Mallitoimistoyrittäjästä lähihoitajaksi

Tea Sillanpää valmistui lähihoitajaksi 38-vuotiaana. Takana on ura muotimaailmassa mallina, yrittäjänä ja tyylikouluttajana.

- Elämäntilanteeni oli sellainen, että lähdin miettimään, mitä muuta sitä elämässään tekisi. Hyppäys yrittäjästä TE-toimiston asiakkaaksi ja työkokeilijaksi ei ollut helppo, Sillanpää pohtii.

- Siinä joutui nöyrtymään siihen, että onkin vasta-alkaja, jonka on käytävä läpi tietty polku tavoitteen saavuttamiseksi.

Aluksi Sillanpää hakeutui TE-toimiston ammatinvalinnan ohjaukseen. Ammatinvalintatestit tukivat Sillanpään omia kaavailuja siitä, että uusi ura saattaisi löytyä sosiaali- ja terveysalalta. Hän oli miettinyt hoiva-alaa jo lukiossa, mutta päätyi tuolloin hakeutumaan artesaaniopintoihin.

- Halusin nyt olla täysin varma alasta ennen kuin sitoudun opiskelemaan tutkintoa.

Hän aloitti polkunsa sosiaali- ja terveysalalle ohjaavasta koulutuksesta ja hakeutui sen jälkeen vielä työkokeiluun. Kokemusten pohjalta Sillanpää uskaltautui hakemaan tutkintokoulutukseen.

- Kulkemani matka osoitti motivaationi ja sitoutumiseni ja oli varmasti tärkeä tekijä siinä, että tulin valituksi koulutukseen 550 hakijan joukosta.

Pääsykokeissa onnistuttiin Sillanpään mielestä muutoinkin hyvin, kun saatiin valittua sujuvasti yhteen puhaltava ryhmä aidosti motivoituneita opiskelijoita.

Sopiva yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä

Koulutuksessa oli tiivis tahti eikä siinä ollut turhia katkoksia, mikä sopi Sillanpäälle hyvin. Toisaalta uuteen ammattiin kasvaminen vaatii kypsyttelyaikaa, ja sitä oli sopivasti.

- Tykkäsin siitä, että koulutus oli rakennettu niin selkeästi. Tutkinnon osat seurasivat toisiaan. Jokaiseen sisältyi teoriaopetusta, tenttejä ja työssäoppimista sekä lopuksi tutkintotilaisuus. Tutkinto valmistui luontevasti pala palalta.

Teoria ja käytäntö tukivat hyvin toisiaan: työssäoppimisjaksolla teoriassa opiskellut asiat avautuivat ja syvällinen oppiminen tapahtui tämän yhdistelmän kautta.

Osaamisalakseen Sillanpää valitsi kuntoutuksen. Kuntoutus on monipuolista ja antaa valmiudet työskennellä monenlaisissa työympäristöissä.

- Tykkään kuntoutuksen positiivisesta vireestä. Siinä lähdetään viemään asiakkaan asioita tai pyritään ainakin säilyttämään olemassa oleva toimintakyky.

Tärkeitä ominaisuuksia sosiaali- ja terveysalalla ovat Sillanpään mukaan kuuntelutaito, rauhallisuus, kokonaisuuksien hallinta ja tiimityötaidot. Ylitse muiden on kuitenkin asiakaslähtöisyys. Ihmenainen tai -mies ei kuitenkaan tarvitse olla: jokainen tekee työtä omalla persoonallaan ja kaikenlaisia persoonia tarvitaan.

Rohkeasti uudelle uralle

Sillapää valmistui lähihoitajaksi kesällä ja työskentelee Kangasalla vanhuspalveluissa ja kotihoidossa. Työllistymisen kannalta Sillanpää pitää tärkeänä työssäoppimispaikkojen valintaa.

- Kannattaa miettiä opiskeluaikana, mihin haluaisi töihin ja hakeutua niihin paikkoihin työssäoppimaan. Suurin osa opiskelukavereistani on työllistynyt työssäoppimispaikkoihinsa, niin minäkin.

Taloudellinen puoli on aikuisilla keskeinen huolenaihe. Ja Sillanpää tunnustaa, että välillä teki tiukkaa, mutta sinnittelemään pystyi, kun tiesi, että kyse on hetkellisestä vaiheesta ja tilanne paranee valmistumisen jälkeen.

- Sosiaali-ja terveysalalla on se hyvä puoli, että moni pääsee tekemään sijaisuuksia jo opintojen aikana.Se helpottaa taloudellista painetta.

Alanvaihtoa miettiviä Sillanpää kannustaa kartoittamaan vaihtoehtoja rohkeasti.

- Tutusta ja turvallisesta luopuminen ei ole helppoa, mutta omalla kohdallani se on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi.