Ruokapalvelujen ammattitutkinnosta valmistuu osaamisalasta riippuen kokkeja ja suurtalouskokkeja. Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala, ravintolakokki ja suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala, suurtalouskokki.

Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalalta valmistuvat ravintolakokit työskentelevät ruokaravintolassa tai itsenäisenä yrittäjänä. Työpaikkoja ovat erityyppiset ruokaravintolat, tilaus- ja juhlapalveluyritykset ja matkustajalaivojen ruokaravintolat.

Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittaneet suurtalouskokit työskentelevät ammatti- ja suurtalouskeittiöissä kokin työtehtävissä.

Ruokapalvelujen ammattitutkinto korvaa aiemmat, poistuneet tutkinnot: Suurtalouskokin ammattitutkinto ja Ravintolakokin ammattitutkinto.

Ravintola-alalla työskentely soveltuu hyvin henkilölle, jolla on vuorotyövalmius ja mahdollisuus joustaa työvuoroissa. Työllistymismahdollisuudet alalla ovat tällä hetkellä erinomaiset.

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon sisältö

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.

Pakollinen tutkinnon osa, 60 osp

Osaamisalasta riippuen suoritetaan joko

 • Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä, 60 osp (Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala)
  tai
 • Ruoanvalmistus suurtaloudessa, 60 osp (Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala)

Valinnaiset tutkinnon osat, 90 osp

 • Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen, 50 osp
 • Kasvisruokien valmistaminen, 40 osp
 • Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, 50 osp
 • Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä, 30 osp
 • Ruoanvalmistus tilauspalvelussa, 40 osp
 • Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa, jolloin laajuudeksi lasketaan 40 osp
 • Ammatillinen tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta, 10-30 osp

Katso lisätiedot ruokapalvelujen ammattitutkinnon ePerusteista

Alkavat koulutukset

Ruokapalvelujen ammattitutkinto, kokki (oppisopimus)
Oppisopimuskoulutus
Tutkintokoulutus
Ajankohta:
Joustava aloitus
Hakuaika:
7.12.2023—31.12.2024

Koulutus suuntautuu ravintola- ja suurtalouskokkien ammattihenkilökunnan työtehtäviin. Koulutuksessa on tavoitteena on suorittaa tutkinto tai tutkinnon osia.

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu kaikille oppisopimuskoulutukseen haluaville henkilöille, joilla on työpaikka jo tiedossa.

Ajankohta

Joustava aloitus

Paikka

Tampereen valtatie 15, 33100 Tampere

Hinta

Koulutus on opiskelijalle maksutonta, mutta opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suoritettamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassi (à 10 €).

Opintojen laajuus ja rahoitus

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.

Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:

 • ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala, ravintolakokki
 • suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala, suurtalouskokki

Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleet perusteet ja tutkinnonosat voit katsoa seuraavien linkkien kautta:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/4454273

Hakeutuminen

Hakuaika: 7.12.2023—31.12.2024

Huomioithan, että oppisopimuskoulutukseen voita hakea vain mikäli sinulla on tiedossa oppisopimuspaikka. Mikäli työpaikkaa ei ole tiedossa katso  muut koulutusvaihtoehtomme.

It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

 • lisätiedot koulutuksesta: kouluttaja Juha Alajoki, puh. 044 7906 100, juha.alajoki@takk.fi
 • sihteeri Helena Nikkilä, puh. 044 7906 405, helena.nikkila@takk.fi 
 • lisätietoja oppisopimuksesta: koulutustarkastaja, Maiju Aro puh. 044 7906 411, maiju.aro@takk.fi
Ruokapalvelujen ammattitutkinto, kokki (työvoimakoulutus)
Tutkintokoulutus
Työvoimakoulutus
Ajankohta:
26.8.2024—14.8.2025
Hakuaika:
20.5.2024—2.8.2024

Tämä koulutus suuntautuu kokkien ammattihenkilökunnan työtehtäviin. Tavoitteena on laajentaa opiskelijoiden osaamista tutkintoon saakka ja siten edistää työllistymistä. Koulutuksessa on mahdollista suorittaa tutkinto tai tutkinnon osia.

