.

Voit seurata hakemuksesi tilannetta ja tarkistaa valintatietosi Asiointi -palvelussa osoitteessa www.tyomarkkinatori.fi.

 

It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

TAKK
Koulutussuunnittelija/kouluttaja Juha Alajoki, 044 7906 100,juha.alajoki@takk.fi

Tampereen seudun työllisyysalue
Asiantuntija Anne Maijala, anne.maijala1@tampere.fi