Koneistajat tarvitsevat työssään itsenäistä ongelmanratkaisukykyä, tietoteknistä osaamista sekä käytännöntyöhön tarttumista. Näihin kaikkiin koneistajat keskittyvät kone- ja tuotantotekniikan tutkintokoulutuksessa. Perustutkintovaatimukset ovat nousseet niin, että koulutuksen suorittaneet voivat kutsua itseään koneistuksen ammattilaisiksi.

Koneistuksen osaajana

 • työskentelet osavalmistusta tekevien yritysten tuotannon parissa
 • käytät moderneja valmistustekniikoita
 • teet itsenäisiä päätöksiä laatuvaatimuksien täyttämiseksi.

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto sopii sinulle täydellisesti, mikäli

 • olet motivoitunut uuden ammatin oppimiseen
 • pidät tekniikan parissa työskentelystä
 • perusterveytesi on hyvä
 • tykkäät oppia tekemällä - et lukemalla
 • tykkäät nähdä konkreettiset kättesi jäljet.

Koneistajan peruskoulutuksessa opiskellaan koneistuksen perustaidot, jotka hallitseva pystyy työskentelemään metallialan tuotteiden osavalmistuksessa. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon suorittanut koneistaja selviytyy itsenäisesti ammattialan perustyötehtävistä ja ohjattuna keskeisistä ammattitöistä.

Keskeisimmät opiskeltavat työstömenetelmät ovat manuaalisorvaus, -jyrsintä ja -hionta. Ammattitaidon perustana on manuaalityöstö, mutta automaatiosovellusten ja tietotekniikan merkitys kasvaa alalla jatkuvasti.

Kone- ja tuotantotekniikan opiskelu

Kone- ja tuotantotekniikkaa opiskellaan käytännönläheisesti aidoissa tuotantoympäristöissä. Teoriatietojen tukemana paneudutaan käytännön töihin oikeilla laitteilla. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opiskeluun sisältyy lähiopetusta, itsenäistä opiskelua sekä ohjattua työssäoppimista. Tutkinto koostuu opintojen aikana tehtävistä osaamisen näytöistä aidoissa työtehtävissä.

Opintojen alussa tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jossa huomioidaan aikaisempi osaaminen. Suunnitelmassa sovitaan koulutuksen tarkempi kesto, sisältö ja näyttöjen suorittaminen.

Koneistajan koulutuksen sisältö ja tutkinnon muodostuminen

Pakolliset osat

 • Valmistustyöt
 • Asennuksen ja automaation perustyöt
 • Koneistus.

Valinnaiset osat

 • Manuaalikoneistus
 • CNC-sorvaus
 • CNC-jyrsintä
 • CAD/CAM-ohjelmointi
 • Konepajamittaukset
 • Robotin käyttö.

Koneistajan peruskoulutus yrityksille

Koneistajakoulutusta voidaan järjestää myös yrityskohtaisena täsmäkoulutuksena ilman tutkintotavoitetta. Soita ja kysy lisää!

Alkavat koulutukset

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneistaja (oppisopimus)
Oppisopimuskoulutus
Ajankohta:
Joustava aloitus
Hakuaika:
1.1.2024—31.12.2024

Tavoite

Suoritat koneistajan osaamisalalta kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon tai osia tutkinnosta ja saat hyvät perusvalmiudet ammatissa toimimiseen.

Kohderyhmä


Henkilöt, joilla on olemassa (tai on tiedossa) tutkintoon soveltuva työpaikka ja oppisopimuksen edellyttävä työsopimus.

Kesto

Kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.

Ajankohta

Joustava aloitus

Hinta

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton.

Hakeutuminen

Hakuaika: 1.1.2024—31.12.2024

Koulutukseen on jatkuva haku.
Huomioithan, että oppisopimuskoulutukseen voita hakea vain mikäli sinulla on tiedossa oppisopimuspaikka. Mikäli työpaikkaa ei ole tiedossa katso muut koulutusvaihtoehtomme.