Koulutukseen hyväksytään ensin kahdeksan viikon tutustumisjakson ajaksi. Jakson aikana tutustutaan alaan työ- ja koulutusalana, selvitetään henkilökohtainen soveltuvuus alalle ja laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma.

Tavoite

Koulutuksen tavoitteena on koulutuksen suorittaminen sekä suorittaa hyväksytysti kokonainen ammattitutkinto tai tutkinnonosan/osien suorittaminen ja työllistyä alalle. Koulutus kestää aiemmasta osaamisesta riippuen vuoden, ja etenee henkilökohtaisesti laadittavan osaamissuunnitelman mukaisesti. Teoriakoulutus tapahtuu pääsääntöisesti päiväkoulutuksena. Työssäoppimisen aikana noudatetaan työnantajan työaikoja ja edellytetään vuorotyövalmiutta.

Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleisiin perusteisiin ja tutkinnon osiin voit tutustua täällä https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/4454273

Kohderyhmä

Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti työttömät ja työttömyysuhan alaiset henkilöt, jotka ovat henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan soveltuvia ja sitoutuneita työllistymään koulutuksen jälkeen ravintoloihin, kahviloihin tai suurtalouden toimipisteisiin. Opiskelijalla voi olla aiempaa ruoanvalmistusosaamista.

Ravintola-alalla työskentelevältä henkilöltä edellytetään joustavuutta ja oikeaa asennetta työtä kohtaan. Ala työllistää henkilöitä, joilla on palava halu työskennellä ihmisten kanssa. Ravintola-alalla pidetään tärkeänä kykyä työskennellä nopeasti muuttuvien työaikojen puitteissa ja halua oppia uusia asioita.

Kesto

Koulutusaika on noin vuosi, riippuen aiemmasta osaamisesta. Teoriakoulutus tapahtuu pääsääntöisesti päiväkoulutuksena.

Ajankohta

26.8.2024—14.8.2025

Hinta

Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suorittamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassit (à 10 €).

Hakeutuminen

Hakuaika: 20.5.2024—2.8.2024

ALUSTAVA AIKATAULU:

 • Hakuaika koulutukseen päättyy 2.8.2024
 • Esivalinta tehdään 6.8.2024
 • Valintahaastattelut järjestetään 23.5.2024.
  • haastattelukutsut toimitetaan tekstiviestinä tai sähköpostitse
  • haastatteluaikojen muuttaminen tai siirtäminen ole mahdollista, Koska koulutuksen haastatteluaikataulu on nopea ja tiivis 
 • Koulutus alkaa 26.8.2024.

Työvoimakoulutukseen haetaan www.te-palvelut.fi sivujen kautta omilla pankkitunnuksilla. Koulutuksen numero on 721473hakemukselle pääset tästä.

Hakijat kutsutaan haastatteluun hakemusten perusteella, joten täytä hakemus huolella. Kiinnitä huomiosi erityisesti hakemuksen Omat perustelut -kohtaan. Perustele, miksi olet kiinnostunut tästä koulutuksesta ja miksi sinusta tulisi hyvä osaaja juuri tähän ammattiin. Kerro myös mihin haluaisit työllistyä. Puutteelliset tiedot heikentävät mahdollisuuksiasi tulla kutsutuksi haastatteluun. Muualta kuin Tampereen seudulta olevien hakijoiden tulee selvittää, miten majoitus järjestyy, sillä kouluttajalla ei ole asuntolaa. 
 
Voit seurata hakemuksesi tilannetta oma-asiointi palvelussa https://asiointi.mol.fi/omaasiointi/

It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

LISÄTIETOJA:
TAKK, kouluttaja Juha Alajoki, puh. 044 7906 100, juha.alajoki@takk.fi 

Tietoja työvoimakoulutuksista ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saat TE-puhelinpalveluiden koulutusneuvonnasta puh. 0295 020 702 (klo 9-16.15). Koulutusneuvonnan löydät myös Facebookista osoitteella www.facebook.com/koulutusneuvonta.