Koulutukseen haetaan oheisen painikkeen kautta

 

Oppisopimus on tarkoitettu työsuhteessa oleville opiskelijoille. Keskimääräinen työaika on vähintään 25 tuntia viikossa. Oppisopimus tulee olla solmittuna ennen koulutuksen alkua. Tutustu tarkemmin oppisopimukseen TAKKin nettisivuilla: https://www.takk.fi/fi/opiskelijaksi/oppisopimus/

It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

Koulutusasiat
Koulutussuunnittelija Jarkko Kortehisto, 044 7906 258, jarkko.kortehisto@takk.fi

Oppisopimusasiat
Koulutustarkastaja Harri Huhdanpää, 044 7906 473, harri.huhdanpaa@takk.fi

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneistaja, koneasentaja ja levyseppähitsaaja (omaehtoinen)
Omaehtoinen koulutus
Tutkintokoulutus
Ajankohta:
2.9.2024—30.4.2026
Hakuaika:
23.5.2024—14.8.2024

Kone- ja tuotantotekniikan tutkintokoulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita työskentelemään metalliteollisuuden tehtävissä

Tavoite

Suoritat koneistajan osaamisalalta kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon (180 osp) tai osia tutkinnosta.

Tässä koulutuksessa opiskellaan ensin  koneistajan, koneenasentajan ja levyseppähitsaajan yhteisiä opinto-osuuksia (40 osp). Yhteisten osuuksien jälkeen valitaan tutkinto kolmesta edellä mainitusta vaihtoehdosta. 

Kesto

Kokonaiskesto 18-22 kk HOKSin (henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman) mukaisesti. Tarkkaa pituutta ei hakeutumisvaiheessa voi tietää.

Ajankohta

2.9.2024—30.4.2026

Paikka

TAKK, Nirvan kampus, Kurssikeskuksenkatu 11, Tampere

Hinta

Ammatillinen perustutkintokoulutus on osallistujille maksutonta.

Sisältö

Koulutuksen sisältö muodostuu HOKSin mukaisesti. Tutkinnon perusteet voit lukea täältä.

Toteutus

Koulutus on päätoimista opiskelua – ei sivutoimista opiskelua muun työn ohessa. Opiskeluun sisältyy tietopuolista opetusta, käytännön harjoittelua ja työssäoppimisjaksoja alan yrityksissä
Koulutuksen viikon kestävät lomajaksot ovat kesäkuussa ja joulukuussa.

Opintojen laajuus ja rahoitus

Koko tutkinnon laajuus on 180 osp (osaamispistettä).

Hakeutuminen

Hakuaika: 23.5.2024—14.8.2024

 

Täytä hakemus huolellisesti - vastaa myös tarkentaviin kysymyksiin. Hakemuksen perusteella sinut kutsutaan haastatteluun, minkä jälkeen tehdään lopullinen valintapäätös.
HUOM! Käytämmen viestinnässä ensisijaisesti sähköpostia. Varmista, että antamasi sähköpostiosoite on aktiivisessa käytössä ja kirjoitat sen oikein. Muista tarkistaa myös roskapostikansio, viestit saattavat päätyä myös sinne.

Valintaperusteet:

 • Koulutustarve
 • Alalle soveltuva terveydentila
 • Motivaatio ja sitoutuminen opintoihin
 • Valmiudet alalla työskentelyyn

 

 

It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

Koulutusasiat
Koulutussuunnittelija Jari Turpeinen, p. 044 790 6130 jari.turpeinen@takk.fi

Opintotukiasiat
Opintoneuvoja, puh. 044 7906 400, opintoneuvonta@takk.fi

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto koneistaja, koneasentaja tai levyseppähitsaaja (työvoimakoulutus)
Työvoimakoulutus
Tutkintokoulutus
Ajankohta:
2.9.2024—18.6.2026
Hakuaika:
23.5.2024—14.8.2024

Koneistaja koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita työskentelemään metalliteollisuuden tehtävissä. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta ammattialatta tai vastaavista tehtävistä, hakeudu ensin "Konetekniikan tutustumisjaksolle" (nro 721173).

Hakijalla tulee olla valmiudet työskennellä vähintään kaksivuorotyössä, eikä hänellä saa olla sellaista perussairautta, joka vaarantaa omaa tai kanssaihmisten työturvallisuutta. Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille peruskoulun suorittaneille henkilöille, joiden työnhaku on voimassa.

Koneistaja tuottaa teollisuudelle osia. Keskeisimmät työstömenetelmät ovat manuaalisorvaus, -jyrsintä ja -hionta. Koneistuksen oppimisen perustana on manuaalityöstö, mutta tämän päivän ammattitaitoon vaaditaan CNC-tekniikan hallintaa, ohjelmointia ja koneenkäyttöä, jota painotetaan myös opiskelussa. Koulutuksen suorittanut henkilö selviytyy itsenäisesti ammattialan perustyötehtävistä ja ohjattuna keskeisistä ammattitöistä.

Kesto

n. 1 v 10 kk / HOKS

Ajankohta

2.9.2024—18.6.2026

Paikka

TAKK, Nirvan kampus, Kurssikeskuksenkatu 11, Tampere

Hinta

Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta. Lisätietoa työvoimakoulutuksesta voit lukea osoitteesta https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat/koulutus/eri-tavat-opiskella/opiskelu-tyottomana.

Toteutus

Koulutuksen kokonaistavoitteena on suorittaa kone- ja tuotantotekniikan osa- tai perustutkinto. Opinnot työvoimakoulutuksessa tapahtuvat Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa ja työssäoppien Pirkanmaan alueen yrityksissä. Tässä koulutuksessa opiskellaan 40 osaamispisteen verran koneistajan, levyseppähitsaajan ja koneenasentajan yhteisiä opinto-osuuksia. Yhteisten osuuksien jälkeen hakeudutaan valitulle tutkintolinjalle kolmesta edellä mainitusta vaihtoehdosta. Huomioithan, että tutkinnon kokonaiskesto on noin 18-22 kuukautta. Lopullinen tutkintolinja valitaan yhdessä kouluttajan kanssa tämän koulutuksen aikana.

Koulutuksen myötä on mahdollisuus työllistyä esimerkiksi koneenasentajaksi, CNC-koneistajaksi tai levyseppähitsaajaksi.

Opintojen laajuus ja rahoitus

Koulutus on kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon tai sen osatutkintoihin valmistavaa koulutusta. Koulutuksen kesto on enintään 22 kuukautta. Tutkinnon rakenteet löydät opetushallituksen sivuilta osoitteesta https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7823349/tiedot (siirryt toiseen palveluun).
Tietoa koulutukseen hakeutumisesta ja sen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saat TE-palveluiden koulutusneuvonnasta puhelimitse maanantaista perjantaihin klo 9.00-16.15 numerosta 0295 020 702. Voit ottaa yhteyttä myös chatissa, yhteydenottolomakkeella tai Facebookissa. Lisätietoja löydät osoitteesta https://tyomarkkinatori.fi/info/valtakunnalliset-neuvontapalvelut/henkiloasiakkaan-neuvontapalvelut/koulutusneuvonta.

Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta. Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille, joiden työnhaku on voimassa. Lisätietoa työvoimakoulutuksesta voit lukea osoitteesta  https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat/koulutus/eri-tavat-opiskella/opiskelu-tyottomana.

Hakeutuminen

Hakuaika: 23.5.2024—14.8.2024

Koulutukseen haetaan te-palvelujen sivujen kautta, koulutusnumero 721175. TE-palveluiden sivuille ja hakemukselle pääset tästä

Haastatteluun kutsutaan koulutushakemuksen perusteella. Jos olet hakenut myös muihin työvoimakoulutuksiin, merkitsethän koulutukset tärkeysjärjestykseen. Pirkanmaan alueen ulkopuolelta hakevien kannattaa tuoda hakemuksessaan esiin, miten opiskelun aikainen majoittautuminen tai kulkeminen koulutukseen järjestyy.

Seuraa hakemuksesi tilannetta ja tarkista valintatietosi TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelun kautta osoitteessa Työmarkkinatori (tyomarkkinatori.fi) / Kirjaudu sisään / pankin verkkotunnukset. Kirjauduttuasi sisään löydät haastatteluajan => Kaikki Asiointi => Työvoimakoulutus => Hakemusten tilanne. Kaikille hakijoille lähetään kirjallinen valintapäätös haastatteluiden jälkeen.It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus
Koulutussuunnittelija Jari Turpeinen, puh. 044 7906 130, jari.turpeinen@takk.fi